Că în puşcăriile din România deţinuţii scriu cărţi pentru a li se reduce pedeapsa, nu mai e pentru nimeni o noutate. Că numărul condamnaţilor care recurg la această practică a ajuns la aproape 200, e un motiv de îngrijorare, despre care au scris şi jurnaliştii de la The Guardian, subliniind că acest obicei reprezintă o „portiţă” ce subminează campania anticorupţie dusă de autorităţi.
The Guardian vorbeşte despre faptul că publicarea unei cărţi cu valoare ştiinţifică poate să scadă 30 de zile de închisoare din termenul unui deţinut, subliniind că nimeni nu evaluează impactul pe care îl are numărul mare de deţinuţi ce exploatează această lege, potrivit Mediafax. Într-adevăr, în articolul 96 alin. f din Legea de executare a pedepselor se precizează că în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate. Deţinuţii din România profită din plin de această lege, cifrele explodând pur şi simplu în ultimii ani. Dacă în 2012, puşcăriaşii închişi la noi în ţară scriseseră doar şapte cărţi, de la începutul lui 2013 şi până în decembrie 2015, cei aflaţi în detenţie au publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice. Pe cele două liste publicate de Gândul.info în 2015, respectiv HotNews în 4 ianuarie a.c., îşi fac loc şi câteva personaje ale căror nume se leagă, într-un fel, de Sibiu. La fel ca mulţi alţi deţinuţi, şi aceştia au scris cărţi pentru a obţine reducerea pedepsei.
Ioan Berghezan, cinci cărţi
publicate în puşcărie
Fostul prim-procuror sibian Ioan Berghezan, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă în 2012, a publicat în perioada de detenţie cinci cărţi, ceea ce înseamnă că pedeapsa i-a fost redusă cu cinci luni. Este vorba despre „Procesul managerial juridic din România în contextul european şi internaţional al autorităţii judiciare”, „Managementul resurselor umane în cadrul sistemului judiciar”, „Managementul comunicării”, „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului” şi „Delincvenţa juvenilă”, toate fiind tipărite la Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Berghezan a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Hunedoara, în iunie 2015. Acestuia îi fusese respinsă o cerere de eliberare condiţionată în decembrie 2014.
Adrian Ienea, de la Casa de Pensii Sibiu, a scris trei cărţi în închisoare
Un alt deţinut care a avut de-a face cu spaţiul public sibian este Adrian Ienea, medic din Braşov, angajat la Casa de Pensii Sibiu, la biroul de expertiză medicală. În 2013, Ienea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită. Tribuna relata în martie 2013 că flagrantul a fost organizat în 26 februarie, asupra medicului găsindu-se suma de 650 de lei. Pentru a le elibera pacienţilor documentele de care avea nevoie, Ienea le cerea sume cuprinse între 50 şi 300 de euro.
Două dintre cărţile scrise de medicul Ienea în penitenciar, „Totul despre concedii medicale şi alte indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate” şi „EGG redusă la esenţă” au apărut în anul 2014, la Editura Etna din Bucureşti. La aceeaşi Editură a apărut anul trecut a treia lucrare a lui Ienea, „Elemente de demografie şi sănătate publică”. Judecătoria Deva i-a aprobat lui Adrian Ienea eliberarea condiţionată în mai 2015.
Sibianul Mihai Stoica, managerul Stelei, scriitor în detenţie
Fostul manager general al FC Steaua Bucureşti, Mihai Stoica, este sibian la origine. Acesta a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători. Între iunie 2014 şi iunie 2015, Mihai Stoica a scris două cărţi, care au fost publicate la Editura Oscar Print din Bucureşti: „FIFA World Cup Brasil - statistici, analize, comentarii” (2014) şi „Ultimii 11 ani - participarea echipelor de club în competiţiile continentale 2004 - 2005, statistici, tendinţe, perspective” (2015).
Potrivit ProSport, Mihai Stoica a elaborat alte două lucrări ştiinţifice după acest interval. Este vorba de „Competiţia”, o lucrare ştiinţifică dedicată istorie Champions League şi „În căutarea identităţii”, o culegere de casete de meciuri şi de rezultate din Europa League. Potrivit sursei menţionate, cărţile sunt aproape gata şi vor fi tipărite de o editură care a fost finanţată de ministerul Culturii ani buni, din bani publici.
Două cărţi scrise în detenţie şi de Anton Olimpiu Aurel, consilier ANSV Sibiu
Pe aceeaşi listă se înscrie şi Anton Olimpiu Aurel, fost consilier la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară Sibiu, care, în 2012, a fost condamnat la un an şi 4 luni de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului. La această pedeapsă s-a adăugat o alta cu suspendare din 2007, de 1 an şi 8 luni, pentru săvârşirea aceleiaşi fapte. În total, consilierul sibian a avut de executat o pedeapsă de 3 ani de închisoare.
Acesta a fost liberat condiţionat în iunie 2014, însă cât timp a stat închis la Penitenciarul Bârcea Mare, a scris două cărţi, ambele publicate la Editura ULBS: „Tehnologia creşterii bovinelor” şi „Creşterea chinchilelor”.
Campioni la scris sunt şi oamenii de fotbal din România. Gigi Becali, finanţatorul Stelei, a publicat în închisoare nu mai puţin de cinci lucrări ştiinţifice, despre religie, fotbal şi politică, iar Cornel Penescu, fostul finanţator al FC Argeş, a publicat tot cinci lucrări ştiinţifice, în domeniul jurnalismului. De scris s-au apucat în închisoare şi Gheorghe Copos (cinci lucrări), Gheorghe Popescu (patru), Ioan Becali (trei) şi Cristi Borcea (două).
Va fi legea modificată?!
Experţii în drept au vorbit, pentru HotNews, despre modalităţile prin care ar putea fi stopat obiceiul deţinuţilor de a scrie cărţi pentru a primi o scurtare a pedepsei. O primă soluţie ar fi sesizarea la Curtea Constituţională a articolului din lege care prevede reducerea pedepsei cu 30 de zile. Potrivit experţilor în drept, sunt şanse mari ca sesizarea să fie aprobată din cauza caracterului imprevizibil al legii şi a lipsei de proceduri clare în stabilirea „caracterului ştiinţific”. Totodată, aceştia au mai vorbit despre modificarea legii prin ordonanţa de urgenţă ori printr-un proiect de lege în Parlament.