Tribuna
PNL
Din nou despre balcoanele de pe Distribuției
Dumitru CHISELIŢĂ
14510 vizualizari
Din nou despre balcoanele de pe Distribuției

Am primit ieri la redacție următorul text :

„În atenţia ziarului Tribuna,
Domnule director, în virtutea prevederilor stipulate de LEGEA nr.504/2002 privind dreptul la rectificare şi dreptul la replică față de materialele publicate în presă (I/3 și II /3-4).vă rog să publicați acest material alături de imaginea anexată solicitării mele.
Cu respect

arh. Vladimir Grigorov

 

Despre peisajul urban și mediului înconjurător dincolo de perspectiva broaştei

De-a lungul vremii, perspectiva arhitecturală a fost confundată cu gustul contemporan novice emis de neinițiați din domeniu. Astfel peisajul urban și mediul înconjurător sunt abordate ca tendințe eco-friendly.

Am constatat cu uimire că există foarte mulți încrâncenați care au transformat libertatea de exprimare în insinuări nefondate, pudrate cu aura certitudinii, în următoarea formulă: "De ce s-a dat autorizație de construcție la Magnolia...? Oare Primăria n-a văzut că acolo e un câmp, unde bieții oameni sunt duși ca oile, să stea acolo fără cinematografe, mall-uri, restaurante și terase...? Oare cine e de vină pentru asta, dacă nu doamna Primar, doamna Arhitect-șef și alte doamne pe care nu le mai numim dar pe care noi le știm...".

Pentru cei ce diseminează asemenea texte, termenul de piața liberă nu există, opțiunea unui om de a cumpăra de exemplu un apartament la Cartierul Magnolia pare o anormalitate, Eu le-am proiectat și pot să afirm că din partea celor 1000 de familii, care s-au mutat deja acolo, nu există sesizări în nota celor enumerate mai sus. Asemenea diseminatori inoculează ideea că toți oamenii trebuie să aibă confortul unei vile, ca atare ar fi anormal să se vândă  apartamente din clădiri colective. Perspectiva urbană nu poate fi abordată așa, căci ea este un instrument de definire a spațiului, prezentând soluții arhitecturale specifice fiecărei epoci.

Perspectiva urbană ne îndeamnă să învață să privim. Din nefericire privirea poate fi manipulată, iar omul îndrumat să vadă doar ce îi este sugerat să vadă, așa cum am constatat lecturând un material apărut în ziarul Tribuna (ediția din 15 martie a.c.). ”Interesante construcțiile acestea noi, plantate de o vreme prin Sibiu, mai prin zone centrale, mai prin cele mărginașe. Pe lângă faptul că fiecare construcție are stilul ei, care se încadrează sau (mai mult) nu în peisajul urban, se pot remarca şi modificări ale mediului înconjurător", afirmă autorul textului intitulat: ”Cum să dai cu capul de balcoane, mergând pe trotuar”, referindu-se la un imobil din strada Distribuției,  ”unde soluția arhitecturală devine un subiect de proză scurtă, cu mici ”escapade SF” și cu un final previzibil:” Primăria, arhitectul-șef, în general autoritatea publică ce nu-și face datoria și/sau diverse instituții care nu păzesc !”cetățeanul cel bun” de ”dezvoltatorul cel rău”.

La o astfel de abordare jurnalistică nu ne rămâne decât să prezentăm date tehnice relevante:

1. pe strada Distribuției limita de proprietate a fost respectată, trotuarul lat de 50 cm  a fost așa dintotdeauna, după cum se vede din imaginea atașată;

2. proiectul a fost elaborat conform PUG-ului aprobat, fără nici o derogare de către Primărie, iar în PUG se prevede amplasarea construcțiilor pe limita de proprietate; 

3. Mai toate apartamentele au fost vândute, deci proprietarii nu sunt deranjați de traficul rutier ori de cel pietonal sau de un așa zis ”concept arhitectural”.                  

 Avem totuși o singura idee comună cu editorul: aberațiile trebuie să stea departe de ”bordura adevărului”.

Arh. Vladimir Grigorov”.

 

Răspuns la drept la replică

În fraza "Despre peisajul urban și mediului înconjurător dincolo de perspectiva broaştei", sl. ns., avem o mică nelămurire cu privire la targetul expresiei "perspectiva broaştei", dar trecem peste acest aspect. 

Am înţeles că acei "cineva" sunt nişte novici şi neiniţiaţi în domeniul blocurilor care intră în carosabil şi a altor construcţii care se încadrează perfect în peisajul urban al unei străzi, indiferent care o fi ea, Distribuţiei, Justiţiei, în fine... Să înţelegem că pentru a spune/scrie că un trotuar este prost făcut, strâmt şi că omul dă cu capul în nişte balcoane, trebuie să fii arhitect cel puţin? Totuşi, deşi "novici" şi "neiniţiaţi" (am înţeles greşit?), răspundem şi noi dreptului la replică, pentru că aşa este corect într-o discuţie..

Sincer, nu ştim cine sunt acei "încrâncenaţi" de care pomeniţi, am căutat ce aţi citat, cu google, şi nu ne-a ieşit nimic. Adică acel citat de nemulţumiţi nu există, până la o probă contrarie. Deci, ne-ar trebui nişte nemulţumiţi concreţi, cu "subiect şi predicat" cărora să le fie adresat acest drept la replică. 

Referitor la "Magnolia", nemulţumirile unora şi nemulţumirile altora şi faptul că dv aţi proiectat construcţiile de acolo, vă transmitem că nu s-a pomenit în material numele de "Magnolia", nici cel de Vladimir Grigorov nici de mulţumiri/nemulţumiri ale locuitorilor din, repetăm, "Magnolia". Vorbeam de nemulţumirile pietonilor care trec prin zonă.  

OK, ne asumăm eroarea frazei "balcoanele construcţiei au cam "luat" din trotuarul original". Conform imaginilor atasate de dv. reiese că trotuarul era la fel de prost conceput (de către cine?) şi înainte. Cu diferenţa că atunci NU te puteai lovi de balcoane. 

Referitor la ideea manipularii privirii, eu, ca semnatar al frazei aceleia care începe cu ”Interesante construcțiile acestea noi, plantate de o vreme prin Sibiu"... etc. etc., vă declar că această idee nu poate fi tratată într-un concret şi concis drept la replică, ci cel puţin într-un simpozion plus câteva plimbări concrete în teren.

Concret, spuneţi că pe Distribuției limita de proprietate a fost respectată şi că trotuarul lat de 50 cm a fost așa dintotdeauna. În imaginea "veche" apare un gard betonat şi atât, în cea nouă apare parterul cu balcoane, ceea ce este o diferenţă, pentru un pieton. Mai urmează de stabilit dacă porţiunea asfaltată de ACUM are 50 cm lăţime sau mai puţin.

La punctul 2 spuneţi că "proiectul a fost elaborat conform PUG-ului aprobat, fără nici o derogare de către Primărie, iar în PUG se prevede amplasarea construcțiilor pe limita de proprietate". Deci reiese că cineva A APROBAT aşa ceva, ceea ce vedem în teren, nu? 

In ignoranţa noastră, dacă amplasamentul clădirii ar fi fost aprobat cu, hai să zicem, 1 m mai in interior de "limita de proprietate", discuţia nu ar fi avut loc. Iar invocarea faptului că un trotuar era îngust "pe stil vechi" înainte de a fi îngust "pe stil nou", în loc ca eroarea să fi fost remediată cumva, chiar în înţelegere cu proprietarul, ne aminteşte de continuarea lui "errare humanum est", care începe cu "perpetuare...".

La punctul 3, cum că "Mai toate apartamentele au fost vândute, deci proprietarii nu sunt deranjați de traficul rutier ori de cel pietonal sau de un așa zis ”concept arhitectural", spunem că "sincere felicitări", dar subiectul principal este traficul pietonal pe acea porţiune, nu gradul de mulţumire al propietarilor.  

Apropo, în Ordinul nr. 49/27 ianuarie 1998 "pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea şi realizarea strazilor în localităţile urbane" emis de Ministerul Transporturilor se psune, la Cap 3.24. că "Pentru circulaţia pietonilor în localităţile urbane se vor amenaja trotuare, cu o lătime cuprinsă între 1,00 m şi 4,00 m, în funcţie de intensitatea circulaţiei pietonale şi de locul unde sunt amplasate..." Ce-i drept, Distribuţiei este o stradă gara proiectată şi realizată, dar am menţionat aici, cum să zicem în ignoranţa noastră, "idealul" unui trotuar decent. 

Cu respect, al dv., Dumitru CHISELIŢĂ, redactor Tribuna

P.S.:

Legea nr. 504/11 iulie 2002 pe care o invocaţi este de fapt Legea Audiovizualului. Tribuna este ziar cotidian (print şi online). Cu sau fără invocarea acestei legi, opinia dv ar fi fost publicată oricum, din simplul motiv că aşa este corect şi că suntem adepţii lui "audiatur et altera pars".

Din nefericire, nu putem reproduce în ziar imaginile trimise de dv, ele fiind capturi de pe Google Street View şi conform politicii drepturilor de autor a Google, asemenea produse nu pot fi folosite/publicate, vezi aici:

https://about.google/brand-resource-center/products-and-services/geo-guidelines/

PPS: ar fi interesant de aflat şi părerea dezvoltatorului/constructorului, pe care o considerăm binevenită. 

Ştirea iniţială, aici:

https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/foto-cum-sa-dai-cu-capul-de-balcoane-mergand-pe-trotuar-157175.html

 

 

 

 

 






comentarii
26 comentarii

Bravo Dom Judecator, saru'mana! Acum va iubesc si mai mult decat inainte, dle Chiselita!
17.03.2021 18:05
Ce drac de arhitect esti daca afirmi ca un trotuar de 50 cm latime este suficient? Cum treci cu un carucior de copii daca mai vine cineva din fata? Proiectanti de kkt, avize de kkt! Daca taceai, proiectant ramaneai!
Cititor
17.03.2021 18:25
Artistu' de Arhitect banu' sa iasa restul nu contează. Dacă trotuarula avea 50 cm de pe vremuri asa îl lăsăm și acum. Viziune de arhitect :))) cu asa arhitecți ne miram de Vasile Aaron plus alte porcarii urbanistice post revoluționare
17.03.2021 19:16
Dl. Dumitru,

Constructorul mai puțin, el a executat ce a primit in mapa, dezvoltatorul e in gaura de vulpe din păcate!
Andrei
17.03.2021 20:11
De multe ori e mai bine sá ne tinem párerile pt. noi. Si unul care-ti dá în cap si te buzunáreste, va avea întotdeauna o explicatie de ce a fácut-o. Si nu numai asta. Va fi si ferm convis cá ceea ce a fácut, a fost corect, bine si nu oricine ar putea fi asa de bun ca el...
Tot respectul pt. dl Chisálitá si modalitatea în care a ráspuns. Felicitári!
Sibian prin alte párti
17.03.2021 22:09
E ceva sa faci din 50 cm 30:)
Ce e defect la proiectare e ca fatada nu e gandita sa absoarba zgomotele, sa ofere intimitate, e doar o fatada banala cu alcoane banale intr un bloc banal care pare sa rie ga dit penteu a fi plasat in buza unei paduri cu vedere apre un lac ceva. Singurul lucru cu car3 intri in contact cand iesi pe balconul ala e camionu ala mare care se apropie din poza si probabil mai poti vedea o mamica disperata sa si traga caruciorul sub balcon daca vine tiru prea razant.
Catalin
17.03.2021 23:51
Regulamentele vechi ale PUG-urilor din judetul Sibiu, prevedeau pentru autorizarea balcoanelor sau altor volumetrii, respectarea inaltimii de 3m de la nivelul trotuarului si o iesire de la aliniament de 1,10m la strazile cu prospect mai mare de 12m, dar din pacate pentru cetateni anumite aliniate dispar odata cu trecerea timpului, pentru ca timpul inseamna bani!
Coleg de breasla
18.03.2021 00:50
Sunt de acord cu sibianul prin alte parti. Felicitari dle. Chiselita pentru raspunsul concis!
alt sibian prin alte parti
18.03.2021 02:10
Apropo de Magnolia, intreb si EU, acel bloc construit atat de aproape de sosea de catre cine a fost aprobat. Daca am inteles bine, pe drumul hotilor se va construi un spital, se vor construi mai multe apartamente si atunci nu era normal sa fie lasat suficient spatiu pentru a se putea amenaja inca cel putin 2 benzi de circulatie+ banda de parcare+vestitele (largi trotuare) pe care le gasesti in multe locuri unde nu se justifica in loc sa se creeze spatii verzi, benzi de circulatie sau parcare. Sunt multe de povestit si despre suprafata de teren alocata viitorului spital care din capul locului pare total insuficienta chiar daca ; perspectiva arhitecturală a fost confundată cu gustul contemporan novice emis de neinițiați din domeniu;.
A si daca mai doriti exemple de ;perspectiva broastei ; mergeti pe Bieltz in zona fostului registru auto, pe sos. Alba Iulia langa Neppendorf si se mai pot enumera multe alte destinatii.
Ioan
18.03.2021 06:31
"d-nul arhitect" Grigorov daca mergi la primaria Sibiu si ceri aprobare de constructie ti se spune ca trebuie sa construiesti la 2 m de limita de proprietate!!!! e tot intr-o lege din alea multe si pe care tu le cunosti in detaliu!!!

pe str. Distributiei ati primit spaga pentru autorizatie iar aia cu Magnolia este o MEGA fumigena...discutam de un caz si raspundem pe 2 pagini despre altceva!!!
un sibian
18.03.2021 07:46
D-le arhitect, vai de ea scoala pe care a-ti facuto. Pai acolo va invata printre altele estetica si functionalitate ca sunt din plin legata de arhitectura. Pai din "atotstiutoarea " dvs opinie, "rahatul" pe care l-ati proiectat este si estetic si functional? Functionalitatea vine probabil din faptul ca da omul cu capul de balcon si apoi i-ti inchina toti sfintii cunoscuti si te pomeneste la biserica din plin, domnule arhitect a carui stiinta in arhitectura a rezultat din extrudarea scolii pe repede inainte!
d-le "Arhai-tect"
18.03.2021 08:36
d-le arhitect, trotuarul era mai practicabil si mai lat cu min. 10 cm in trecut!
vezi google street view anul 2014 sau 2012:

shorturl.at/bzDKO
un trecator care da cu capul de balcon si trebuie sa mearga "in dunga" pe trotuar
18.03.2021 08:44
Nu ti trebuie prea multe studii in proiectare ,ca sa ti dai seama de arhitectură acelui bloc ,care ne încurcă a circula pe trotuarul aproape inexistent!!!Dar dl arhitect circula cu masina si Poate sa privească direct in casele oamenilor !!!Halal comentariu ,cand noi vrem sa mergem înainte ,să evoluăm dansul spune ca asa a fost inainte....Asa i si cu gurile de canal de pe strazi,,,care sunt capcane pentru masini ...Dar trăiască Primarul ,arhitecții si toți din primărie!!!Suntem prea pretentiosi noi sibienii...Asa sa faceti mereu Dl Chiselita ,fiti om cu caracter si răspundeți la obiect !!!Felicitări...
Un trecator
18.03.2021 09:38
Eu care credeam ca doar dna Urdea face praf arhitectura la Sibiu. Uite cum si dl Arh. Vladimir Grigorov considera ca e ok un trotuar unde te freci intre balcoane si masini daca vrei sa treci. Penibili arhitecti, penibili constructori si penibili cumparatori. Cand cumperi un astfel de apartament esti complice la astfel de mizerii arhitecturale.
Nu ma asteptam sa fiu vreodata de partea lui Chiselita, dar acum chiar are dreptate.
Gica
18.03.2021 10:44
Daca as fi architect mi-ar fi jena sa ma laud cu astfel de proiecte. Inteleg foamea de bani a unor dezvoltatori imobiliari dar sa iti pui cu buna stiinta semnatura si stampila un proiect care are multe minusuri dovedeste doar foame de bani din partea arhitectului.
Apartamente facute la 1 metru de o strada circulata, cu un trotuar de 50 de cm...poate fi legal dar e gresit. Complex imobiliar de genul celui mentionat in articol fara spatii verzi, bloc langa bloc, apartamente mici fara spatii de depozitare..la fel de legal si la fel de gresit. Doar pentru ca lumea le cumpara nu faceti asumptia ca sunt si multumiti. Nu au ce sa cumpere si stiti bine asta si profitati.
Asa ca poate va cautati un pic etica profesionala si sa refuzati sa mai "nasiti” proiecte care vor ramane ca niste rani in oras.
CitizenX
18.03.2021 11:58
Si daca vreti sa vedeti un exemplu bun de dezvoltare imbobiliara poate faceti o excursie la Brasov in cartierul din fata complexuluo comercial Coresi. Cine stie, poate arhitectul sau arhitectii care au proiectat respectiva zona va pot da niste sfaturi profesionale.
CitizenX
18.03.2021 12:02
sa raspunda dl arhitect de ce in Germania nu exista asa minuni. inteleg ca nu avem banii germanilor, dar ganditul nu costa nimic. am putea gandi si noi exact la fel si apoi pune in practica. dezvoltatorul ar trebui sa cheltuiasca mai mult sau sa aiba profit mai mic, dar cum e asta problema arhitectilor si a prinariei, care trebuie sa ia totul in considerare, nu doar interesul dezvoltatorilor.
piata libera? da, de aia apartamentele alea sunt atat de ieftine fata de altele. datorita caracteristicilor speciale, cum ar fi zona si repartizarea lor in spatiu.
18.03.2021 12:57
Nea arhitectule, esti PENIBIL.

1. Daca as fi proiectat eu cladirea in halul ala, as fi bagat banii in buzunar si as fi tacut, de rusine ca publicul sa.mi se afle numele
2. Daca ceva inainte era stricat nu e frumos sa EVOLUAM si sa il reparam? Lasai 1m in loc de 50cm, mare branza. Dar FOAMEAAAA dezvoltatorilor nunare limite.
3. Trotuarul ala nu are 50cm decat daca il masori de doua ori. Ai si tupeu sa ne minti in fata. Mergi tu bai, pe el, sa vedem cum stai cu echilibristica.
4. Faptul ca unii au cumparat asa ceva, si le convine sa mangaie masinile din balcon, nu arata ca e un lucru bun. Arata cat de needucat este consumatorul si in ce tara traim. Si cand de putin gamdesc cumparatorii in perspectiva. Dupa maaaxim cateva luni, sunt convins ca toti locatarii de la parter isi vor da pumni in cap vizavi de achizitia facuta. Dar si.o vor merita din plin, pentru ca au bagat bani în asemenea proiecte facute in bataie de joc, proiecte care poate s.ar fi rarit daca lumea nu le musca din plin
Gheorghe Ion
18.03.2021 14:20
Domnule arhitect, rușine sa va fie! Și de acest proiect, și de Magnolia. Ma trec fiorii când trecem pe acolo cu mașina și vad cum arata. După 30 de ani de la revoluție, în loc sa evoluam cu gândirea, involuam. Mi-ar crapă obrazul se rușine sa știu ca nu am lăsat trotuar oamenilor. Iar cei care au aprobat asa ceva la primărie, sunt nesimțiti și ei, la fel ca domnul arhitect.
Ioana
18.03.2021 19:10
apropo de magnolia, acolo se vorbeste despre piste de biciclete? ca unora ne-ar placea sa mergem mai usor incolo si mai departe, spre sura mica, fara emotii de sport extrem, pe drumul hotilor atat de circulat de tiruri, camioane si bascule. apropo din nou, cand venim dinspre sura/magnolia cu bicicleta, e senzatie sa ajungem pe (in sfarsit) pista de biciclete de pe viaduct , care e izolata pe sensul opus. din nou sport extrem.
ca vad ca primaria se ocupa de piste pe strazi linistite, ca neculuta sau cosbuc (in fata sediului tribuna) , unde chiar nu e nevoie de asa ceva, masinile nu incomodeaza biciclistii si nici viceversa.
18.03.2021 23:28
Daca ati sti cate neghiobii a facut avarul Grigo v-ati ingrozi.Daca tacea.. arhitect ramanea.Banul,relatiilel si berea conteaza.
Justme
19.03.2021 08:04
Felicitări „Domnule” „Arhitect” Grigorov prin sintagma „Pentru cei ce diseminează asemenea texte, termenul de piața liberă nu există” în sfârșit v-ați asumat identitatea de prostituată. Precum o persoană care practică acea meserie și Dvs. ați renunțat la unele principii care vi le-ați însușit de acasă și prin formarea profesională și ați încălcat unele tabuuri pentru bani. Copii pot fi mândri de exemplul și moștenirea Dvs.!

Ce tarif orar aveți? „Aranjați” și cotețe din astea private sau numai lucrări „pe piața liberă”?
Borat Sagdiyev
19.03.2021 09:30
Ati vazut ca am avut dreptate, Dorel e vinovatul, nu stiam care e numele adevarat, iata ca s-a desconspirat.
Apropo d-ule arhitect punem si niste stalpi de iluminat pe trotuarul de 50 cm ?
19.03.2021 10:09
Eu zic sa ii punem pe cei de la primarie si pe domnul arhitect sa treca pe acel trotuar zilnic sa vada si ei cum e prin transee si sa fie udati zilnic de masini sau poate chiar calcati daca se impiedica putin.
Vic
19.03.2021 11:33
Vinovati de aceasta poveste sunt spagari de la urbanism in frunte cu Urdea.Incerca-ti sa va faceti o casuta,sa vedeti cate probleme va creaza aceste femei de la urbanism. Cand termini casa nu mai esti bun de nimic,direct la nr 3 din cauza problemelor create de ele.
Dar la uni le aproba tot felu de uraciuni.
Cineva mentiona mai devreme faptul ca in magnolia au iesit cu un bloc aproape in drum.
Este adevarat.Acum daca vrei sa faci patru benzi trebuie sa ocolesti blocu.
Oras uratit de spagari,pacat.
Sibian
20.03.2021 15:53
Iulian Văduva nu mai visa ca te despăgubește primăria! Se numeste expropriere nu despăgubire! Când primăria a expropriat in strada Zăvoi le- a dat un pret de nimic, in timp ce primaria vinde terenuri in aceeași zona foarte scump!
Eu rog AJPIS ul sa se autosesizeze și sa ne spună cum va circula pe acest trotuar o persoana in fotoliu rulant ( pe internet scrie ca un fotoliu rulant are o lățime de 65 cm!)
Dana
21.03.2021 08:47
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica