Tribuna
PNL
Descotorosirea de Inocență
Pr. Constantin NECULA
50526 vizualizari
Descotorosirea de Inocență

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare despre respectul lui Iisus Hristos pentru fecioria și curăția Maicii Sale. Da, da. Exact antidotul la descotorosirea de inocență la care asistăm de oarecare timp. Nu doar în cultura cotidiană a României, dar pe mine, ca român, mai ales hula împotriva fecioriei din Țara mea mă arde la suflet. Mesajul împotriva familiei, cu orice preț, inclusiv al penibilului logic, face parte din colajul de manipulare prin care familia trebuie înjosită, umilită, aruncată la coșul istoriei. Din dragul utopiilor morale lipsite de morală, construcții ambigue ale unor frustrări nedemne și alimentate de un marketing agresiv, de piață efectivă. Abuz de manipulare. Dinaintea psihozelor gălăgioase se înalță suavitatea plină de transparență a firescului Adormirii Maicii Domnului. Logica luminoasă a iubirii Fiului pentru Mama sa, termeni care, nu-i așa, ne spun experții în nimicuri, nici măcar nu mai există.

Desigur că avem o sărbătoare întunecată de nerușinarea care rușinează clerul, fără îndoială că Ortodoxia românească are nevoie de un plus de Rusalii, pentru a scoate din marasm conștiințele lucrătorilor Viei lui Dumnezeu, pentru a restaura nădejdea că întunericul nu poate învinge Lumina. Asta nu schimbă cu nimic însă conținutul de Har al Praznicului. În ciuda aparentei crize din Biserică, ea continuă să existe, să asume, să convertească și să adune sufletele în jurul Crucii și Învierii. Să spună adevărul despre nevoia de mamă în viața copilului, fie El și Hristos, despre cordialitatea mamei pentru fiul ei, fie El și unic și ceresc. În fond Dumnezeu Însuși pentru a intra în lumea pe care continuăm să o ștrangulăm cu păcatele noastre, ține în carnea Sa hematiile Fecioarei Maria.

Pentru cei care nu cred, nu mărturisesc și nu admit aceasta, totul este posibil de jignit. De umilit, de descotorosit. Cea mai amplă luptă a deconstructiviștilor lumii de astăzi e atacul împotriva inocenței. Scriem vulgar, vorbim vulgar, construim personaje jenante și dezvoltăm caste ale culturii vulgare, putem spune orice despre oricine cu o ură incredibilă, de nebănuit pe când autorii efluviilor de dispreț de acum gângăveau prin colțuri ale cercurilor literare ori în debaraua unui liberalism incongruent moral. Seamănă leit cu fotbaliștii care intră la rupere la adversar, apoi ridică brațele a nevinovăție, privesc interogativ chipul celui care nu se poate ridica de jos. Pentru că e vremea lecțiilor date de violenții apărători ai agresivității morale, eticienii izgonirii inocenței din viețile noastre.

Nu simțiți că se construiește o lume nouă, a dreptății de partid și de falie socială, în care se reconstituie haitele măsurilor duble, angajate în discursuri duplicitare? Cum ar putea înghiți Biserica astfel de oameni, cum ar putea să privească drăgăstos la o mamă ce este protejată de Cerul Fiului său? Retrasă din privirile lumii în rugăciunea cerului, Maica Domnului rămâne alături de noi model de franchețe sufletească și de braț uman pus în ajutorul lui Dumnezeu. În ritmul inimii ei bate inima Pruncului Iisus până astăzi, în trupul închegat din ea Hristos șade de-a dreapta Tatălui. Obișnuit cu zeflemeaua superioară, cu inconștiența celor care se cred mai buni decât Însuși Dumnezeu, cu pelteaua de venin în care-și scufundă frustrările amarnicii luptători împotriva evidențelor morale, omul Bisericii are libertatea absolută de a se ruga, de a posti, de a căuta pacea cu Dumnezeu, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Lui.

Rămânând om al Bisericii, al prezenței smerite dinaintea lui Dumnezeu. Neurând, nejudecând, neuitând însă să cugete și să mărturisească. Suntem în plină descotorosire de inocență. Vorbe grele despre păcate grele cad, plumb de inconștiență, în cultura copiilor și tinerilor noștri, rănesc viețile cuminți ale bătrânilor, smintind iubirea și asmuțind la ripostă. Singura ripostă fermă nu poate fi decât recuperarea inocenței, a curăției, a liniștii creatoare și trăitoare a vieții. Praznicul Adormirii Maicii Domnului dovedește, a câta oară, că oamenii trăiesc și după Evanghelie și nu doar după televizor ori opiniile analiștilor de pripas. Asta și pentru că Maica Domnului întru Naștere fecioria a păzit, întru Adormire lumea nu a părăsit...E ziua în care Maica Domnului umple cu inocență luminoasă lumea.

 

 






comentarii
5 comentarii

Se pare ca -Biserica -- a scapat haturile din mina -- Critici aspre se indreapta catre -BOR- datorita unor (sfintisori cu coarne )- si a afisarii opulente a unor prea sfinti -- Biserica --TREBUIE-MANDATORY- sa fie un far (un exemplu) care sa lumineze in noaptea intunecata de satan-- Dar daca un orb e dus de mina de catre un alt orb --amindoi se impiedeca si cad . Toata admiratia mea ,pentru preotul C.Necula -- fratilor ,doar cu o singura floare nu se face primavara --Dupa parerea mea daca -BOR- nu va lua masuri ,daca nu se va smerii-- va pierde enorm -si norod ,dar si dragostea Lui Dumnezeu.--Apocalipsa--2- 4- Dar ce am impotriva ta este ca ti-ai pierdut dragostea dintai-- Da,, ne iubim pe noi insine (narcisim), banii si rangurile -- dar uitam de CEL ce ne-a iubit atit de mult--Ioan -3-16-- si vrem sa ne fie bine-- Da Dumnezeu e dragoste dar sa nu uitam, ca e si un FOC mistuitor-- God have mercy
mike
13.08.2017 03:40
@mike Domnule draga, dumnivoastra bateti cuie.
Un cititor
14.08.2017 00:47
Domnule cititor-- puteti sa-mi raspundeti --in cine bat eu, cuie?? Sigur, prin pacatele mele si eu am batut cuie in mainile si picioarele Domnului Isus-- dar chiar de pe cruce EL ma iertat pe mine --What about you?? Cei ce i-si bat joc de Evanghele si poruncile Domnului --ei--continua sa bata cuie -- Drama e ca,chiar cei ce sunt pusi sa pastoreasca --ciobani platiti -- lupi in blana de oaie ,jupoaie turma-- Be blessed man
mike
14.08.2017 19:09
Multumim sefului departamentului de marketing al mitropoliei ardealului, slujitor de incredere al colectionarului de bolizi cu numere de inmatriculare predestinate, pentru cuvintele meste?ugite, inv
Enorias
15.08.2017 13:47
....zise seful departamentului de marketing al Mitropoliei Ardealului...in cautare de nise de piata pentru BOR. " Logica luminoasa" de a numi egalitatea accesului la drepturile civile "utopii morale" si imaculata conceptiune fapt biologic ma umple de uluire... descotorosirea de inocenta nu e un scop al nimanui este rezultatul vietii pe care o traim. "Oamenii jenanti" pe care ii construim primesc mostenire o lume muribunda din care noi - si aici includ biserica- am golit-o de orice de la speranta la oxigen si nu, nu ataca nimeni familia ci numai abuzurile din sanul ei. Biserica sa -si faca treaba de a oferi putinilor credinciosi pe care ii mai are sprijin si sa nu se amestece in paturile oamenilor, evaluarea familiilor si prescrierea drepturilor civile ! Cand m-am casatorit si am auzit cuvintele slujbei nu am simtit ca noi doi hotaram. Cautati reintroducerea inocentei printre peeotii care abuzeaza sexual copiii !
Paul Schaler
16.08.2017 07:29
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA