* Poliţiştii de la Crimă Organizată au explicat ieri în detaliu, în cadrul unei conferinţe de presă, ce au găsit la percheziţiile făcute la Mediaş * Oamenii legii spun că au găsit arme de foc, grenade defensive, instrucţiuni de folosire, asamblare şi montare a dispozitivelor explozive, "arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist" * 4 din cei 6 inculpaţi arestaţi preventiv au fost puşi în libertate marţi seara de magistraţii Curţii de Apel Alba * La aflarea soluţiei, unul dintre poliţiştii care au participat la descinderi i–a scris şefului său un mesaj cutremurător: "Exact chestiile astea mă deranjează mai mult ca orice lipsuri materiale, mâine murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui" *
Detalii şocante au fost făcute publice ieri, în cazul grupării de la Mediaş, destructurate în cursul săptămânii trecute. În cadrul unei conferinţe de presă, poliţiştii de la Crimă Organizată au explicat în detaliu ce au găsit la percheziţiile făcute, în dosarul în care acuzaţiile sunt extrem de grave, respectiv trafic de droguri de risc, contrabandă şi deţinerea ilegală de arme de foc. "La percheziţiile domiciliare, la unul dintre inculpaţi s-a intrat în forţă şi în viteză foarte mare, persoana respectivă a fost imobilizată şi în locuinţă a fost găsită această armă de foc care este un revolver, model american, cu butoiaş, este o armă preferată de asasini, datorită performanţelor şi caracteristicilor pe care le are. În primul rând că este cu butoiaş, şi mecanismul de dare a focului permite ca în cazul unui incident, o capsă care nu percutează sau un glonţ defect, orice alt pistol se blochează. Ăsta nu se blochează, butoiaşul se roteşte şi aduce în dreptul mecanismului de dare a focului un alt glonţ. Un alt motiv pentru care este preferat un altfel de pistol este pentru că inculpatul avea inclusiv pe ţeavă încărcătorul plin şi în locuinţă muniţie, aceste cartuşe, aceste gloanţe, calibrul 45, tot un calibru american, care se poate observa că sunt cu vârful retezat. Aceste gloanţe sunt folosite de asasini în mod deosebit întrucât atunci când intră în corpul victimei glonţul se împrăştie, şi de obicei nu există un orificiu de ieşire. Este foarte periculos pentru că odată cu pătrunderea în corp poate să afecteze plăgile mai multor organe interne din corpul victimei. Acest tip de muniţie, gloanţele retezate, sunt interzise de convenţia de la Geneva, o convenţie care a fost ratificată şi de România", a explicat comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba.
Borsetă cu arme de foc
Acesta spune că revolverul nu a fost singura armă de foc găsită la percheziţii. "De menţionat este faptul că atunci când am intrat în locuinţa inculpatului acesta avea la îndemână revolverul respectiv cu glonţ pe ţeavă şi încărcătorul plin, în timpul imobilizării inculpatului în mod constant a încercat să ajungă la o borsetă situată în imediata lui apropiere, borsetă în care ulterior au fost găsite alte două arme de foc, ambele cu glonţ pe ţeavă şi încărcătoarele pline. Mai mult, a fost găsit şi un amortizor de zgomot care este folosit tot de către asasini în mod deosebit", a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.
Grenade defensive
Tot în cadrul percheziţiilor, au fost găsite şi două grenade defensive, care, spun poliţiştii, odată folosite pot produce zeci sau chiar sute de victime. "La o altă locaţie percheziţionată, deţinută tot de inculpatul respectiv, au fost găsite două grenade defensive. Grenadele defensive sunt acele grenade care sunt considerate grenade antipersonal, întrucât au un efect devastator împotriva oamenilor. O astfel de grenadă folosită într-o mulţime poate să producă zeci sau chiar sute de victime. Foarte interesant şi foarte important este că una dintre cele două grenade avea montat mecanismul de dare a focului şi inclusiv siguranţa, ceea ce ne face să credem că ar putea să fie în stare de funcţionare şi cu încărcătură explozivă intactă. Datorită timpului scurt care a decurs de la momentul arestării până în prezent nu am reuşit să verificăm niciuna din aceste arme la Institutul de Criminalistică să vedem dacă a fost folosită sau nu la comiterea de fapte rămase cu autor necunoscut pe teritoriul ţării sau chiar în străinătate", a mai spus comisarul şef Traian Berbeceanu.
Instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive
Tot în timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat şi înscrisuri cu instrucţiuni de montare a dispozitivelor explozive. "La liderul grupării, la percheziţie am găsit un volum imens de înscrisuri şi dischete, cd-uri şi alte mijloace de stocare electronică de date în care aveau tot felul de instrucţiuni de folosire şi de asamblare şi de montare a dispozitivelor explozive, cu schiţe, cu cantităţi, cu tip de capsă pirotenică, cu ce tip de explozibil este necesar pentru a arunca în aer un pod sau o şoseau sau o maşină sau pentru a distruge o clădire", a adăugat comisarul şef Traian Berbeceanu.
"Arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist"
Oamenii legii spun că armele găsite la Mediaş, în special cele de foc, "sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist". "Din activităţile pe care le-am desfăşurat am stabilit că liderul grupării îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri, efectiv făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale. Toate armele pe care le-am găsit, mai ales armele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri iritant lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil", a mai spus şeful BCCO Alba.
"Murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui"
Iniţial, în dosarul de la Mediaş au fost reţinute 11 persoane şi prezentate Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă. Pentru 6 dintre ei, instanţa a dispus arestarea preventivă iar pentru ceilalţi 5, interdicţia de a părăsi Mediaşul pentru o perioadă de 30 de zile. Atât inculpaţii cât şi DIICOT-ul au făcut recursuri, acestea fiind judecate marţi la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistraţii Curţii au decis, marţi seara, să admită recursurile a 4 din cei 6 membri ai reţelei de la Mediaş, pentru care Tribunalul Sibiu instituise măsura arestării preventive. Cei 4, printre care şi liderul grupării, au fost eliberaţi şi au interdicţie de a părăsi România în următoarele 30 de zile. Curtea a decis de asemenea să respingă şi recursul DIICOT în cazul celorlalţi 5 inculpaţi, în cazul cărora s-a păstrat decizia de la Sibiu, respectiv interdicţia de a părăsi Mediaşul. La aflarea deciziei Curţii, unul din poliţiştii care au participat la descinderi i-a scris comisarului şef Traian Berbeceanu un mesaj cutremurător. "Exact chestiile astea mă deranjează mai mult ca orice lipsuri materiale, mâine murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui. Poate că nu mai pot eu să înţeleg dreptatea, şefu".
Cheltuieli de ordinul miliardelor de lei vechi pentru un astfel de caz
Instrumentarea unui astfel de caz implică, spun poliţiştii, cheltuieli de ordinul miliardelor de lei vechi. Oamenii legii spun că se cheltuie "sume fantastice pentru interceptările telefonice, pentru filaje, pentru activităţile de supraveghere, de percheziţie în sine, pentru transportul lor, pentru încarcerarea lor, dusul la locul de detenţie". Iar în cazul de la Mediaş, cheltuielile nu s-au terminat. "Urmează a fi cheltuite sume foarte mari de bani cu supravegherea lor şi cu măsurile pe care le-a dispus instanţa, înlocuind măsura arestării preventive", mai spun poliţiştii.
Curtea de Apel i-a eliberat şi pe membrii "Clanului Lenis"
Decizia de punere în libertate a 4 din cei 6 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul de la Mediaş a venit marţi după ce, cu doar o zi în urmă, aceeaşi Curte de Apel Alba i-a pus în libertate şi pe membrii "Clanului Lenis", cazul lor reprezentând unul din cele mai mari dosare de acest gen instrumentate la Sibiu. Pentru toţi cei 14 inculpaţi, Curtea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Surse neoficiale au confirmat pentru TRIBUNA faptul că la baza eliberării celor 14 stau "probleme procedurale", respectiv faptul că aceştia sunt în arest de mai bine de un an de zile, perioadă în care dosarul nu s-a judecat nici măcar pe fond. Membrii grupării au fost reţinuţi anul trecut pentru constituirea unui grup organizat, şantaj, violare de domiciliu, ameninţare, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, distrugere, portul fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire, ultraj contra bunelor moravuri, purtare abuzivă şi tâlhărie. Membrii grupării aveau la activ, la momentul reţinerii, peste 100 de infracţiuni, dintre care două sunt tentative de omor.