Tribuna
De Noaptea Muzeelor, "Brukenthal" deschide doar Palatul
Andra MARINESCU
2371 vizualizari
De Noaptea Muzeelor,
*Muzeul Naţional "Brukenthal" deschide, în Noaptea Muzeelor, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 16 mai, doar Palatul din Piaţa Mare, între orele 15 - 23. Celelalte sedii ale instituţiei muzeale vor fi deschise contra cost, între orele 10-18.*

A devenit deja o tradiţie ca, măcar o dată pe an, să înnoptăm în muzee. Anul acesta, sâmbătă, doar în Palatul "Brukenthal" putem prinde apusul soarelui, pentru că numai el va parti­cipa la programul "Noaptea Muzeelor". Titlul pe care l-au dat reprezentanţii MNB acestui proiect este "Ultima noapte în Palatul Bru­kenthal", dorind să subli­nieze că, în cazul în care lucrările de restaurare nu vor demara, continuarea pro­gramului anual de Noaptea Muzeelor în Palat nu va mai fi posibilă.
Mai există un motiv. "Am dat acest titlul filosofic, pen­tru că am început o acţiune de rezugrăvire, revopsire şi punere în valoare a fiecărei încăperi din sectorul expo­ziţional al muzeului. În con­secinţă, vizitatorul va vedea muzeul pentru ultima dată cu <> asta, pentru că pes­te vreo două luni deschidem şi partea nou renovată. Este ultima dată când muzeul va mai putea fi văzut aşa cum a fost până acum, preţ de circa 200 de ani. De acum, înce­pem încetişor recu­cerirea muzeului, metru cu metru", a explicat Sabin Adrian Luca, managerul MNB. De fapt, este vorba despre rezu­gră­virea apartamentului baro­nului Samuel von Bru­kenthal, guvernatorul Tran­silvaniei, în culori masculine, nuanţe albăstrui. Aici, cei 23 de experţi ai Muzeului au descoperit o fereastră a baronului, balconul şi părţi din fresca originală. În viitor, va fi renovat şi apartamentul Sofiei Brukenthal, în culori feminine.
 
Soţii Brukenthal îşi întâmpină oaspeţii

Cele două personaje nu vor lipsi de la Noaptea Mu­zeelor. Ele se vor întoarce acasă să îşi primească musafirii, purtând costumele donate pentru sprijinirea campaniei de designerul Alexandru Nicolae. Tot la intrare vor fi amenajate mai multe puncte pentru sem­narea petiţiei, iar pentru prima dată, după 60 de ani, salonul oriental din aripa de nord va fi deschis publicului. Vizitatorii îl vor putea vedea, dar nu vor putea intra în salon.
Programul pus la cale de Muzeul Naţional "Brukenthal" Sibiu cuprinde şi expoziţia de afişe a elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu, din Ca­binetul de Cartografie, şi expoziţia de fotografie "White Palace - Dark Story", alcătuită din imagini surprinse de Gabriela Cuzepan, Adrian Luca şi Alexandru Olănescu, din prima curte interioară a Palatului.
Accesul publicului se va face în Palat până la ora 22.15, în grupuri de maxim 30 de persoane. Celelalte sedii ale Muzeului Naţional "Brukenthal" pot fi vizitate, contra cost, între orele 10-18, după program normal.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA