Tribuna
Din Fabrica de Bere "Trei Stejari" va ieşi un supermarket Lidl. Acum se demolează
Dumitru CHISELIŢĂ
7007 vizualizari
Din Fabrica de Bere
Destinul multor fabrici sibiene, falimentate la modul perfect, pare să fie demolarea lor pentru a face loc ori mini-cartieleror de blocuri, ori super sau chiar hipermarketurilor. În loc de Balanţa, avem ansambluri rezidenţiale. În loc de IUPS, la fel. Pe locul Poligrafiei, avem Kaufland. Unde era Mecanica, avem Promenada Sibiu. La Virola - Cazangeria "Independenţa", va fi Lidl. Iar Fabrica de Bere "Trei Stejari" a început să fie demolată. Pentru a face loc unui supermarket "Lidl". Încă o parte a istoriei industriei sibiene dispare de pe hartă.

Transformarea prin demolare a lui "Trei Stejari" în Lidl era cunoscută (şi uitată) încă din ianuarie 2017,  când Consiliul Local Sibiu avea în agendă "aprobarea documentatiei de urbanism PUZ+RLU-Demolare construcţii existente, Construire supermarket, Organizare de şantier, amplasare panouri publicitare si totem, amenajare accese şi parcaje, branşamente, racorduri Ia utilăţi, împejmuire proprietate Sibiu, str. Bâlea nr 2". Din mai, deja s-a început treaba, demolându-se clădirile din curte. Va urma şi restul.
Autorizaţiile de demolare, cinci la număr, au fost acordate pe 5 şi 6 mai, de către Primăria Sibi. Lucrările au început oficial în 25 mai şi au termen de finalizare un an, până pe 25 mai 2021. Beneficiar este, într-adevăr, Lidl România, constructor-antreprenor general fiind Merk Class SRL din Sibiu.

"Bere Trei Stejari", a fost, în vremea socialismului, singura fabrică sibiană de bere. Înfiinţată de Johann Hager si Frederich Jikeli la 1889, este naţionalizată la 1948, sub numele stupid de "Fabrica de băuturi spirtoase "Berea Sibiului", ulterior "Bere Trei Stejari Sibiu". Ca produse, amintim de berea "3 Stejari", "Bucureşti", "Bâlea", "Thomas", şi, sub licenţă slovacă, un timp, "Topvar".
În 2004, SC Bere Trei Stejari SA a avut un "boom" al dezvoltării, s-au achiziţionat utilaje noi, s-a demarat construirea unui hotel de patru stele cu 89 de camere, şase apartamente, trei săli de conferinţe, baruri, terase. În acel moment fabrica avea 160 de angajaţi. În 2010, fabrica era în declin, rămânând doar 40 de angajaţi. În 2012, este declarată oficial insolventă.

Ce va fi şi cum va fi, vă vom ţine la curent.






comentarii
11 comentarii

o sa cumparam bere trei stejari facuta in china sau turcia
pacat,traditii,...keine
adi3
02.06.2020 13:47
Când văd imaginile astea îmi vine efectiv să plâng. Mama a fost inginer și inginer șef aici de prin 1953 și până în 1985 când a ieșit la pensie. Cu siguranță toți ce au o legătură cât de mică cu această fabrică își aduc aminte de Doamna Inginer Budescu Victoria, care și-a pus o mare amprentă pe dezvoltarea acestei fabrici reprezentative pentru Sibiu. Dacă mai trăia, cu siguranță murea acum când ar fi văzut ce se alege de „copilul ei de suflet” adică Fabrica de Bere. Pot să spun că mi-am petrecut copilăria în fabrica aia, pentru că de foarte multe ori mama mă lua cu ea să îmi arate cum se face berea, și cu ce probleme se confruntă. Pot spune că în copilărie am învățat foarte multe acolo despre viață, și despre cum arată viața într-o fabrică. Mă uit cu durere la poza cu bannerul pus de firma de demolări pe fostul siloz de orz. În stânga lui este fosta secție de fierebere cu hamei. Dacă mergeți în spate, pe strada Șerbota, la poartă, veți vedea ruinele secției de îmbuteliere, (Sticlăria, cum i se spunea) și a rampei de expediții unde pe vremuri era coadă de camioane cu numere de Sibiu, Vâlcea, Alba care așteptau să fie încărcate cu navete cu bere. Pe atunci Fabrica Trei Stejari deservea trei județe. La sortimentele de bere pe care le-ai enumerat ași adăuga Berea Dumbrava(A fost îmbuteliată și la sticle de 1,5l) dar și berea Caramel. O bere neagră, dulce, cu conținut mic de alcool, care ce e drept a fost produsă în cantități foarte mici. Pe locul unde s-a dorit înălțarea acelui hotel pe vremuri erau pivnițele de fermentare a berii cu atmosferă controlată(4 grade). Cum să nu plângi când vezi ce se alege astăzi de o asemenea fabrică? Cu minime investiții, dar și un marketing bun marca Trei Stejari putea astăzi să rivalizeze cu mărci puternice din Europa și din lume. Dar, așa cum s-a întâplat cu toată industria românească și de acest Brand al Sibiului s-a ales praful...
Cezar Budescu
02.06.2020 17:17
Există de asemenea şi exemple care prevăd ca un produs valorificat în exclusivitate în România să fie fabricat în Europa Occidentală. Pe primul loc pare să fie în acest sens berea Nenea Iancu. Aceasta este produsă în Germania, Bavaria, mai exact la "Arcobräu" din Moos (íntre Osterhofen si Plattling, cca 44 km de la Passau),
distribuitorul invocând motivul că la faţa locului nu au existat condiţiile tehnologice necesare pentru maturarea de 45 de zile. În pofida cheltuielilor de producţie mai ridicate tot în Germania este produsă şi berea Azuga, care se afla, înainte de schimbarea regimului, printre cele mai bune beri din România.
omul nostru
02.06.2020 18:12
În anii 90, pe timpul când eram student la București, se făcea coadă când apărea camionul cu bere "3 Stejari". Era foarte apreciată fiind mai amară decât Gambrinusul care era cea mai bună bere locală. De asemenea se distribuia cel puțin în județele Vâlcea, Alba și, bineînțeles Sibiu. Cum s-a pierdut o piață atât de mare este greu de înțeles.
Să nu uităm berea Bâlea despre care se spunea că este singura bere naturală produsă, la vremea aceea, în România!
Dan
03.06.2020 09:24
De ce Sibiul sa fie mai sus decât Clujul? Va mai amintiți de fabrica de bere URSUS? Praful s-a ales de ea. La fel au dispărut peste 30 de întreprinderi din Jud. CLUJ !
Cotroaza Gheorghe
03.06.2020 13:19
In sfarsit se face ce trebuia sa se faca de multi ani. Orasul este al sibienilor nu al fabricilor. Relocarea industriei din interiorul orasului este cel mai bun lucru ce ni se intampla de la revolutie incoace. Astept cu nerabdare si alte proiecte similare care sa indeparteze definitiv reminiscentele comuniste .
Eu
03.06.2020 14:46
trezirea la cei ce sunt contra, fabrica asta nu mai functioneaza din 2008, de ce nu ati sarit in sus prin 2010-2012, de ce ati tacut pana acum??? de-a randul anilor am vazut cum s-a degradat (furat) tot din interiorul acestei fabrici, v-ati trezit cam tarziu!!! din contra, eu ii apreciez pe cei ce fac lucrul acesta, dintr-o ruina existenta va aparea ceva frumos, util pentru toata lumea... mai mult decat atat, am vazut si tehnologie de ultima ora la cei ce demoleaza si masuri pentru protectia mediului inconjurator impotriva prafului si a noxelor, utilajele de acolo nu scot gram de fum pe teava de espament si se stropeste cu apa la greu, bravo baietilor care fac demolarea!!!
Ciprian
03.06.2020 20:58
Au falimentat Fabrica de Bere intentionat excrocii! Unde ati vazut voi fábrica de Bere SA falimenteze!?
Yo
03.06.2020 21:15
S-au organizat atatea festivaluri de bere in Sibiu si totusi berea "Trei Stejari" si "Balea" au disparut de pe piata autohtona. Era bune amandoua sortimentele.
Sibian
04.06.2020 08:05
ptr. Yo

Unde?

La Rm. Válcea au reusit !
scena9
04.06.2020 08:20
Daca intreprinderea de bere "trebuia" demolata, de ce nu s-a facut noul spital pe acest loc si s-a preferat amplasamentul total excentric orasului. Sa nu mai vorbim ca Lidl este o cladire parter care risipeste terenul intravilan, care este finit. Nu stiu daca locuitorii orasului aveau nevoie de inca un magazin in apropierea Mall -ului existent.
v
05.06.2020 00:20
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia