Tribuna
Picătura de Carte.
Despre Istoria timpului care nu trece
Pr. Constantin NECULA
1884 vizualizari
Despre Istoria timpului care nu trece

Acesta a fost sentimentul care m-a încercat după ce am parcurs, bucuros, albumul ASTRA- Cultura ca fundament al României Mari (Editura ASTRA Museum, 2018, 199 pg.). Că istoria are în ea și o parte care nu trece, o parte prinsă de vie în paginile pline de sens ale câte unei cărți. Coordonatorul lucrării, Nicolae Dan Alexe, care alături de Lucian Robu face și selecția imaginilor din volum, este secondat de o serie de colegi, reușind un volum de istorie în imagini exemplar.

Veți descoperi, așadar, texte de Ciprian Anghel Ștefan (un luminos Cuvânt Înainte, pp. 7-9), Ovidiu Baron (ASTRA ca fundament al culturii române, pp. 11- 16), Lucian Robu (Satele transilvănene la începutul secolului al XX-lea, pp. 47-48; Țăranii la începutul secolului al XX-lea, pp. 101-102; Asociațiune ASTRA, Sibiul și Marea Unire, p. 175 și Guvernul României în perioada 1922-1926, p. 187) precum și Nicolae Adrian Alexe (Militari români, pp. 120-121; Militari aliați sau inamici, pp. 159-160, Hărți cu România Mare, p. 189 fiind și alcătuitorul Bibliografiei selective, pp. 198-199). Prelucrarea imaginilor s-a realizat de către Silviu Ioan Popa.

Pentru a înțelege volumul trebuie să reamintim sibienilor că Muzeul ASTRA a desfășurat, în lumina Centenarului Marii Uniri, două proiecte remarcabile: Satul din spatele frontului și Țăranul Român de la război la Unire. Acestea vor constitui, alături de Album dedicat primului Război Mondial și Unirii de la 1918, plusul de fond imagistic de care se bucură acest album, dublând, numeric,  fotografiile preluate din Arhiva de imagini a Complexului Național Muzeal ASTRA (Colecția „Grafică Documentară”). Sunt chipuri ale oamenilor și ale istoriei de acum o sută de ani, gesturi și icoane de oameni, localități și peisaje care și-au modificat profilul dar poartă în sine - raclă de aduceri aminte - cele ce le veți privi. Suntem prezenți toți, în formula istorică a strămoșilor noștri. Efortul echipei Muzeului este remarcabil mai ales în contextul în care încearcă, și reușește, învierea unui sentiment național deloc gălăgios. Sobru și destins în lumină, iconostasul acesta votiv ne apropie, prin chipuri umane, în primul rând, de omenia spațiului românesc ancestral. Paginile cuprind extrase de sens istoric și din viața conaționalilor noștri, aduc dinainte chipuri uitate și încercarea de a identifica, de exemplu, uniformele militarilor din fotografii - autorul legendelor fotografiilor este tot Nicolae Adrian Alexe - în funcție de an, armă și grad, dovedesc pasiunea pe care echipa ASTREI a pus-o în slujba comunității sibiene și în anul Centenar. În fond ASTRA - Cultura ca fundament al României Mari dovedește, dacă mai era nevoie, profesionalismul unor oameni pasionați de istorie și antropologie, de iconologia vieții istorice a Țării. Astfel au reușit să surprindă o parte din Istoria timpului care nu trece...

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia