Tribuna
Degeratu: „Armata Română, un dezastru! 80% din buget se duce pe lefuri!”
Rareș BIŢU
7790 vizualizari
Degeratu: „Armata Română, un dezastru! 80% din buget se duce pe lefuri!”

   Păcat că Armata obişnuieşte să zornăie o dată pe an, la paradă. În restul anului e plecată la teatru să moară prin Afganistan, că doar n-o să moară John, Hans ori Jean Pierre dacă de asta se pot ocupa cu atâta aplomb Ion, Grigore şi Vasile, este coană NATO? De Ziua Naţională, parada e supusă ca o roabă. O roabă de confetti în care un buclucaş a pornit un ventilator. Ca o divă tăvălită prin paiete, scoasă-n târg să vadă lumea că nu-i doar chipeşă, dar mai şi zornăie. Şi nu oricum, ci cu dexteritatea cu care Bianca Drăguşanu, de pildă, scoate sunete. Ştiţi doar cum fâsâie când trebuie dusă grabnic la vulcanizare fiindcă un neghiob i-a adus iar trandafiri, nu?

La paradă, Armatei îi lucesc bocancii, de poţi privi direct sub fuste, dacă nu-i prea frig şi doamnele nu aleg budigăii. Lucesc caschetele şi tunurile îţi iau ochii. Şi câinii-s ceva mai roşii în obraji. Şi patul puştii luceşte, de parcă-i dat cu scuipinol şi frecat ca-n relatările cu periuţa de dinţi dată pe mâna unui hol cu mulţi metri, toţi întregi şi absolut pătraţi.

La televizor, epitetele curg ca dintr-un ciur defect sau, dacă vreţi, mai înţepat. Mândria dă din coate şi-şi face loc în faţă, vizibilă ca o cocardă. Apropo, nu-i putem zice cocardei altfel? Că prea sună a vorbă înţelepţită de cocalar de la „Şcoala Vieţi”.

Rabla aia uitată câteodată-n faţa Cercului Militar n-a mai ajuns la paradă, s-o râdă ultimele generaţii de blindate. Sau maşinile Poliţiei, acum, din câte aud, dotate şi cu girofar. Girofar funcţional, cu tot cu semnale acustice, siiigur că da. Funcţionale şi ele. Ce completează tabloul? Steguleţe ştrengare, copii încântaţi, bunici sprinteni la vorbă şi ageri la aduceri aminte, soare sticlos ca un remember, părinţi cu zumzet în glas şi nelipsiţii, nepreţuiţii, preapreţioşii politicieni care nu concep să nu-şi prindă iar, Ziua Naţională-n piept, ca pe-o, scuzaţi, cocardă. N-am avut altă comparaţie în sertar. 

Pe-o televiziune mai urecheată,

un fost general ia-n cătare şi apasă pe trăgaci: „Am fost pe locul trei în Europa la export de armament şi pe şase în lume. Acum nici praf de puşcă nu mai producem. În caz de nevoie, avem muniţie maxim zece ore. De la portughezi am cumpărat avioane vechi de 35 de ani”!

Mut iute să nu care cumva să-mi amintesc de spaima altui general, fost ministru al Apărării prin anii 2005 în Marea Britanie, îngrozit că, dacă Putin tuşeşte, Marea Britanie nici batistă n-apucă să caute, darmite Faringosept. Condiţii în care cum naiba să nu-i doreşti lui Putin sănătate, că-i mai bună decât toate trata(men)tele, fie ele chiar şi mai băbeşti? Sau cum să nu te bucuri de aşa paradă care sclipeşte, iată, ca bradul de Crăciun? Ce dacă generalul Degeratu ne-a făcut să dârdâim încă din octombrie când Daniela Zeca Buzura l-a buzunărit într-un interviu lăsându-l fără secrete. Se-ntâmpla la TVR în emisiunea „Mic dejun cu un campion”, unde generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major şi părintele programului de restructurare a Armatei, realizat cu consilieri americani şi britanici, a răspicat că

Armata e praf. Şi ăla nici măcar de puşcă:     

“Dacă citiţi ultima Carte Albă a Apărării (document programatic elaborat de Guvern, n.m.) de acuma, o să vedeţi că arată dezastrul Armatei Române, din păcate, acum. Adică, o Armată în care peste 80 la sută din buget reprezintă cheltuieli de personal. O astfel de Armată este neutralizată din perspectiva capacităţii de apărare. Aşa este Armata Română acum. Adică nu are capacitate de acţiune aeriană, nu are capacitate de acţiune antiaeriană, nu are capacitate de apărare a unui teritoriu sau de eliberare a unui teren. Nu are, pentru că nu sunt bani. Sfârşitul meu de carieră nu corespunde cu împlinirea visului de carieră, deloc. Pentru că am o stare de tristeţe mai mare decât vă imaginaţi în legătură cu situaţia militară actuală a României (…) Are efective mult inferioare necesarului, deci mult inferioare (…) Pentru îndeplinirea misiunilor de luptă de tipul celor “agresiune rusească în Ucraina”, nu are înzestrarea corespunzătoare, nu are pregătirea corespunzătoare, nu are suportul corespunzător (…), din lipsa de alocare bugetară la timpul potrivit (…) Prima parte, aceea de descurajare (fiindcă suntem membri NATO, n.m.), să zicem că ar funcţiona. Dacă ar fi pusă la încercare, problema e complicată pentru România”…

Dacă Degeratu ne-a făcut să dârdâim, ar trebui să ne mai încălzească ţanţoşeniile cu care politicienii iar şi-au bombat piepturile la paradă? Sau gândul că dacă un general ca Gabi aplaudă brusc din pleoape fug toţi inamicii ca potârnichile?

# Bine, acum să nu se înţeleagă că pe noi ne apără nişte piţifelnici care nici măcar avioanele sau planoarele prăbuşite în munţi nu-s în stare să le găsească, nu. Pentru asta există moţi ca Argentin. În caz de invazie, gândiţi-vă că ne apără nişte „doctori” care ştiu cu precizie câte tranşee are o sală de lectură şi de la ce distanţă poţi ochi, din prima, un doctorat cinstit dacă foloseşti un copy-paste original, nu făcături de pe vapor.

A, era să uit: de apărat, ne mai apără şi Ăl de Sus, fireşte. Aşa că să nu mai spuie răii că dacă se supără ruşii, noi nici să aflăm nu apucăm, da? Orice-ar fi, io tot pe Ăl de Sus mizez! 


comentarii
4 comentarii

Degeneratu asta-i demn de mentorul sau, Basescu. Ca si Diavolul Chior, Degeneratu face tot felul de constatari - pe care le vede si le stie toata lumea - insa cand au fost ei pe functii, n-au facut nimic pentru a indrepta situatia.
B.Utoru
04.12.2015 09:39
Articol de doi bani. Domnule jurnalist, suntem prezenti in Afganistan pentru ca avem obligatii in calitate de membri NATO. De restul articolului nu mai zic nimic. Absolut jenant.
Cristi
06.12.2015 09:34
Cristi, Cristi! Ce ne facem noi cu tine? Asa v-au spus, bre? Ca sunteti membri? Si ca aveti obligatii? Si tu hop, te-ai si repezit sa-i crezi! Pai de cand le spune slugilor membri? Dar ca, la ce dotari nu are, armata e o gluma cam proasta, v-au mai spus? Ca daca v-au lasat sa va mai prindeti si singuri, tu precis iesi din categorie.
@Cristi
06.12.2015 19:08
Armata Romana trebuie obligatoriu desfintata si formata o singura armata europeana Nato, la care doar sa cotizam. Ce avem noi romanii este vax.
Tot Cristi
08.12.2015 17:56
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia