Dilemă în Piața Mare: cine a fost, de fapt, Samuel von Brukenthal?

Acasa >

Articol

Baronul Samuel von Brukenthal a fost una dintre personalitățile marcante ale sec. XVIII, care a contribuit la bunăstarea orașului, lăsând în urmă un muzeu ce-i poartă numele, instituție de cultură cu care Sibiul se mândrește.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Statuia sa impunătoare din Piața Mare adună de cele mai multe ori priviri curioase și oameni care o fotografiază. Și totuși, cine a fost Samuel von Brukenthal? Aceasta a fost întrebarea pe care le-am adresat-o mai multor sibieni aflați în trecere chiar prin fața Muzeului din Piața Mare, acolo unde se regăsește colecția de artă lăsată moștenire de guvernatorul Transilvaniei.

Dacă unii dintre cei intervievați știu cine a fost Brukenthal, alții par să nu cunoască mare lucru despre cel ce a dat numele faimosului Muzeu din Sibiu.

Nicolae îl consideră o mare personalitate în istoria Sibiului: „A fost guvernatorul Transilvaniei, mare colecționar de artă de care ne bucurăm și acum. A fost o personalitate pregnantă a vremurilor”.

Radu a dezvoltat puțin subiectul și spune că baronul a contribuit mult la dezvoltarea orașului: „Unii spun că a fost un om rău, alții îl laudă pentru arta sa. În Sibiu avem Muzeul Brukenthal cu o grămadă de lucrări, un punct important al orașului, nici nu mai contează ce caracter a avut omul dacă a contribuit la bunăstarea Sibiului”.

„A fost unul dintre nobilii care au avut o contribuție mare la dezvoltarea Sibiului, cu toate că a fost împotriva românilor, a lăsat ceva în urmă, Muzeul Brukenthal, Palatul din Agnita”, povestește Ovidiu.

Unii nu știu sau nu își amintesc

Am povestit cu un cuplu de tineri din Brașov, care au venit să viziteze Sibiul, însă nu au auzit de baronul Brukenthal: „Suntem prima dată la Sibiu, venim de la Brașov.  Nu știm cine a fost baronul Samuel von Brukenthal, dar sigur vom afla dacă vizităm Muzeul”, spune turistul.

Din auzite, Maria spune că Samuel von Brukenthal a condus Sibiul, o vreme: „Din ce am auzit la radio, a condus Sibiul un timp. A lăsat ceva pentru oameni. Prea multe nu știu”.

„A fost guvernator financiar, bancar, nu mai țin minte în ce ani. Nu știu multe despre el!”, spune Doina.

„În Transilvania a fost un mare om de cultură. A culturalizat masele, altceva nu știu!” răspunde Laura.

Din amintirile orelor de istorie, Ioana spune că a fost printre cei mai înstăriți oameni ai vremii: „În mare parte știu, a fost un baron de aici, din Agnita. Era pintre cei mai bogați oameni”.

Cu părere de rău, o sibiancă spune că nu e în temă cu subiectul: „Nu știu așa de bine. Îmi pare rău!”.

„Nu știu! Sunt de la țară și nu am auzit”, spune o doamnă grăbită.

Mircea, un localnic vesel care s-a oprit la vorbă, a fost sincer: „Problema e că nu prea știu!” 

Foto: Răzvan NEGRU

Autor
05 noiembrie 2024 la 12:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 6 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 12 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit