Tribuna
SEVIS
Deţinuţi sibieni deveniţi scriitori peste noapte
Ana Maria MĂTUŞOIU
3587 vizualizari
Deţinuţi sibieni deveniţi scriitori peste noapte
Din penitenciarele din România răsar an după an valuri de scriitori care publică aşa-numitele „lucrări ştiinţifice”. Asta pentru că la noi există o lege prin care deţinuţilor li se reduce pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă. Este o metodă de care aproape 200 de condamnaţi au profitat în ultimii ani, transformând închisorile în adevărate biblioteci, pentru că, ştiu şi ei, scrisul eliberează mai repede. Liderii clasamentului sunt Dan Voiculescu şi Dinel Staicu, ambii cu câte zece lucrări publicate, ceea ce înseamnă că pedeapsa li se micşorează cu zece luni de detenţie. Pe listă se găsesc şi câteva personaje care fie provin din Sibiu, fie au avut de-a face cu Sibiul înainte de a ajunge după gratii. Tribuna le-a identificat şi vi le prezintă, alături de operele pe care le-au scris în detenţie.

Că în puşcăriile din Ro­mâ­nia deţinuţii scriu cărţi pen­tru a li se reduce pe­deap­sa, nu mai e pentru ni­meni o noutate. Că numărul condamnaţilor care recurg la această practică a ajuns la aproape 200, e un motiv de îngrijorare, despre care au scris şi jurnaliştii de la The Guardian, subliniind că a­cest obicei reprezintă o „por­tiţă” ce subminează cam­pania anticorupţie dusă de autorităţi.
The Guardian vorbeşte despre faptul că publicarea unei cărţi cu valoare ştiinţifică poate să scadă 30 de zile de închisoare din termenul unui deţinut, subliniind că nimeni nu evaluează impactul pe care îl are numărul mare de deţinuţi ce exploatează a­ceastă lege, potrivit Mediafax. Într-adevăr, în articolul 96 alin. f din Legea de executare a pedepselor se precizează că în cazul elaborării de lu­crări ştiinţifice publicate sau invenţii şi ino­vaţii brevetate, se consideră 30 de zile exe­cutate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi ino­vaţie brevetate. Deţinuţii din România profită din plin de această lege, cifrele explo­dând pur şi simplu în ultimii ani. Dacă în 2012, puşcă­riaşii închişi la noi în ţară scri­seseră doar şapte cărţi, de la începutul lui 2013 şi până în decembrie 2015, cei aflaţi în detenţie au publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice. Pe cele două liste publicate de Gândul.info în 2015, res­pectiv HotNews în 4 ianuarie a.c., îşi fac loc şi câteva per­sonaje ale căror nume se lea­gă, într-un fel, de Sibiu. La fel ca mulţi alţi deţinuţi, şi aceştia au scris cărţi pentru a obţine reducerea pedep­sei.

Ioan Berghezan, cinci cărţi
publicate în puşcărie

Fostul prim-procuror si­bian Ioan Berghezan, con­damnat la patru ani de închi­soare pentru trafic de influen­ţă în 2012, a publicat în peri­oada de detenţie cinci cărţi, ceea ce înseamnă că pe­deap­sa i-a fost redusă cu cinci luni. Este vorba despre „Procesul managerial juridic din România în contextul european şi internaţional al au­torităţii judiciare”, „Mana­ge­mentul resurselor umane în cadrul sistemului judiciar”, „Managementul comuni­că­rii”, „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului” şi „Delincvenţa juvenilă”, toate fiind tipărite la Editura Uni­ver­sităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Berghezan a fost eliberat con­diţionat, prin decizia Tri­bu­nalului Hunedoara, în iu­nie 2015. Acestuia îi fuse­se respinsă o cerere de eli­be­rare condiţionată în de­cem­brie 2014.
 
Adrian Ienea, de la Casa de Pensii Sibiu, a scris trei cărţi în închisoare

Un alt deţinut care a avut de-a face cu spaţiul public sibian este Adrian Ienea, medic din Braşov, angajat la Casa de Pensii Sibiu, la biroul de expertiză medicală. În 2013, Ienea a fost con­dam­nat la 3 ani şi 6 luni de în­chisoare, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită. Tribuna relata în martie 2013 că flagrantul a fost organizat în 26 februarie, asupra medicului găsindu-se suma de 650 de lei. Pen­tru a le elibera pacienţilor docu­mentele de care avea nevoie, Ienea le cerea sume cuprinse între 50 şi 300 de euro.
Două dintre cărţile scrise de medicul Ienea în peniten­ciar, „Totul despre concedii medi­cale şi alte indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate” şi „EGG redusă la esenţă” au apărut în anul 2014, la Editura Etna din Bucureşti. La aceeaşi Editu­ră a apărut anul trecut a treia lucrare a lui Ienea, „Elemen­te de demografie şi sănătate publică”. Judecătoria Deva i-a aprobat lui Adrian Ienea eliberarea condiţionată în mai 2015.

Sibianul Mihai Stoica, managerul Stelei, scriitor în detenţie

Fostul manager general al FC Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, este sibian la origine. Acesta a fost condamnat de­fi­nitiv de Curtea de Apel Bucu­reşti, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători. Între iunie 2014 şi iunie 2015, Mihai Stoica a scris două cărţi, care au fost publicate la Editura Oscar Print din Bucureşti: „FIFA World Cup Brasil - statistici, analize, comentarii” (2014) şi „Ultimii 11 ani - participarea echipelor de club în com­petiţiile continentale 2004 - 2005, statistici, tendinţe, perspective” (2015).
Potrivit ProSport, Mihai Stoica a elaborat alte două lucrări ştiinţifice după acest interval. Este vorba de „Com­­petiţia”, o lucrare ştiin­ţifică dedicată istorie Cham­pions League şi „În căutarea identităţii”, o culegere de ca­sete de meciuri şi de rezul­tate din Europa League. Po­trivit sursei menţionate, căr­ţile sunt aproape gata şi vor fi  tipărite de o editură care a fost finanţată de ministerul Culturii ani buni, din bani publici.


Două cărţi scrise în detenţie şi de Anton Olimpiu Aurel, consilier ANSV Sibiu
Pe aceeaşi listă se înscrie şi Anton Olimpiu Aurel, fost consilier la Agenţia Naţio­nală Sanitar-Veterinară Sibiu, care, în 2012, a fost con­damnat la un an şi 4 luni de închisoare pentru conducere sub in­fluenţa alcoolului. La această pedeapsă s-a a­dăugat o alta cu suspendare din 2007, de 1 an şi 8 luni, pentru săvârşirea aceleiaşi fapte. În total, consilierul si­bian a avut de executat o pe­deapsă de 3 ani de în­chisoare.
Acesta a fost liberat con­diţionat în iunie 2014, însă cât timp a stat închis la Peni­tenciarul Bârcea Mare, a scris două cărţi, ambele pu­blicate la Editura ULBS: „Teh­nologia creşterii bovinelor” şi „Creşterea chinchilelor”.
Campioni la scris sunt şi oamenii de fotbal din Ro­mâ­nia. Gigi Becali, finanţatorul Stelei, a publicat în închi­soare nu mai puţin de cinci lucrări ştiinţifice, despre reli­gie, fotbal şi politică, iar Cor­nel Penes­cu, fostul finan­ţator al FC Argeş, a publicat tot cinci lucrări ştiinţifice, în domeniul jurnalismului. De scris s-au apucat în închi­soare şi Gheor­ghe Copos (cinci lu­crări), Gheorghe Popescu (patru), Ioan Becali (trei) şi Cristi Borcea (două).

Va fi legea modificată?!

Experţii în drept au vorbit, pentru HotNews, despre mo­dalităţile prin care ar putea fi stopat obiceiul de­ţinuţilor de a scrie cărţi pen­tru a primi o scurtare a pe­depsei. O primă soluţie ar fi sesizarea la Curtea Con­sti­tuţională a ar­ticolului din lege care prevede reducerea pedepsei cu 30 de zile. Po­trivit experţilor în drept, sunt şanse mari ca sesizarea să fie aprobată din cauza ca­racterului imprevizibil al legii şi a lipsei de proceduri clare în stabilirea „caracterului ştiinţific”. Totodată, aceştia au mai vorbit despre mo­dificarea legii prin ordonanţa de urgenţă ori printr-un pro­iect de lege în Parlament.

comentarii
1 comentarii

Niste lichele,nici nu ar mai trebui sa apara in presa sau la televizor.
gogu din rampa
07.01.2016 13:06
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia