FITS 2024
Tribuna
Din banii care se vor strânge la Maraton se dorește achiziția unui aparat revoluționar pentru prematuri. Dr. Livia Ognean: „Dăm o șansă la viață fiecărui copil”
Laura BUCIU
3433 vizualizari
Din banii care se vor strânge la Maraton se dorește achiziția unui aparat revoluționar pentru prematuri. Dr. Livia Ognean: „Dăm o șansă la viață fiecărui copil”
© Arhivă

Un aparat revoluționar, care să fie mai blând cu plămânii insuficient dezvoltați ai unui copil născut prematur – aceasta este dorința medicilor care salvează vieți la terapie intensivă, la Secția de Neonatologie, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

„Se pune o sondă prin esofag, care ajunge în dreptul diafragmelor și acea sondă simte fiecare mișcare a diafragmului, care, de fapt, semnalizează faptul că copilul vrea să respire. Nu numai că o simte, dar simte și cât de puternică e respirația copilului, iar tu, după greutate și boală, vezi niște parametri și aparatul îți respiră sau ajută pe copil să respire  cu exact cât are nevoie peste respirația lui. Este, practic, viitorul în ventilație, pentru că plămânul copiilor care se nasc prematuri sunt insuficient dezvoltați”, spune dr. Livia Ognean, șeful Secției de Neonatologie.

Medicul a povestit despre un bebeluș care a avut nevoie de ventilator timp de 9 luni: „Îți salvează viața ventilatorul, dar nu se lasă fără urmări. Aparatul acesta ar putea ajuta copiii aceștia cei mai cruzi să minimalizeze leziunile pulmonare și să îi ferească de afecțiuni ulterioare”.

Este un aparat mult mai blând decât cele existente în prezent. Singura Maternitate din țară care mai are un astfel de aparat este Maternitatea Cuza Vodă din Iași și costă 35.000 de euro, iar un cateter costă 100 de euro.

 

„Nimeni nu are idee cât ne ajută maratonul”

 

Medicul Livia Ognean spune că în fiecare an peste 1.000 de susținători și 1.000 de alergători participă la Maratonul de la Sibiu pentru a susține cauza copiilor năsucți prematur.

„Cred că nimeni nu are idee de fapt cât de mult ne ajută maratonul. Fără maraton sunt convinsă că foarte mulți dintre copiii care au plecat acasă bine nu ar fi plecat acasă sau nu ar fi plecat acasă bine în ultimii ani de zile. Dacă stau să mă gândesc cred că în toți anii aceștia de maraton aproape jumătate din echipamentele  din Terapie Intensivă și din secția de Prematuri au fost achiziționate, într-un fel sau altul, fie la Maraton, fie cu ajutorul comunității, cu donații, persoane fizice, persoane juridice. Cred că în fiecare an am avut peste 1.000 de susținători. Știu că am avut ani în care am avut aproape o mie de alergători, ba chiar și peste 1.000 de alergători”, a mai spus medicul sibian.

Prematurii cei mai mici care au supraviețuit la Sibiu au avut vârstă de gestație de 23 de săptămâni și greutăți de 500 de grame

Cum se descurcă medicii cu astfel de copii? Medicul care a salvat cei mai mulți bebeluși știe cel mai bine: „Trebuie să faci tot ce se poate pentru fiecare copil care se naște. Dăm o șansă la viață tuturor. Fericirea supremă este că nu trebuie și nu ar trebui niciodată să alegem între doi copii cine primește un aparat, cine beneficiază de șansa la viață. Aceasta este cea mai mare motivație și cea mai mare spaimă pe care o avem noi cu toții în această secție. Asta ne face să cerem mereu ajutorul comunității, să putem să oferim o șansă, cea mai bună șansă, copiilor care se nasc la noi”.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica