Tribuna
Detalii şocante în cazul grupării de la Mediaş - VIDEO
Detalii şocante în cazul grupării de la Mediaş - VIDEO
* Poliţiştii de la Crimă Organizată au explicat ieri în detaliu, în cadrul unei conferinţe de presă, ce au găsit la percheziţiile făcute la Mediaş * Oamenii legii spun că au găsit arme de foc, grenade defensive, instrucţiuni de folosire, asamblare şi montare a dispozitivelor explozive, "arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist" * 4 din cei 6 inculpaţi arestaţi preventiv au fost puşi în libertate marţi seara de magistraţii Curţii de Apel Alba * La aflarea soluţiei, unul dintre poliţiştii care au participat la descinderi i–a scris şefului său un mesaj cutremurător: "Exact chestiile astea mă deranjează mai mult ca orice lipsuri materiale, mâine murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui" *
Detalii şocante au fost făcute publice ieri, în cazul grupării de la Mediaş, destructurate în cursul săptămânii trecute. În cadrul unei conferinţe de presă, poliţiştii de la Crimă Organizată au explicat în detaliu ce au găsit la percheziţiile făcute, în dosarul în care acuzaţiile sunt extrem de grave, respectiv trafic de droguri de risc, contrabandă şi deţinerea ilegală de arme de foc. "La percheziţiile domiciliare, la unul dintre inculpaţi s-a intrat în forţă şi în viteză foarte mare, persoana respectivă a fost imobilizată şi în locuinţă a fost găsită această armă de foc care este un revolver, model american, cu butoiaş, este o armă preferată de asasini, datorită performanţelor şi caracteristicilor pe care le are. În primul rând că este cu butoiaş, şi mecanismul de dare a focului permite ca în cazul unui incident, o capsă care nu percutează sau un glonţ defect, orice alt pistol se blochează. Ăsta nu se blochează, butoiaşul se roteşte şi aduce în dreptul mecanismului de dare a focului un alt glonţ. Un alt motiv pentru care este preferat un altfel de pistol este pentru că inculpatul avea inclusiv pe ţeavă încărcătorul plin şi în locuinţă muniţie, aceste cartuşe, aceste gloanţe, calibrul 45, tot un calibru american, care se poate observa că sunt cu vârful retezat. Aceste gloanţe sunt folosite de asasini în mod deosebit întrucât atunci când intră în corpul victimei glonţul se împrăştie, şi de obicei nu există un orificiu de ieşire. Este foarte periculos pentru că odată cu pătrunderea în corp poate să afecteze plăgile mai multor organe interne din corpul victimei. Acest tip de muniţie, gloanţele retezate, sunt interzise de convenţia de la Geneva, o convenţie care a fost ratificată şi de România", a explicat comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba.

Borsetă cu arme de foc

Acesta spune că revolverul nu a fost singura armă de foc găsită la percheziţii. "De menţionat este faptul că atunci când am intrat în locuinţa inculpatului acesta avea la îndemână revolverul respectiv cu glonţ pe ţeavă şi încărcătorul plin, în timpul imobilizării inculpatului în mod constant a încercat să ajungă la o borsetă situată în imediata lui apropiere, borsetă în care ulterior au fost găsite alte două arme de foc, ambele cu glonţ pe ţeavă şi încărcătoarele pline. Mai mult, a fost găsit şi un amortizor de zgomot care este folosit tot de către asasini în mod deosebit", a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.

Grenade defensive

Tot în cadrul percheziţiilor, au fost găsite şi două grenade defensive, care, spun poliţiştii, odată folosite pot produce zeci sau chiar sute de victime. "La o altă locaţie percheziţionată, deţinută tot de inculpatul respectiv, au fost găsite două grenade defensive. Grenadele defensive sunt acele grenade care sunt considerate grenade antipersonal, întrucât au un efect devastator împotriva oamenilor. O astfel de grenadă folosită într-o mulţime poate să producă zeci sau chiar sute de victime. Foarte interesant şi foarte important este că una dintre cele două grenade avea montat mecanismul de dare a focului şi inclusiv siguranţa, ceea ce ne face să credem că ar putea să fie în stare de funcţionare şi cu încărcătură explozivă intactă. Datorită timpului scurt care a decurs de la momentul arestării până în prezent nu am reuşit să verificăm niciuna din aceste arme la Institutul de Criminalistică să vedem dacă a fost folosită sau nu la comiterea de fapte rămase cu autor necunoscut pe teritoriul ţării sau chiar în străinătate", a mai spus comisarul şef Traian Berbeceanu.

Instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive

Tot în timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat şi înscrisuri cu instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive. "La liderul grupării, la percheziţie am găsit un volum imens de înscrisuri şi dischete, cd-uri şi alte mijloace de stocare electronică de date în care aveau tot felul de instrucţiuni de folosire şi de asamblare şi de montare a dispozitivelor explozive, cu schiţe, cu cantităţi, cu tip de capsă pirotenică, cu ce tip de explozibil este necesar pentru a arunca în aer un pod sau o şoseau sau o maşină sau pentru a distruge o clădire", a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.

"Arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist"

Oamenii legii spun că armele găsite la Mediaş, în special cele de foc, "sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist". "Din activităţile pe care le-am desfăşurat am stabilit că liderul grupării îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri, efectiv făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale. Toate armele pe care le-am găsit, mai ales armele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri iritant lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil", a mai spus şeful BCCO Alba. 

"Murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui"

Iniţial, în dosarul de la Mediaş au fost reţinute 11 persoane şi prezentate Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă. Pentru 6 dintre ei, instanţa a dispus arestarea preventivă iar pentru ceilalţi 5, interdicţia de a părăsi Mediaşul pentru o perioadă de 30 de zile. Atât inculpaţii cât şi DIICOT-ul au făcut recursuri, acestea fiind judecate marţi la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistraţii Curţii au decis, marţi seara, să admită recursurile a 4 din cei 6 membri ai reţelei de la Mediaş, pentru care Tribunalul Sibiu instituise măsura arestării preventive. Cei 4, printre care şi liderul grupării, au fost eliberaţi şi au interdicţie de a părăsi România în următoarele 30 de zile. Curtea a decis de asemenea să respingă şi recursul DIICOT în cazul celorlalţi 5 inculpaţi, în cazul cărora s-a păstrat decizia de la Sibiu, respectiv interdicţia de a părăsi Mediaşul. La aflarea deciziei Curţii, unul din poliţiştii care au participat la descinderi i-a scris comisarului şef Traian Berbeceanu un mesaj cutremurător. "Exact chestiile astea mă deranjează mai mult ca orice lipsuri materiale, mâine murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui. Poate că nu mai pot eu să înţeleg dreptatea, şefu".

Cheltuieli de ordinul miliardelor de lei vechi pentru un astfel de caz

Instrumentarea unui astfel de caz implică, spun poliţiştii, cheltuieli de ordinul miliardelor de lei vechi. Oamenii legii spun că se cheltuie "sume fantastice pentru interceptările telefonice, pentru filaje, pentru activităţile de supraveghere, de percheziţie în sine, pentru transportul lor, pentru încarcerarea lor, dusul la locul de detenţie". Iar în cazul de la Mediaş, cheltuielile nu s-au terminat. "Urmează a fi cheltuite sume foarte mari de bani cu supravegherea lor şi cu măsurile pe care le-a dispus instanţa, înlocuind măsura arestării preventive", mai spun poliţiştii.

Curtea de Apel i-a eliberat şi pe membrii "Clanului Lenis"

Decizia de punere în libertate a 4 din cei 6 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul de la Mediaş a venit marţi după ce, cu doar o zi în urmă, aceeaşi Curte de Apel Alba i-a pus în libertate şi pe membrii "Clanului Lenis", cazul lor reprezentând unul din cele mai mari dosare de acest gen instrumentate la Sibiu. Pentru toţi cei 14 inculpaţi, Curtea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Surse neoficiale au confirmat pentru TRIBUNA faptul că la baza eliberării celor 14 stau "probleme procedurale", respectiv faptul că aceştia sunt în arest de mai bine de un an de zile, perioadă în care dosarul nu s-a judecat nici măcar pe fond. Membrii grupării au fost reţinuţi anul trecut pentru constituirea unui grup organizat, şantaj, violare de domiciliu, ameninţare, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, distrugere, portul fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire, ultraj contra bunelor moravuri, purtare abuzivă şi tâlhărie. Membrii grupării aveau la activ, la momentul reţinerii, peste 100 de infracţiuni, dintre care două sunt tentative de omor.
comentarii
37 comentarii

a fost o decizie politica clar. pai la ditamai legionaru, va dati seama ca au intervenit smecherii din africa si din qatar ca sa fie eliberat.omul ala e bazat rau de tot.insa oricum rusine judecatorilor de la alba.inca astept demisia de onoare, si doresc sa urez la multi ani politistilor care chiar isi vad de treaba lor.dar probabil, ca acum vor fi terorizati de cei de la lenis, si de cei din medias
gratian
07.10.2010 01:21
incredibil...baietii astia se chinuie sa-i prinda, si aia ce fac?????ce faaac? le dau drumu????????????jegosiloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooor .
vidu
07.10.2010 01:57
daca smecherii din africa si qatar fac legile la noi, atunci noapte buna romania.
@ gratian
07.10.2010 02:14
Sa speram ca acesti politisti , poate chiar unicii cinstiti , se vor mai bucura de viata. Daca le-au dat drumul , cred ca acesti politisti vor fi in viitor urmaritii.
observator de scena
07.10.2010 02:22
Oare cat timp vor mai ramane in romania?24/48 ore?
De atata timp ne someaza CE ca avem o justitie corupta,ca nu avem vointa politica pentru a reforma justitia.Cat o sa ne mai tolereze?
Daca o grupare de tip mafiot de 6-7 nenorociti poate corupe curtea de apel,ce sa mai credem de marile organizatii de tip mafiot, gen partide politice?
Si romanul apleaca capul pe principiul ca sabia nu-l taie...
COCO
07.10.2010 07:06
ROMANIA TREZESTETE!!!
BIBUS
07.10.2010 07:14
o tara de rahat.guvern de rahat.unde e lupta impotriva coruptiei domnule presedinte?
07.10.2010 07:29
De ce stergi ma slugoi mesajele pertinente.
Cirpa in cur WMaster.
07.10.2010 07:41
A -ti vazut deja prea multe filme sa spuneti ca Romania ar fi controlata politic de Quatar si mai ales cu implicarea acestor smecheri de cartier .Daca acest Potra era cineva ar fi facut cariera ln legiunea straina .
un sibian
07.10.2010 08:09
Ce dreptate e aceasta domnilor judecatori? O asistenta reprezinta un pericol social si trebuie tinuta in arest iar nenorocitii care stau cu armele langa picior gata de atacuri teroriste nu reprezinta nici un pericol si se pot plimba linistiti pe strada. Va multumim!
x
07.10.2010 08:14
Cum e posibil sa fie eliberati ? Ce fel de legislatie avem ? Adica sunt prinsi si exista dovezi clare si sunt eliberati ?
un cetatean
07.10.2010 08:18
La salarii speciale, o justiţie specială, sau
xyz
07.10.2010 08:46
GONTUL nu arestarea
lou
07.10.2010 08:51
N-au intervenit nici africanii, nici arabii, mai probabil francezii...
@gratian
07.10.2010 09:03
De fapt cine sunt acesti"judecatori"?Pe cine servesc???
E "normal" ca asistenta sa stea in inchisoare pentru ca ea salveaza vieti,pe cand ucigasii ii ajuta pe guvernanti sa ne "reduca" pentru a "mosteni" ei toata ROMANIA.
RUSINE CURTII DE APEL ALBA CARE FACE NUMAI NADREPTATE!!!!
Maria
07.10.2010 09:19
o singura fapta buna ar putea face liderul gruparii proaspat eliberat. sa arunce cateva grenade la curtea de apel alba care e mana in mana cu astfel de grupari.
sa fie desfiintata aceasta curte de la alba !
curtea de apel alba = cocina de porci
07.10.2010 09:36
Oare cat costa un judecator de la curtea de apel alba?
COCO
07.10.2010 10:29
Tulai doamne, manca-v-as, ce jegoasa a devenit Rumunia voastra. Bine c-am plecat.
Pa si salutari din Londra.
un tigan jegos
07.10.2010 10:41
Ptr. Coco : Mai putin decat un avocat bun !!!
Popa
07.10.2010 10:52
Singurul !Detalui socant" ptr mine este faptul ca au fost eliberati cativa membrii acestei grupari inarmate. Restul nu este de loc "socant", ba chiar este ceva ce poti vedea pe fata, in fiecare zi si noapte la orice ora. Se pare ca justitia romaneasca , inpreuna cu Curtea de Apel Alba, sunt advocatii de aparare de infractori. ROMANIA QUO VADIS ?
Ionmut
07.10.2010 11:01
ROMANIA QOU VADIS afost tot timpul asa si va rimine asa.Oameni care muncesc sint SKLAVII al societatii.
Boloboc
07.10.2010 11:49
Ar trebui sa fit mindri pe politisti wostri din Medias.Care is pun in fiecare zii viata in pericol,pentru un salar minimal.Respectul meu fata de politisti vostrii.Va rog pe toti nu mai suduit pe ei
Boloboc
07.10.2010 11:56
Oare judecatorii aia nu se gandesc ca familiile lor pot fi victime daca-i lasa in libertate.?Politia este calcata in picioare!Pacat de ei ca lucreaza si-si risca viata pe bani putini.Justitia n-are nici macar scuza de natura financiara sa le dea drumul.Asta e opera lui Basescu si Boc.Oare,ma intreb,daca vreunul din cele 2 clanuri fuge afara,judecatorul este tras la raspundere?Tot prostii de politisti umbla sa-l caute si sa repare greseala omului in roba.Rusine Justitia Romana!
extraordinar
07.10.2010 12:03
astai viitorul romaniei tara v-a fi condusa de nesimtiti,puscariasi,interlopi,curve,poponari,si intr-un viitor cand nu v-om mai rezista ne-om vinde vecinilor,cu cateva sute de ani in urma ne tradam vecinilor acum ne vindem,rusine sa le fie celor care conduce tara care pt. bani si interese nu-i intereseaza nici de mama lor
cineva
07.10.2010 13:37
Aceasta este cea mai buna dovada ca justitia din Romania este corupta
ghj
07.10.2010 13:43
Eu nu bag mana in foc ca judecatorii au dat o sentinta gresita. Sunt inclinat sa cred ca statul roman face risipa de bani cu niste persoane slab calificate pentru a instrumenta si a rezolva un astfel de caz. Au ascultat si audiat degeaba.
Rationamentul meu are la baza incidentul la care a fost implicat domnul Senator Valcu si nefericita familie din Cartierul Gura Campului, care s-au trezit cu mascatii navalind asupra lor la ora 06.05 dimineata.
Ce ziceti daca DIICOT-istii vor fi actionati in judecata pentru modul in care au tabarat in unele locuinte ale unor oameni nevinovati.
Asa ca, eu cred ca trebuie sa mai avem rabare pana la definitivarea cazului.
incompetenta
07.10.2010 14:27
"
marian
07.10.2010 16:30
urmeaza sa mai bage la inchisoare copii care joaca fotbal pe strada si au rezolvat tot, macar asa stam noi inuntru si ei afara
jr
07.10.2010 17:00
Cine poate crede ca intr-un oras cum este Mediasul, o persoana doarme cu grenada dezarmata deasupra capului si detine atata armament fara autorizatie?
Intocmai ca si in cazurile fraudarii pe internet, cred ca domnul Potra ar trebui sa ia locul acestor incompetenti.
Abuz
07.10.2010 17:05
Din ceea ce vad si aud,se pare ca judecatorii de la Alba Iulia sant tot asa de nemernici ca si cei de la Craiova.Dar daca stau si ma gandesc mai bine ,sant la fel in toata tara.
arsenal
07.10.2010 18:26
daca are cineva poze cu aceste jeguri de oameni sa le puna in you tube sa le vedem si noi.Sper ca tot vor intra la puscarie pana la urma.Ce jeguri de judecatori
capsunarul
07.10.2010 20:28
da ar fi bine sa-i vedem pe you tube sa le vedem fetele alea de grandomani.Sigur ai vom recunoaste. felicitari politiei,bravo baieti.pina la urma vor intra la puscarie sant sigur de asta.
un mediesan
07.10.2010 20:38
felicitari politiei!!!
baba
07.10.2010 21:55
bla bla bla bla bla bla si iar bla bla bla
cioaca
07.10.2010 22:25
ce ma voi rade cand anunta ca i-au bagat la ;zdup:si eu as vrea sa le vad fetele .ati vazut cum statea pe burta de frica politiei cu mainile la ceafa?la parnaie vor ajunge si eu sant sigur de asta.BRAVO DIICOT SI POLITIEI.
batrinul
07.10.2010 22:30
ce detalii socante wa !!! sunteti nebunii ??? fost legionar normal ca are arme cum sa nu aiba daca toata viata le-a folosit !!! de marele DIICOT a aruncat doar banii pe geam pentru ca nu a gasit nimic ce sa-i acuze !! vvarza tribuna 1!!!
somebody
07.10.2010 22:56
Bravo politisti sibieni.
Ati "prins" pe singurul mediesan care avea curajul sa tranteasca la pamant nemernici precum Petrus, Tolanu' sau clanul Circarilor! Acum faceti tam-tam ca l-ati saltat pe terorist? Cati teroristi ce v-au impuscat fratii acum 20 de ani ati prins pana acum? Cati?
Ion
08.10.2010 08:13
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA