Tribuna
AFF
Bâjbâielii i s–a găsit remediu:
De programul Casa Verde s–a ales praful
Rareș BIŢU
4556 vizualizari
De programul Casa Verde s–a ales praful
După ce surlele trâmbiţate de oficialităţi au asurzit o groază de români interesaţi de încălzirea locuinţei pe banii statului, programul "Casa Verde" s–a veştejit discret. La sfârştul săptămânii trecute a ieşit din peisaj aproape pe furiş. Venit pe lume nu într–o sală de naşteri, ci mai degrabă într–un atelier auto, programul "Casa Verde" n–a avut nicio şansă în lupta cu vestita birocraţie românească, flancată de eterna scuză care îi învinovăţeşte veşnic pe cei dinainte. Şi niciodată pe cei de–acum.
Opintit între amânări care şi ele au ostenit să pară ultimele, programul de finanţare a fost decuplat de la aparatele care abia îl mai ţineau în viaţă. A făcut-o chiar ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, însă fără ca fabrica de zgomote să mai fie turată la maxim. A recunoscut-o discret, printr-un enunţ bine mascat, ferit de ochii iscoditorului de rând, neprevăzut cu hârleţ bun de înfipt în brazda internetului. 

Finanţare anulată
 

Naivilor convinşi că se puteau procopsi cu finanţări nerambursabile de 90 la sută pentru încălzirea locuinţei, le pot aminti că, deşi păreau ideale pentru fostul ştab de la mediu, la condiţiile de accesare a programului s-a răstit actualul ministru, semn că în ţara asta, minunile ţin cât vor ei: "În forma actuală, programul Casa Verde suferă grave carenţe atât din punct de vedere al stimulării eficienţei energetice în Romania, cât şi din punct de vedere a modalităţii de accesare a acestui program de către persoanele fizice interesate", explica Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, la mijlocul lunii trecute. Dacă mai sunteţi pe recepţie, notaţi aşa: "Regula stabilită prin Ghidul de Finanţare care prevedea ca "primul venit" să fie şi "primul servit" de către instalatorul validat conducea spre o lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte întocmirea listei cu persoanele fizice care solicită nota de acceptare de la instalatori", consideră acum Nemirschi. Încă un motiv numai bun de aşezat la căpătâiul programului este şi "descoperirea" de ultimă oră a aceluiaşi vizionar: "În România, producătorii de astfel de echipamente sunt, practic, inexistenţi, agenţii economici fiind astfel puşi în situaţia de a importa aceste sisteme, nu neapărat din Uniunea Europeană, iar acest proces poate fi considerat a fi nepotrivit, ţinând cont că ne aflăm în situaţie de criză economică". Dacă în acest pomelnic mai adăugăm una bucată şef de la AFM dat afară şi "amănuntul" că numărul prea mare de persoane interesate a îngreunat misiunea autorităţilor, obţinem meniul complet cu care nu numai că se hrănesc, dar se pot şi îngrăşa naivii care încă mai muşcă la aburelile sosite - ce coincidenţă - fix în campanie. 

Ce-am ratat
 

Prin pogramului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, persoanele fizice interesate ar fi putut obţine finanţări nerambursabile de 90 la sută, însă nu mai mult de 25.000 de lei pentru un sistem, în limita unui plafon naţional, prioritate având primii înscrişi pe liste. Programul "Casa Verde" urma să fie finanţat din banii încasaţi de stat prin taxa auto. 

Un amănunt
 

Pe final, încă ceva. Nici nu ştiu cu ce să-ncep, dar ca să termin hai întâi cu vestea bună: de ieri, ministrul mediului este plecat într-o delegaţie în Nairobi, Kenya, deci taman în Africa. Vreo cinci zile. Nu la safari, să-l vadă elefanţii, ci să participe la cea de-a 25-a sesiune a Consiliului de Guvernare al Programului de Mediu al Naţiunilor Unite. Vestea proastă e că precis vine înapoi. Să ne-arate trompa!
comentarii
3 comentarii

SA-L IA DRACUL, CU TROMPA CU TOT.
SIGUR VREA SA-SI FACA IMPREUNA CU MAZARE VRE-O FIRMA DE PRODUCTIE DE PANOURI SOLARE....
Florin Ionescu
17.02.2009 10:35
ii bag in aia masii de idioti ce sunt ei.Portocale si rosii, pe scurt trandafiri ofiliti de atata spaga si nesimtire.Cate au promis ei, in frunte cu Marinaru' de la Cotroceni si cate fac.Se scufunda barca si din pacate, odata cu ea si noi...Starea actuala a tarii este jalnika, dar din cate se pare Primul Ministru BOCPOC este mai interensat ca slugarnicii lui din Cj sa castige primaria decat de bunastarea romaniilor....Iar pe la noi la Sb, securistu' Aritoane vrea sa-i bage bete-n roate lui Johannis, ca doar de-aiaa a fost ales....FSN-istii naibii
ionik
17.02.2009 14:55
Prea frumos ca sa fie adevarat.Sunteti de toata cacaoa si se mai duce sa se informeze. Schimbarea sefilor - bucuria prostilor. Pana se informeaza, pierdem fondurile.
Asta este daca se numesc politic. Habar nu au si ajung SEFI. HALAL ROMANIE, PACAT DE TARICEANU, CA INVATASE LECTIA. Acuma mai stam 4 ani.
Mira
17.02.2009 15:53
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA