Tribuna
Demisia lui Ponta văzută de la Sibiu: normală, justificată sau tardivă
Sorana MAIER
2449 vizualizari
Demisia lui Ponta văzută de la Sibiu: normală, justificată sau tardivă
Demisia premierului Victor Ponta a generat, astăzi, reacții și în rândul politicienilor sibieni. Toți văd gestul ca fiind unul normal, deși unii cred că a venit cam târziu. Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară că în perioada următoare vor avea loc consultări cu partidele pentru a lua o decizie în privința noului guvern. Cindrea spune că demisia a fost un gest de demnitate, Turcan o consideră o decizie firească, iar Cazan crede că Ponta a înțeles cam greu că trebuie să plece. Ovidiu Ganț, deputatul FDGR, spune că singura soluție este organizarea alegerilor anticipate.

Demisia de miercuri a premierului României, Victor Ponta, va fi urmată zilele acestea de consultări între partidele politicie și președintele României, pentru desemnarea un unui nou Guvern.

Politicienii sibieni sunt de părere că demisia lui Ponta era un lucru firesc, iar unii dintre ei nu exclud nici varianta organizării de alegeri anticipate.

Turcan: "Demisia lui Ponta e o decizie firească"

"Cred că este o decizie firească într-o țară europeană", a declarat Raluca Turcan, co-președintele PNL, pentru Tribuna.

Întrebată dacă se poate discuta în acest moment despre o alianță, Turcan a spus că, în astfel de momente, trebuie urmați pașii constituționali. "Vor fi consultări și în urma consultărilor se va propune un premier și apoi vom vedea ce va urma", a mai spus deputatul de Sibiu. 

Cindrea: "Consider că este un gest de demnitate politică"

Ioan Cindrea, președintele PSD Sibiu, crede că premierul Victor Pinta a făcut un act de o demnitate politică dându-și demisia. Liderul social-democrat a spus că: "În conjunctura actuală, cineva trebuia să-și asume răpsunderea". 
Cindrea nu e de părere că Victor Ponta este principalul vinovat pentru tragedia de la "Colectiv", dar în condițiile mitingurilor din țară și din Capitală, gestul de depunere a mandatului este unul bun. "Lucrurile ar fi putut să evolueze și într-o direcție nedorită, ducând la instabilitate politică și socială", a mai spus Cindrea. Acesta mai crede că, deși nu mai este premier, Ponta își va continua cariera politică, în poziția de deputat. 

 

Ovidiu Ganț: ”Orice soluție în afara alegerilor anticipate reprezintă o cârpeală politică”

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, a declarat pentru Tribuna că singura soluție corectă în situația actuală este organizarea alegerilor anticipate, iar demisia lui Ponta este una tardivă, care trebuia să se producă imediat după câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis.
”Eu cred că singura soluție în urma acestei demisii tardive a premierului care era bine sa se fi produs după victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, este oferită de alegerile parlamentare anticipate care să stabilească raportul de majoritate și un parlament care să se aplece asupra problemelor fundamentale - Constituția, regionalizarea, descentralizarea. Orice altă soluție ar fi o cârpeală politică”, ne-a declarat Ovidiu Ganț.

 

Deputatul Mircea Cazan: "Pentru UNPR, e începutul sfârșitului. Lucru absolut normal pentru un partid de trădători".

Deputatul PNL de Sibiu, Mircea Cazan, a declarat că "Victor Ponta trebuia să își dea demisia de la începutul lunii iunie, când președintele Klaus Iohannis a declarat că un om trimis în judecată nu mai poate reprezenta Guvernul. Din păcate, a fost nevoie de cinci luni ca Victor Ponta să înțeleagă că trebuie să plece. E nevoie de o nouă clasă politică și cred că acum marcăm un nou început".

Întrebat dacă crede într-o repoziționare a UNPR într-o nouă majoritate parlamentară, Mircea Cazan a răspuns: "Pentru UNPR, e începutul sfârșitului. Lucru absolut normal pentru un partid de trădători, crescut artificial".

 

Iohannis: ”A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut aseară primele declarații după demisia lui Victor Ponta. Președintele a vorbit despre evenimentele din ultima perioadă, care au dus la o revoltă a românilor, despre așteptările oamenilor și despre ceea ce va urma în zilele următoare.

”Trebuie să recunoaștem, manifestații au avut dreptate, ei au cerut lucruri de bun simț, au cerut demisiile celor vinovați, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au fost în mai multe locuri unde și-au spus nemulțumurile. În fine, târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, a spus președintele Klaus Iohannis.

”A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi impus respectarea normelor, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Acum avem o situaţie nouă, un guvern demisionar. Aştept ca primul ministru demisionar să îmi înainteze demisia și imediat după aceea voi lua legătura cu partidele politice parlamentare şi voi convoca consultări cu partidele. Aceste consultări vor avea loc mâine (n.r. astăzi), cel târziu poimâine. Vreau ca săptămâna aceasta să finalizăm prima rundă de consultări politice. Pentru a avea o primă imagine despre cum văd partidele soluţia acestei situaţii. Vom avea un guvern interimar, o soluţie pe care o voi comunica atunci când se va cristaliza”, a mai spus Iohannis.

El a evitat să vorbească despre eventuale variante de Guvern.

”Astăzi şi partidele, şi analiştii au vehiculat fel de fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge primii paşi, după consultări, voi veni în faţa opiniei  publice şi voi expune opinia mea în ceea ce priveşte demersul ulterior. Însă aceste schimbări sunt doar un nou pas, unul important în direcţia schimbării direcţiei politicii românești, a îmbunătăţirii performanțelor politicii românești”, a mai spus Iohannis.

Iohannis spune că schimbarea Guvernului este doar un prim pas, și că mai este nevoie de multe lucruri pentru ca lucrurile să se schimbe.

”Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvenrului rezolvă problemele României sau ale clasei politice românești. E nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să îmi asum aceste demersuri, care în final vor duce la o altă politică a României: una pentru cetăţeni, una previzibilă, transparentă”, a concluzionat Iohannis.

 

PSD exclude varianta unui nou guvern alături de UNPR

Victor Ponta și-a anunțat demisia miercuri dimineața. "Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința de a avea responsabilități mai mari. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi greșeală să ignor acest lucru. (...) Începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru", a declarat Victor Ponta.

Odată cu Ponta, din Guvern pleacă și vicepremierul Gabriel Oprea. Pentru Oprea, Guvernul Ponta a fost ultimul.

Potrivit unor surse citate de televiziunile centrale, PSD exclude orice variantă privind formarea unui nou guvern alături de UNPR. Fără UNPR, partid format din 60 de parlamentari, va fi greu de alcătuit o nouă majoritate parlamentară.

Potrivit Constituției, urmează ca partidele politice să aibă discuții cu președintele României, discuții în urma cărora șeful statului va desemna un premier, care va trebui să fie votat de Parlament. 







comentarii
5 comentarii

In sfirsit am scapat de un nenorocit!!!!!!!!!!!!!
Pacat ca a trbuit s
De departe
04.11.2015 20:13
Cei trasi in chip mai sus, ar trebui sa-si tina gura, fiindca si ei au facut si fac parte din sistemul acesta corupt. Unii dintre ei sunt penali. Ce au facut pina acuma? Acum vin cu promisiuni in ceasul al 12-lea.
Sa faca bine sa se duca sa nu-i mai vedem si sa nu mai auzim de ei, cel putin vreo 25 de ani de aici incolo.
IO
04.11.2015 20:49
de cei din PDL de mult ar fi trebuit sa nu mai auzim de ei,dupa iesirea de la guvernare a fost clar ca PDL a fost un grup infractional organizat care au mimat guvernarea,iar scopul principal era inbogatirea nejustificata a membrilor lui.acest partid ar trbui anchetat,Udrea,Blaga,Basescu,Olteanu si altii au fost varfurile lui.Aceiasi situatie este in toate partidele.Se poate vedea clar ca toate-si au originea in FSN,care afost o transformare a Securitatii in partide,iar cei care au fost membrii marcanti ai partdelor istorice-Coposu,Campeanu,Regele Mihai,au fost anihilati prin activitatea Securitatii,si PCR-ului care n-a murit la primul foc de arma-era pregatit prin esalonul 2 sa preia guvernare daca liderii principali pirdeau conduerea tarii in folosul URSS-uli,securitate fiind CIZMA RUSEASCA PE GRUMAZUL ROMANIEI.Inclusiv Dinu Patriciu a fost un om al securitatii,Partidul National Liberal-aripa tanara era defapt aripa securitatii. Romanii au avut noroc ca URSS-ul s-a dezintegrat.Gloaba de Turcanu,jegul de Sovaiala,Ariton tiganul de la Balota care a furat miliarde de lei de la PETROM impreuna cu EUROIL,puscariasul Cindrea nu au ce cauta in politica sa reprezinte interesele sibienilor ,in Sibiu fiind destui oameni capabili si cinstiti care sa ne reprezinte.Vinovati suntem noi care i-am votat.N-am fost in stare sa ne dam seama ca suntem o forta,iar viata noastra va fi dupa cum ne alegem pe cei care ne reprezinta in conducerea statului.Cei alesi de noi vor gestiona starea natiunii,materiala,sociala,politica.SA PROTESTAM PANA CAND VA FI O LEGE CARE PARLAMENTUL SA NU MAI FIE UN LOC DE REFUGIU PENTRU HOTI.PENTRU CEI CARE FURA DIN BANUL PUBLIC AJUNS IN VISTERIA STATULUI,CARE TREBUIE CHELTUIT IN FOLOSUL CELUI CARE L-A PLATIT NICI UN ARTICOL DE LEGE SAU INSTITUTIE SA NU-I MAI POATA PROTEJA INTRUN FEL SAU ALTUL.AM SPUS DE MULT CA TARA ESTE JEFUITA DE STAT PRIN FUNCTIONARII LUI,PROTEJATI DE JUSTITIE CARE ESTE TOT A STATULUI.ACTIVITATEA DNA-ULUI FACE ACEASTA DOVADA.PE EI SI PE MAMA LOR.NU VA LASATI
BEN
05.11.2015 00:06
Cum sa faci bani acasa! Vremurile sunt tot mai grele, nu-i asa? Salariul nu mai e suficient, asa ca e timpul sa inveti cum sa faci bani acasa! Da, noi iti oferim absolut gratuit un curs special online in care inveti pas cu pas si cu toate detaliile cum sa faci bani acasa! Solicita acum toate detaliile la adresa de email: predescu.valentin@yahoo.com
cum sa faci bani pe net
05.11.2015 07:43
Cindrea ne vorbeste de demnitate?
Hai sictir!
Mo? teaca
05.11.2015 10:13
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA