Tribuna
"De la lapte la jintiţă” sau cum ai putut vedea, tu însuţi, cum e viaţa de păstor
Dumitru CHISELIŢĂ
4823 vizualizari
Activitatea pastorală a locuitorilor Mărginimii Sibiului şi-a dezvăluit, cumva, secretele, către marele public, sâmbătă şi duminică, la Târgul de ţară din incinta Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Târgului comunităţilor rurale, sub titlul ”De la lapte la jintiţă”.

Este de notorietate că ciobanii din Mărginime sunt bogaţi. Sunt de notorietate, în toată ţara, brânza, caşul şi urda de la noi, sibienii fiind invidiaţi că au, aici, „la botul calului”, deliciul cunoscut ca „brânză de Sibiu”. Ei bine, această bogăţie a păstorilor mărgineni nu a venit pe tavă, ci s-a muncit la ea generaţii de-a rândul. Pentru că, spre deosebire de agricultori, al căror pământ se împuţina cu cât se năşteau mai mulţi copii în familie, în lumea ciobănească era invers: cu cât erau mai mulţi urmaşi, cu atât turma neamului se înmulţea, cu toate avantajele ei: mai multă carne, mai multă lână, mai mult lapte, mai multă brânză. Nici viaţa, nici munca de cioban nu e uşoară, de la căutat locuri de păscut la îngrijitul şi păzitul turmelor, la acea mică fabrică ce era stâna, la căutat şi găsit pieţe de desfacere. Ei bune, o parte din ceea ce îţi oferă viaţa de cioban a putut fi încercată, pe viu, ori ca spectator ori ca participant direct, în weekendul ce a trecut, prin grija CNM ASTRA şi a comunităţii din Răşinari, vizitatorii având ocazia să urmărească întregul proces de preparare a laptelui, sau chiar sau chiar să participe la ateliere de obținere a lânii prin tunderea oilor, de prelucrarea lânii prin toarcere din fuior sau împletirea coşurilor din nuiele. Atmosfera a fost întreținută de Ansamblul „Căluşerii” din Răşinari şi, nu în ultimul rând, s-au putut gusta, direct „de la sursă”, produsele culinare tradiţionale pastorale. Cu alte cuvinte, oricine a putut vedea, el însuşi, cum e viaţa de păstor.  

Este primul eveniment din acest an desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, prin care Muzeul ASTRA și-a propus să promoveze produsele şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc.

FOTO: RĂZVAN NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia