Tribuna
Din nou despre bustul lui Avram Iancu: Se pune de-o farsă.
Din nou despre bustul lui Avram Iancu: Se pune de-o farsă.
A trebuit să vină un oltean din Mehedinţi, Laurian Stănchescu, să se posteze în faţa primăriei şi să dea o lecţie de românism autorităţilor locale, protestând faţă de atitudinea lor şi a autorităţilor centrale în privinţa instalării bustului lui Avram Iancu în parcul Astra.

Fac constatarea că cu câţiva ani în urmă primarul Klaus Iohannis nu onora manifestaţiile româneşti, iar preşedintele ţării, domnul Klaus Iohannis, nu cu mult timp în urmă a respins o propunere a Parlamentului, anume ca Avram Iancu să fie declarat erou al naţiunii române (pe motive „tehnice”). Dar la momentele de mare solemnitate încremeneşte cu mâna pe inimă.
Protestatarul era cât pe-aici să fie hâşâit din faţa primăriei, iar câţiva sibieni aflaţi în trecere, s-au căscat un timp la el şi şi-au văzut de drum.
Ca să mă exprim elegant, e un dezinteres total al autorităţilor sibiene, cât şi al titularilor Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (de fapt, al distrugerii identităţii naţionale), fie ei de la U. D. M.R. , U. S. R. sau P. S. D, care s-au succedat în ultimii patru-cinci ani.

Chestiunea, devenită mai mult decât penibilă, s-ar putea rezolva extrem de simplu: autoritatea locală să instaleze bustul lui Avram Iancu în Parcul Astra, la locul cuvenit. Cine ar sancţiona sau cine l-ar da jos?
După discuţia mea cam din luna iunie cu doamna primar, în această chestiune, Domnia Sa spunându-mi că va găsi posibilităţile legale, acum, cu câteva zile în urmă, la mai bine de patru luni de la acea discuţie, au apărut în Parcul Astra „experţi”  de la primărie, cultură, urbanism;  s-au mişcat prin parc şi au luat mare decizie: bustul să fie aşezat în alt loc în parc, iar iniţiatorii realizării bustului să reia dosarul proiectului de la zero, cu alte aprobări, cu alte ştampile. Asta înseamnă că va trece şi anul Centenarului, 2018. Dar este vorba despre acelaşi bust, nu altul nou şi de aceeaşi locaţie.
Aceasta este farsa, absolut penibilă şi neromânească, şi mă duce gândul la faptul  că, în 1912, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui George Bariţiu, dascălul românilor ardeleni vreme de şase decenii, Astra, românii, sibienii, l-au omagiat ridicându-i superbul bust din parc. Cerând şi atunci aprobarea primarului, un sas, acesta le-a dat-o cu condiţia ca acesta să fie instalat mai dosnic, mai după gard. Aşa că l-au instalat după gard, în curtea fostei Şcoli Civile de Fete a ASTREI. Dar atunci Sibiul, Transilvania era sub stăpânirea Ungariei. Abia după Unirea din 1918, românii l-au mutat în locul actual.

    În 1940, când aproape jumătate din Transilvania ne-a fost răpită de Ungaria horthistă, unul din primele lucruri făcute de români a fost să mute superba statuie ecvestră a lui Avram Iancu de pe aleea centrală din Târgu Mureş, pentru a nu fi distrusă, aruncată în aer de ungurii de mai departe sau de mai aproape; au dus-o la Câmpeni, în zona rămasă liberă a Transilvaniei. După revenirea părţii răpite în cadrul României, în Târgu Mureş, pe Aleea Trandafirilor, a fost instalată o altă statuie ecvestră a lui Iancu. În treacăt fie spus, în 1990 a fost profanată de maghiarii localnici.

 Exasperat de atâtea umblături, ştampilări, dosare, principalul iniţiator al bustului lui Iancu din Sibiu, prof. univ. dr. Pamfil Matei, preşedintele Filialei Societăţii „Avram Iancu” a vrut la un moment dat să-l aşeze pe un soclu improvizat, tot în holul Bibliotecii Astra, la 2-3 metri mai la stânga sau la dreapta, dar pentru a fi văzut. Eu i-am spus că va fi pentru totdeauna, aşa că a renunţat, nu acolo îi e locul!
În altă ordine de idei, stau şi mă minunez cum în capul (sau în buzunarele) autorităţilor din Alba Iulia a fost acceptată instalarea bustului ilustrului necunoscut, Miklos Bretan, tocmai în Piaţa Iuliu Maniu şi în apropierea imediată a bustului lui Lucian Blaga. De acum, românii vor merge de 1 Decembrie la Alba Iulia să îl omagieze pe Miklos Bretan?! Noi, sibienii, suntem favorizaţi, îl avem pe al nostru.
P. S. Eu unul m-am săturat de atâta aşteptare, aşa că voi face cunoscută „minunea” sibiană la nivelul ţării.

Dr. Mihai RACOVIŢAN

comentarii
6 comentarii

"Nivelul Tzarii" este altceva decat Presedintele actual si ministrii din partidele deja pomenite in articol, draga domnule profesor Racovitzan?
Oare nu ar fi mai cu folos sa va adresatzi Europei, UNESCO, sau de-a dreptul Casei Albe?
Dumnezeu sa va ajute!
Am ajuns, noi romanii, sa ne rugam pentru permisiunea de a pune statuia lui Avramutz, "Craisorul Muntzilor", in pamant romanesc, in Parcul ASTREI din inima Ardealului, la Sibiu...
Mick
15.11.2017 23:59
Poate ca acest incident va stirni interesul oamenilor pentru a afla istoria adevarata a stramosilor lor care au trait pe aceste meleguri. Dar cine sa-i invete? Neoliberalii?
Un cititor
16.11.2017 11:21
Sa il puna in Oltenia daca il vor!
Mihai
16.11.2017 11:53
Cred ca ar trebui ca d-l prof. Pamfil Matei (cu aleasa consideratie, d-le Profesor), cu Filiala Societăţii „Avram Iancu” pe care o patroneaza, si cu d-l prof. Racovitan (aceeasi consideratie...) sa puna mintenaș bustul lui Avram Iancu la loc de cinste in parcul Astra, asa cum a fost pus pe sest si bustul unui neica-nimeni pentru Sibiu (Miklos Bretan) in inima orasului . Sa vedem daca indrazneste cineva sa-l dea jos...
cititor
16.11.2017 14:43
iarasi isi bat joc austroungarii? si hitlerohortystii/ de romani!
parca AVRAM IANCU vroia in 48 facultate de drept la sibiu!sau ati uitat?
sau desfiintati facultatea de drept/si aia de la ulbs si aia de la roger stolo/turccan
ardeo
16.11.2017 18:29
"Sa il puna in Oltenia daca il vor!" cu asemenea idei de maghiarizati si germanizati se zvârcolesc in pamant strămoșii nostrii in constiinta lor si prin sângele varstat fiind sustinatori ai idealurilor de unitate nationala ale familiei geto-dacilor numita azi România. Daca va convin sa va luați voi statuile voastre pe care noi le acceptam pana la un punct pe pamanturile noastre si sa le duceti in Mongolia, Germania, Ungaria, troll vândut pe o mana de arginti. Ei daca va fi nevoie o sa punem in fiecare oras din tara un bust al eroului nostru național.
Trist
16.11.2017 20:29
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Transportul Public Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Tursib S.A
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA