Tribuna
Din nou despre ţepe pe mail: azi, hecărul începător care încearcă şi el ceva
Din nou despre ţepe pe mail: azi, hecărul începător care încearcă şi el ceva
Zilele trecute, când am organizat o „curăţenie generală” la mailul de serviciu, undeva, în spam, printre baxuri întregi (virtuale) de oferte şi promoţii la tot ce nu am nevoie, am găsit ceva ce m-a dat pe spate.

Am mai primit eu scrisori de la tot felul de domni şi doamne, plini de parale, care ţineau neapărat să mă facă părtaş la super-afaceri de milioane de dolari prin Nigeria sau Congo (chiar soţia fostului dictator Mobutu îmi trimisese ceva), de „reţelele sociale” ce să mai povestesc că am povestit deja. În fine, dau peste un mail trimis de... mine prin care mi se spune să... dar să-i dăm cuvântul solicitantului:

"Poate că nu mă cunoşti şi poate te întrebi de ce primeşti acest mail, nu? Sunt un hacker care ţi-a spart adresa de mail şi dispozitivele (adică PC, imprimantă, maus, webcam, alea-alea, n.n) acum câteva luni. Nu încerca să mă contactezi sau să mă găseşti, de vreme ce am trimis mailul de pe contul TĂU spart.

Am încărcat un malware (virus, n.n.) pe site-ul cu video porno şi ia ghici, ai vizitat siteul pentru a te distra (înţelegi ce vreau să zic). În timp ce te uitai la videouri, browserul tău a început să funcţioneze ca un RDP (Remote Desktop Protocol), eu având un keylogger care mi-a dat acces la ecranul şi la webcamul tău (o tâmpenie, keyloggerul înregistrează doar ce faci cu tastatura, nu „dă acces” la nimic). După aia, programul meu software (?!?) a obţinut toată informaţia.Ai tastat parole la siteurile pe care le vizitezi iar eu le-a interceptat. Desigur că poţi le vei schimba (??) sau deja le-ai schimbat. Dar nu contează, virusul meu se updatează tot timpul.Ce am făcut?

Am făcut backup (salvare de rezervă) la device-ul tău. Toate fişierele şi contactele. Am creat un video double screen (adică un fel de printscreen pe video). Prima parte arată videourile pe care le vizionezi, (ai gusturi, hahahaha) iar a doua parte este înregistrarea webcamului tău , adică exact ceea ce faci. Ei, după părerea mea, 1.000 de dolari este un preţ corect pentru micul nostru secret. Vei face plata in Bitcoin (dacă nu ştii, caută „cum să cumpăr Bitcoin” pe Google) Adresa portofelului meu Bitcoin este: 1QHvYpm82AE4zE4FCHAhRwcV4WkR6qsG4

Important: ai 48 de ore ca să faci plata: (urmează detalii despre cum află el cu pixelul facebook despre cum am citit mesajul etc., etc.). Dacă nu primesc Bitcoinii în mod sigur voi trimite înregistrarea video la toate contactele tale inclusiv rudele, colegii de serviciu, şi aşa mai departe”

Frumos, nu?

Un om naiv care ar fi şi olecuţă cu musca pe căciulă (şi ar şti engleză) şi-ar declanşa un mic semnal de alarmă. „Ups, ce mă fac? Uite că teroristu mi-a spart mailu! Uite că vrea bani şi de unde fac rost!” DAR! Dacă eşti atent la text, vei vedea că el tricotează pe lângă nişte generalităţi revoltătoare care sunt concepute în aşa fel încât să se potrivească la majoritatea „user”-ilor. Tralala-uri pornache, webcam, mail, viruşi, hackeri, bitcoin, videouri, „te am la mână”.

Totul e să acţionezi puţin, că ai mijloacele specifice. Poţi verifica dacă mailul tău a fost hackerit sau folosit la chestii urâte de hackeri. wannabişti, aici

https://haveibeenpwned.com/

Aici mie mi-a ieşit că „da”. Opţional, poţi verifica şi dacă parola ţi-a fost hackerită şi folosită, aici:https://haveibeenpwned.com/Passwords

Mie mi-a ieşit că nu.

Apoi, verificaţi adresa aia de „bagă bani”. Aici

https://bitcoinwhoswho.com/

Aici mi s-a spus că „Scam Alert: This address has been reported as fraudulent (2 times)”. Adică adresa cam pute şi e naşpa de ea (deci ATENŢIE!)  Şi aşa mai departe.

Ce trebuie să faci

Două lucruri. Unul: nu fă nimic. Lasă-l pe mailul ăla unde e, fă-i print screen şi apoi şterge-l. Apoi, dacă vrei raportează mesajul, că sunt destule pagini din acestea, şi astfel îi ajuţi şi pe ceilalţi.

Apoi, dacă vei vedea un video cu mine cum mă cert cu unii pe facebook pe orice teme sau vei primi pe email buletinul meteo direct de la CMR, cursul BNR, şi comunicate de presă de la cine vrei şi mai ales nu vrei, află că e hecărul ăla căruia nu i-am dat 1000 de para în bitcoini. NU de alta dar mesajele alea cu „ai 40 de ore” le-am descoperit weekendul ăsta şi erau datate din februarie. (D.C.)

 







comentarii
2 comentarii

Hello this site https://google.com the best
Hello this site https://google.com the best
31.05.2021 02:17
Hello this site https://google.com the best
Hello this site https://google.com the best
31.05.2021 16:11
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA