Tribuna
Dezbatere de tot râsul
Laura BUCIU
5638 vizualizari
Dezbatere de tot râsul
* Proiectul de construire a unui parc de distracţii, relaxare şi tratament de către municipalitate în Pădurea Dumbrava, a fost aspru contestat * Arhitecţii prezenţi la dezbatere au spus că nu vor parcări în zonă, dar nici campinguri * Dezbaterea publică a fost mai degrabă o răfuială între arhitecţi decât aducerea unor argumente solide împotriva investiţiei *
Anunţată ca o dezbatere pentru sibieni despre impactul pe care un ştrand al municipalităţii l-ar avea asupra populaţiei sibiene, ceea ce s-a întâmplat în sală a fost cu totul altceva. O discuţie care nu s-a canalizat neapărat pe problematica ştrandului, ci mai degrabă nişte răfuieli personale între arhitecţi, care au părărsit, pe alocuri, tema şi rostul adunării. Cei care au susţinut că nu este oportun ca ştrandul municipalităţii să aibă ca amplasament terenul pe care în prezent se află fostele buncăre ale armatei au fost persoane care nu au legătură cu Sibiul, ci sunt fie persoane venite după 18 ani în Sibiu, timp în care au stat în Germania şi au venit (pare-se special pentru această dezbatere 2.000 de km) şi membri ai fundaţiilor ecologiste. Din rândul societăţii civile, cel mai tare s-a făcut auzită vocea lui Dan Trifu care nu e sibian şi a reprezentat Fundaţia Eco-Civica din Bucureşti. Acesta a ţinut să precizeze că "nu trebuie să visaţi că şmecherii din Bucureşti vor veni să facă baie la Sibiu", uitând, probabil, că ştrandul muncipalităţii se vrea unul pentru sibieni, cu posibilitate de a deveni unul regional, şi nu pentru "şmecherii din Bucureşti", care vin şi ei la Sibiu... e drept, pentru Păltiniş.

Ştrand pe buncăre

Municipalitatea a făcut demersurile ca terenul aflat până de curând în administrarea MApN să treacă în administrarea Primăriei Sibiu pentru ca pe spaţiul respectiv să fie construit un ştrand, care lipsea Sibiului până la apariţia ştrandului privat din cartierul Ştrand. Pe acest teren, în prezent, se află buncărele armatei. Responsabilii din cadrul Primărie spun, însă, că investiţia se vrea a fi mult mai amplă. Se doreşte ca pe suprafaţa de 18 hectare să se dezvolte un adevărat parc de ditracţii, dar şi de tratament. "Vrem un ştrand desfăşurat pe o suprafaţă de 3,5 hectare, cu un aqua park cu 3 bazine, o zonă cu bazin mai mic pentru copii, dar şi o zonă de recreere, cu bazin de hidromasaj. Din proiect face parte şi zona de înot, cu două bazine numerotate olimpic, cu posibilitate de acoperire şi folosire a lui pe orice perioadă a anului pentru competiţii", a spus arhitectul şef interimar al Primăriei Sibiu, Dorin Laschescu. Pe lângă această zonă destinată recreerii şi competiţiilor sportive, cu teren de fotbal, de volei, de minigolf şi alpinism pe pereţi artificiali, pe terenul de 18 hectare se intenţionează construirea unui centru balnear, a unui hotel cu regim de înălţime P+1 E şi a unui camping. Pentru că majoritatea celor care merg la ştrand o fac cu maşina, muncipalitatea a rezervat un spaţiu pentru parcări. "În perioada maximă a utilizării, estimăm un număr de 1.500 - 2.000 de persoane care să fie la ştrand. Avem în plan 600 de locuri de parcare", a mai spus Laschescu.

Revolta arhitecţilor

Un proiect expus pentru sibienii de rând a devenit, însă, ţinta discuţiilor altor arhitecţi despre capacitatea profesională a arhitectului şef interimar al Primăriei, mai mult decât despre proiect în sine. "Sunt tânără absolventă a Facultăţii de Arhitectură, domnule Laschescu! Aş vrea să vă spun că pe această poză, care nu are o legendă care să explice ce reprezintă fiecare punct, nu aţi fi luat, la facultate, mai mult de nota 5", a spus tânăra arhitectă. A fost momentul în care ceilalţi tineri arhitecţi au început să discute mai mult despre ce înseamnă un PUZ, un PUD sau un PUG decât despre ştrandul în sine, cerându-i arhitectului şef explicaţii despre proiectele expuse de ei în trecut şi care au fost refuzate pentru că "nu aţi ştiut să faceţi nişte diferenţe fundamentale", discuţia devenind, din acest punct, una de răfuială pentru plătirea publică a unor poliţe.

Fără parcări

Reprezentanţii societăţii civile au spus că ar fi de preferat ca ştrandul municipalităţii să fie dezvoltat pe alt teren, pentru că impactul asupra mediului ar fi mult prea mare. "Intrarea şi ieşirea din parcare este cam dificilă. Nu ştiu dacă Primăria are în plan ca drumul să fie în zona Pădurii Dumbrava cu 4 benzi. Propun introducerea unui tramvai care să ducă oamenii acolo. Dacă luăm în considerare sutele de maşini care vin şi pleacă de acolo, dar şi alte sute care traversează oricum acea zonă, circulaţia va fi o nebunie. Va fi un trafic infernal. Se distruge flora şi fauna din Pădurea Dumbrava", a spus Dan Trifu, de la Fundaţia Eco-civica, din Bucureşti. De asemenea, bucureşteanul a recomandat ca ştrandul să se facă pe spaţiul deja construit, fără a interveni în faună. O altă voce, a unei doamne care a spus că este sibiancă, dar locuieşte în Germania de 18 ani şi care a venit special pentru această dezbatere, a recomandat ca parcările să fie supraetajate.
Împotriva ştrandului a fost şi Călin Blaga, care s-a recomandat "moblizator de mase" şi care, în trecut şi-a manifestat intens dorinţa ca sibeinii să aibă un ştrand. El s-a declarat împotriva intervenţiei în Pădurea Dumbrava, chiar dacă i-a explicat că intervenţia este destul de mică, procentul de ocupare fiind de 10 la sută. "Vegetaţia din zonă este una care s-a dezvoltat singură. Se inventariază ce există acolo în ceea ce priveşte copacii şi doar cei foarte bătrâni vor fi eliminaţi", a explicat Dorin Laschescu.

Buget prea mare?

Pentru investiţia totală în ştrand, municipalitatea a prevăzut un cost de 45 de milioane de euro. Cost, care, au spus participanţii la dezbatere, este mult prea mare. "În vreme de criză, municipalitatea investeşte într-un ştrand care eu nu înţeleg cui se adresează. Sibienilor sau turiştilor? Suma este foarte mare. 45 de milioane de euro înseamnă foarte mult", a spus sibianca din Germania. Arhitectul şef al Primăriei spune că, de fapt, investiţia este una normală. "Sunt 18 hectare, adică 180.000 de metri pătraţi. Dacă împărţim cei 45 de milioane de euro la 180.000 de metri pătraţi vom vedea că avem un cost de 250 de euro pentru un metru pătrat. Nu mi se pare o sumă mare", a spus, pentru TRIBUNA, Dorin Laschescu.
Pentru că arhitectul le-a spus celor prezenţi la dezbatere că rostul discuţiei ar trebui să fie cu totul altul, şi anume despre ce îmbunătăţiri se pot aduce proiectului, reprezentanţii societăţii civile au propus un referendum în rândul sibienilor pentru a vedea câţi sunt de acord cu ştrandul. "Nu cunosc foarte bine legea referendumului, dar cred că este nevoie de un număr considerabil, de câteva mii de semnături pentru a se realiza acest referendum. Nu ştiu dacă este cineva care să dorească să strângă acest număr de semnături pentru a se realiza un referendum, în urma căruia eu cred că majoritatea va fi zdrobitoare de partea celor care îşi doresc acest ştrand", a mai spus Laschescu.

Aceiaşi oameni, aceleaşi discuţii

După aproape 4 ore în care arhitecţii şi reprezentanţii societăţii civile au discutat, în sală a apărut şi primarul Klaus Iohannis. El nu a spus nimic, ci a vrut doar să vadă atmosfera. A stat 2-3 minute şi a plecat. Primăria îşi va vedea în continuare de lucrări. "Vom merge cu proiectul la Mediu, pentru avizul de mediu. Celelalte avize le avem. Vom finaliza PUZ-ul şi îl vom propune pe ordinea de zi a Consiliului Local. Au fost 27 de persoane care au semnat dacă vor sau nu acest proiect. 12 au semnat împotrivă. Eu mă aşteptam la aceste certuri, pentru că aşa se întâmplă de obicei. A fost acelaşi grup de arhitecţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt un fel de Gică-contra. Tot ei au făcut gălăgie şi când am discutat parcările de la Zidul Cetăţii şi tot ei şi la sala de sport a Liceului de Artă", a concluzionat Laschescu.



comentarii
43 comentarii

Felicit Primaria ptr. initiativa, felicitari D-lui arh. Laschescu .
cetatean SB
29.01.2009 08:14
Bine ba Laschescule, comentariul asta tamp a fost primul lucru pe care l-ai facu tu azi, cand ai sosit in biroul tau din primarie? Acum poti sa-ti bei linistit cafeaua, foarte bine, nota 3!
pt. cetatean SB
29.01.2009 08:27
felicitari pentru articol. arata exact cum stau lucrurile in romania! unii se chinuie sa faca ceva util si altii, "experti" de la mama dracului, fac tot posibilul sa puna bete-n roate. oameni fara viziune! n-au facut in viata lor nimik. stiu doar sa latre
mi-e scarba de voi
29.01.2009 08:39
Se distruge padurea, azi un strand, maine un cartier rezidential, mai o vila particulara, si uite asa peste vreo 15-20 de ani no sa mi avem padure in Dumbrava. Sa-l amplaseze altundeva strandul.
Valentina
29.01.2009 08:46
Este o problema pe care doar sibienii trebuie sa o rezolve.
Organele abilitate de mediu din Sibiu sa-si spuna cuvintul,
altfel tot felul de grupuri de afaceristi ,ascunse in spatele atot felul orgnizatii, care se dau drep reprezentante a opiniei publice vor incerca sa faca jocul afaceristilor.
N. Dizu
29.01.2009 09:03
Vreti sa distrugeti Padurea Dumbrava, printr-un mega-proiect care va face un "cap de pod", un precedent periculos acolo: exemplele sunt edificatoare, vezi de pilda, Baneasa. Odata ce veti incepe constructiile in aceasta padure, declarata parc natural/rezervatie pe lista Consiliului Judetean/padure de protectie pentru Sibiu, puteti sa va luati gandul ca in 10 ani va mai ramane ceva din ea. In loc sa incercati sa o protejati din toate puterile impotriva celor care vor sa construiasca in inima zonei verzi care a mai ramas, aveti o atitudine cel putin de neinteles. OK, vreti sa distrugeti Dealul Gusteritei, distrugeti Dumbrava, distrugeti tot ceea ce mai este verde in Sibiu. Hei, Directia de Mediu, macar voi opuneti-va! Altfel, generatiile pentru ca se va stii cine a facut si cine a facilitat aceste lucruri. Da, eu sustin ca e foarte necesar un referendum la nivel de Sibiu pentru ca este foarte bine ca sibienii sa isi dea cu parerea pe ce se duc banii din impozitele lor si sa se exprime clar daca vor sa fie mai bolnavi, imbacsiti de noxele care incet incet nu vor mai putea fi neutralizate de firavele oaze de verdeata ramase! Scuzati-ma, dar e aici vorba de a nu avea constiinta pentru viitorul copiilor vostri, vi se rupe de ei, vedeti doar interesul vostru pe termen scurt, la nivelul vietii voastre. Asa sa va ajute Dumnezeu!
Mihai
29.01.2009 09:22
Strandul din Strand e privat?! Sau doar dat in concesiune pe 49 de ani unui individ implicat in diverse scandaluri, pe numelele lui Corsaru?
Strandul din Strand e privat?!
29.01.2009 09:26
Johannis nu se gandeste la viitoarele generatii pentru simplul motiv ca el nu are copii, asa ca se conduce dupa dictonul latin: "Dupa noi potopul"! Rar mi-a fost dat sa vad un om mai lacom si mai corupt decat acest primar infatuat si intangibil care promoveaza cultul propriei personalitati mai tare decat Ceausescu. Cat despre fatuca asta care a scris, ea este paralela cu meseria de jurnalist obiectiv.
observator
29.01.2009 09:32
acesti nesimtiti de arhitecti care nu isi vad de cat interesul propiu sa ne lase in pace. primarul stie ce face. faceti strandul domnule primar sa avem si noi ceva frumos in sibiu.
purcaru marian
29.01.2009 09:34
Cu "articolul" asta luam EU nota 5 la examene. E articol sau varsarea frustrarii d-soarei Buciu? NU ma leg de fapte ci de ...mai parca ar fi de Libertatea...
Proiectul e o mizerie. Cat ai luat pe el?
ada
29.01.2009 09:50
Unora ce le-a ramas?
Sa il pupe-..... pe sas!
Unul beat
29.01.2009 09:55
de cind tre sa fii neaparat sibian sa iti spui parerea despre o padure si un proiect ce poate avea un impact asupra viitorului,negativ sau pozitiv. Cucoana ziarista..bate cimpii in ceea ce priveste dreptul la libera exprimare,constitutia nu spune ca tre sa fii numai dintr-un anume loc ca sa vb despre locul acela.asa ca madam..mai ceteste si tu..sau e criza asa mare de ziaristi in sibiu incit care cum va duceti acolo la tribuna va si baga in pita.daca esti asa tare ziarista de ce nu le-ai luat declaratii la fiecare dintre cei care reprezentau un interes si ne lasai pe noi abonatii cu sms de la tribuna sa ne dam cu parerea despre ce a fost acolo.pe mine m-a lasat ...interzis articolul asta..nu am inteles decit ca tu ai ceva cu arhitectii tineri,cu blaga ,si ca laschescu..saracu ....a fost incoltit.pai si Laschescu e arhitectul sef al SIbiului?ma bag sub masa..daca jumatate din competentii lui johanes de la falnica premarie....au habar de legile administratiei.....sa fim seriosi mai fatuca..tu cu asta tre sa te ocupi nu cu ...plimbatu' pe holurile primariei....cu legitimatia de ziarist...
Iar pentru cultura ta generala..sa stii ca acolo in dumbrava unde au fost depozitele MApN e foarte racoros locul si e un frig de mori(am facut armata acolo) si ca sa aduca imbecilii soarele acolo...ca doara fac strand....tre sa taie ceva padure.Tu cred ca nici nu stii unde e locul, dar te pronunti si tu ca laschescu(care sunt sigur ca habar nu are cum se intra in depozit)mai du-te pe teren si vezi cum e acolo .
"gica contrariatul"
29.01.2009 10:04
sibiul are nevoie si de un aqua parc asta e clar...am fost de rasul lumii cand in anul 2007, cu atatia turisti care au vizitat sibiul, noi nu am avut nici macar un strand... sibiul e un oras turistic, si un aqua parc este necesar... de asemenea ar trebui sa se puna mai mult accent si pe dezvoltarea si modernizarea statiunii paltinis - care deocamdata este o mare bulina neagra...s-ar putea transforma intr-una din cele mai frumoase statiuni montane din tara - inca 3-4 partii de ski si ar avea succesul garantat
ken
29.01.2009 10:31
Subscriu la ultiumul comentariu. Acolo este frig si vara, iar ziarista asta habar nu are unde este locul pe care va functiona viitorul strand. Cat despre incrancenarea ei impotriva celor care nu sunt sibieni, cu argumente discriminatoare si provencialisme desuete, capra asta care scrie nici macar nu este sibianca!
true
29.01.2009 10:34
Tribuna fare propaganda defrisarilor
sibian
29.01.2009 10:34
erata: provincialisme, am tastat gresit
true
29.01.2009 10:35
Va rugam protejati padurea!
Aurel
29.01.2009 10:38
proiectul sau schitele acestui strand ar trebui expuse publicului pentre asi face o opinie.tot odata ar trebui si un formular pentru exprimarea acesteiopini .bravo pentru acest proiect ...reduceti la minim distrugerea ecosistemului si protejati padurea.
larisa
29.01.2009 11:14
Dumneata esti de tot rasul, domnisoara asa-zis jurnalista!
joe
29.01.2009 11:15
Oare cine va administra ( sau va fi proprietarul ) acestui complex? Real, cine va beneficia de investitia noastra, cine va lua profitul, ce statut va avea hotelul sau complexul balnear, care vor fi tarifele pe care le va practica primaria? Sa nu uitam ca acest proiect se va construi pe banii sibienilor....
Virgil
29.01.2009 11:21
Dupa ce se va finaliza constructia, vor face ca si cu aeroportul, adica vor spune ca nu pot sa intretina spatiul si, la fel, dureaza prea mult amortizare investitiei, asa ca vor dori privatizarea strandului.
Ghiciti cine va fi cumparatorul?
Hai, sa va vad, ca sibienii gandesc mai greu, iar majoritatea votantilor prefera sa gandeasca altii in locul lor, ei fiind doar votaci......
obiectiv
29.01.2009 11:42
mai cei care nu ginditi dupa minte voastra nu se va mai face nimic bun in sibiu
om de bine
29.01.2009 11:53
De ce crezi ca o chestie de asta e neaparat buna pentru oras? de ce crezi ca distrugerea padurii e o treaba buna? Si in general de ce crezi tot ce zice primarul? N-ai si tu un cap propriu sau ai si nu stii ce sa faci cu el?
ptr. omul de bine
29.01.2009 13:54
Articol, ziar si jurnalista de tot rasul!
cititor
29.01.2009 13:55
oare unde ati fost ieri, comentatorilor ?
daca atat de mult va pasa de protectia padurii, de ce nu va exprimati parerea civilizat, la timpul si la locul potrivit?
aici degeaba latrati, ca nu va baga in seama nimeni. aici sunteti doar niste frustrati anonimi.....
robert
29.01.2009 14:03
AR FI BINE VENIT UN STRAND IN DUMBRAVA,CIT DESPRE CEI CEL CRITICA PE JOHANIS LE REAMINTESC DOAR UN PROCENT:
90%
FARA COMENTARII.CEI CE CRITICA ACEST PROIECT FAC PARTE DIN CEILALTI 10%.
EU
29.01.2009 14:03
...nu am auzit nimic despre o POPICARIE (KEGELHALLE) !!!
g.b. - germania
29.01.2009 14:05
esti un idiot! ti-am mai spus ca idolul tau nu avea cum sa fie votat de 90% dintre sibieni, din moment ce doar 42% din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne!!! ce naiba, esti chiar asa batut in cap?
TU
29.01.2009 14:08
Sau trezit marii analisti sa lase comentarii si critici la adresa articolului si sa-si dea cu parerea in fasole , pe de o parte urlati in gura mare ca nu avem strand si pe de alta ca se distruge padurea sau ca este rece, eu unul dau crezanie unei vorbe: Romania este o tara frumoasa, pacat ca este locuita.
xulescu
29.01.2009 15:54
Mai coboriti cu picioarele pe pamant toti ce ati comentat acest articol ca ne cramponam degeaba ca oricum nu stiu dupa anul 2012 cati se vor mai putea bucura de ziua de maine
Dicu
29.01.2009 17:24
stii tu ceva ce noi nu stim? Vine sfarsitul lumii?
Dicule,
29.01.2009 17:38
O sa constientizati raul facut orasului de catre acest primar corupt si trupa lui de parveniti si imbogatiti din bani publici doar peste cativa ani, dar va fi prea tarziu...
true
29.01.2009 17:56
auzi TRUIE mai bine ti-ai zice SUIE PAPARUDE te prinde mai bine si ca veni vorba de prosti tu ii intreci pe toti.vorbesti de 42%care nu sau prezentat la vot si astfel argumentezi tu ca primaru n-ar fi castigat cu 90%.cei care nu sau prezentat la vot de obicei sunt tineri,daca mai veneau si ei primaru cistiga cu 99,99%,restu de 1%erai tu care nu-l votai.
ardeleanu
29.01.2009 18:52
Asta de-ti zici "ardeleanu", la cat esti de incult, mie mi-ar fi rusine sa-mi dau cu parerea pe la comentarii. De prostie nu mai vorbesc, ca la tine da pe dinafara!
G
29.01.2009 19:15
Sa va reamintesc oare cu ce procent a fost ales Ceausescu in alegeri? Peste 90%! Ceausescu reales/pentru pace si progres...
vlad tepes
29.01.2009 20:00
Sper din tot sufletul ca dezvoltatorii imobiliari si toti acolitii lor din Primarie sa se bucure de binefacerile betonului, pamantului si locurilor linistite. Pentru aceasta le doresc sa ocupe cat mai curand spatioase apartamente de veci cu fereastra in tavan, unde sa se bucure de compania neamurilor lor si partenerilor de afaceri.
hi,hi
29.01.2009 21:02
padurea dumbrava trebuie conservata si doar igenizata silvic siimbogatita cu varietati de arbori asa cum s-a gindit initial.Loc de strand se poate face fie in spatiul dintre u.militara din bulevardul victoriei si gradina zoologica sau sa se amenajeze mai bine spatil di strand,Evitati automobilele in Dumbrava Minunata pe care o mai avemsi nu mai da-ti aprobari de constructii in jurul terenului de ruigbi......
suciu dumitru
30.01.2009 09:04
Pacat ca vorbim aici degeaba...tot acolo se va construi, interesele sunt de aa natura incat se va face strand in dumbrava (pentru mentinerea unei temperaturi scazute a corpului:P), se vor face parcuri de distrctii...oamenii vor veni cu saracul tramvai de Rasinari...(chiar o cred:P), de accidente nu mai vorbesc...propun Valea Aurie sau pe Valea Sapunului...sau mai sunt destule locati, fara impedimente (gen defrisari, aglomerari, interese comune intre "barneii" locali...desi, Strandul din Strand este perfect de ajuns pentru nevoile sibienilor. Greseala a fost ca e concesionat ...si 20 de lei, nu sunt de ici de colo.
Anastasia...
30.01.2009 15:45
kjbvlg
hgff
31.01.2009 21:35
Stimati sibieni,
Este adevarat ca sediul fundatiei noastre sa afla la Bucuresti si ar trebui sa va bucurati ca ne intereseaza problemele de mediu din Municipiul dumneavoastra. Conform Constitutiei statul garanteaza oricarei persoane dreptul la un mediu de viata sanatos, articol preluat si de legea mediului. Deasemenea tot aceste legi dau dreptul oricarei persoane sa se adreseze instantelor de judecata indiferent de zona in care locuiesc.
Danut Trifu Vicepresedinte Fundatia ECO-CIVICA
31.01.2009 21:37
rewgew
rgerg
31.01.2009 21:41
de ce va legati de padurea aia?Este atat de frumoasa asa cume este.Taiem tot sa ne distram?Nu va ganditi ca daca afacerea merge, mai vrea un baron restaurant,altul hotel,altul un supermarket?Si ce-am facut?Ne inconjuram de betoane si respiram praf.Face-ti va rog Aqua Parc in alta parte.Asta daca aveti un pic de bun simt pentru sanatatea noastra.
mikaela
13.02.2009 16:41
da , avem nevoie de un aqua land , , dar nu in padure, sa il faca in camp langa centtrele comerciale, in padure nu este destul soare , sau are don' primar de gand sa taie si in jurul standului , nuami asa , sa sa vaza soarele
miki maus
25.02.2009 14:24
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna