FITS 2024
Tribuna
Din 300, au venit la întâlnire doar 4. Generația „Besoiu”, unică în Sibiu
Dragoş BAKO
14132 vizualizari
Din 300, au venit la întâlnire doar 4. Generația „Besoiu”, unică în Sibiu

Aceeași zi, aceeași oră, același loc. În prima vineri din iunie, la statuia poetului Mihai Eminescu din parcul Sub Arini, absolvenții promoției 1950 a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și fostele elevele ale Liceului „Domnița Ileana” se întâlnesc pentru a depăna amintiri din vremea liceului. Au trecut 74 de ani de când au pornit în viață, fiecare pe drumul lui, risipindu-se care încotro prin țară, prin străinătate. Într-o perioadă, erau cunoscuți sub numele de „generația Ion Besoiu”, căci marele actor le-a fost coleg, participând de-a lungul timpului la toate întâlnirile anuale. 

De la un an la altul, numărul celor care au venit la data și locul fixate pentru întâlnire s-a micșorat. În acest an, doar patru din cei 300 de absolvenți de acum 74 de ani au răspuns „prezent” în „sala de clasă” din Sub Arini. 

Bucurie și tristețe într-o singură zi 

Bucuria revederii a fost mare pentru cei patru absolvenți nonagenari, la fel și emoțiile: V „Parcă au fost alaltăieri anii. În fiecare zi, am un program. Dar la un moment dat termin și pe la 10.30-11 mă pun pe terasă, citesc ziare, chestii, și mă gândesc ce era atunci… Fără să vreau, amintirile revin. Cele mai frumoase, cu escapadele noastre… Diriginta nu ne pedepsea. Știi cum era? Era: ce vrei 6 sau 8 și două-n palmă? Amintiri foarte frumoase… Oamenii au mai aflat de noi. Ne admiră ce solidari am fost tot timpul, toți am venit cu cea mai mare plăcere în fiecare an! În fiecare zi aproape mă gândesc ce tineri eram, ce voioșie era la noi ca elevi, ne ajutam unul pe altul”, spune Virgil Taus.

Ion Chialda are nostalgia anilor de liceu: „Să ne întâlnim și la anul, la 75 de ani de la terminarea liceului! A fost una dintre cele mai frumoase perioade. Am fost patru clase paralele de băieți și toți am rămas uniți! Când ne întâlnim, ne bucurăm reciproc de noi! Vin și la anul neapărat, vin! Poate să nu pot din cauza sănătății…”.

Printre amintirile depănate s-au strecurat însă și tristeți legate de pierderea unora dintre colegi. 

Generația „Ion Besoiu”, care la anul va sărbători 75 de ani de la încheierea studiilor liceale, este singura din Sibiu care a organizat frecvent astfel de întâlniri, pe o perioadă atât de lungă. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica