Tribuna
De vorbă cu cititorii, ediţia toamnă-iarnă 2022 (I)
De la lacătele de pe pod la rememberul pandemiei
Dumitru CHISELIŢĂ
2521 vizualizari
De la lacătele de pe pod la rememberul pandemiei
Stam eu aşa cu şpriţu-n nas de sărbători (aiurea, nu beau şpriţ, nici nu mai ştiu în ce an mi-am făcut vreunul) şi mă gândeam "măi, de când nu am mai vorbit şi eu cu cititorii mei. Că uite eu am scris, ei au comentat, vremea a trecut, din octombrie s-a făcut noiembrie, acum este final de decembrie, lumea aşteaptă, azi-mâine mă acuză că m-am închis în turnul meu de fildeş şi am rupt legătura cu masele populare, că scriu doar pentru egoul-propriu şi nu mă mai interesează vocea poporului, feedbackul cititorului-beneficiar al rodului munci jurnalistului şi că, mai simplu, m-a luat faima pe dinainte şi nu mai comunic cu oamenii". În fine, nu ziceam chiar aşa, de fapt a fost mult mai simplu, "ia bă, de când nu am mai făcut rubrica aia, a, din octombrie, hai să vedem ce s-a adunat şi să mai bag una că le-o fi dor oamenilor (sau nu, dar nu contează)".

Zis şi făcut, şi aşa este cumpănă dintre ani, şi aşa la nivel naţional nu se mai zice-face mare lucru (nici înainte nu făceau, dar măcar declarau chestii, îţi mai ieşea de un articol) aşa că de ce nu o ediţie de toamnă-iarnă a lui "De vorbă cu cititorii"?... Ceea ce veţi şi citi.
Atenţie, comentariile vor apărea aşa cum au fost scrise, cu sau fără diacritice. Nu mă mai ambalez să fac corecturi pe text, să pun "ă"-uri, "î"-uri, "ş"-uri şi "ţ"-uri, că îmi ia mai mult decât textul-text.

O precizare: nu eu am scris

Vreau să spun din capul locului că, în ciuda anumitor opinii, articolul numit "Alo, mai Ho! cu "Magia Sărbătorilor"... Încă n-aţi aflat că e miracol?", NU E SCRIS DE MINE. Chiar dacă, de-ar fi să-l scriu eu, l-aş face la fel, pentru că sunt 100% de acord cu ce se spune acolo. Chiar aşa, mai HO cu "magia" aia. Magie egal vrăjitorie, doamnă educatoare şi/sau învăţătoare. Magie egal tot vrăjitorie, ori la becurile din Piaţa Mare, ori la Filarmonică, ori la Moş Crăciunul de complezenţă care vine oricând înainte de Crăciun. Idem cu "momente magice", idem cu orice magie scuipată copiilor din ecranele televiziunilor şi canalelor pentru copii. Mai daţi-vă chinului şi stăpâniţi termenii, nu mai haliţi fără muştar orice de pe la americani doar ca să arătaţi că mamă, ce în trend sunteţi. Dar uite că m-am ambalat iar.
Comentatorii spun: "Cred ca aici e mâna maestrului Chiseliţă! De ce nu semnaţi, maestre?" (Anonim). Nu, nu e mâna mea. "Exact, pare condeiul lui Chiseliţă! Greu de înţeles mesajul şi ocara autorului. A intrat în meandrele concretului pe ceva banal". Deci, re-pet. Nu e "condeiul" meu. Iar mesajul e uşor de înţeles. Una e Crăciu-nul - Naştere a Domnului, care este un Miracol, alta e o vrăjitorie-magie-iluzionism-piţiponcăreală. Ocara? Păi şi eu, ca minim credincios rar frecventător de biserică, mă simt ocărât de stupiditatea asta cu "magia sărbătorilor" şi de alte magii, că peste tot calci în magie de zici că e c***tul de câine din Sub Arini. Deci aia e. Nu am scris eu, dar susţin opinia.

La Podul Lacătelor Minciunilor

"Neşansa de a fi Pod al Minciunilor la Sibiu" este un articol din seria interminabilă "ăla pune lacăte - eu vin şi fac poză & scriu". Ideea era şi o repet de când e moda asta piţi de a pune lacăte "de iubire" pe sărmanul podul ăla vai de steaua lui că nu are nicio vină că e magnet pentru cocălăreală: Dacă juri iubire veşnică pe un pod AL MINCIUNILOR e clar că ori vrei doar babardeală rapidă şi apoi salut calu', ori ai citit cu becul stins chestii despre Sibiu şi chiar crezi în legende cretinoid-turistice de pe net. Şi tot din seria interminabilă cu podul şi lacătul sunt comentariile revoltate ale unora. Revoltă la adresa mea, de parcă eu aş agăţa lacătele. Sau, ia stai, poate agaţă ei lacăte şi se simt lezaţi şi comentează fumigene. Păi dacă se simt lezaţi, să trimită drept la replică şi îî voi publica în termenul legal. A, în presa scrisă nu e aia cu termen legal. Asta e...  
Cel care semnează "Prostalăii lacătelor!", în ciuda tonului şi a opiniei dure rău la adresa Poliţiei locale, are deptate. Ar trebui un post permanent de Poliţie locală acolo. Aşa cum era, neoficial, la statuia lui Nea Brukenthal. E normal, e legal, e obiectiv istoric, trebuie păzit, este vandalizat permanent, salarii super aveţi, aşa că ce mai aşteptaţi? Sau e prea departe de centru?  
Un anume Alex e supi că am scris că "Nu e de ajuns că l-au asfaltat de zici că e o stradă din Guşteriţa". "De când pomeneşti Gusteriţa ca şi când ar fi un cartier asfaltat dintotdeauna. Se vede că nici nu cunoşti Sibiul şi istoria lui. Dacă ai petrece mai mult timp prin oraşul al cărui ziar îl reprezinţi nu ai scrie baliverne. Apropo!: Guşteriţa este asfaltată de mai puţin de un an, neştiutorule". Oau câtă aciditate! Oau, vai, dau pe spate, să mă ţină cineva să nu disper. Prietene, hei, alo, vorbesc în text despre asfaltul de pe Podul Minciunilor care e la fel de asfalt ca pe carosabilul ăla al tău din Guşteriţa ta, deşi nu trebuia să fie aşa. Ştiu că Guşteriţa e asfaltată, acuma, noa, nu mai e sat că e cartier, nu mai are şanţuri pe margine, până şi cârciuma aia de la curbă a devenit ditamai pensiunea. Uite, văd că eşti aşa, cu pasiune pentru istoria locală. Nu ai nişte poze de la fostul Gregori Warthe de pe Dealul Guşteriţei? Sau cu bustul lui Ackner din cimitir? Nu de alta, dar sunt curios de cum arată, că am tot auzit de ele. Sper să ne mai întâlnim pe aici, că ai idei interesante.
Un nesemnat are şi el păreri din colecţia "vorbeşte şi Nea Ion că şi el e om": "Nu ştiu exact care e scopul articolului... Domnul Dumitru nu are pagină de Facebook personală unde să îşi expună frustrările? De fapt, nici acolo nu cred că le-ar păsa prea multor oameni. De când supărările lui au ajuns subiect de ziar?" Păi uite, îţi explic: scopul articolului este să se ia măsuri pe Podul Minciunilor ca să nu mai apară lacăte penibile pe el. Bănuiesc că mai frustrat e ăla de-şi scrie numele lui şi al lui yubi-sa pe un lacăt Made in China ca să-l agaţe în decor, ca o dorinţă disperată de a fi băgat de cineva în seamă, cumva. Uite, te mai învăţ ceva. Orice poate fi subiect de ziar. Chiar şi comentariul tău, precum vezi. Adică înţelegi, chiar şi comentariul tău... şi apropo, am şi pagină de facebook. Iar diferenţa este că supărările mele le pot face să apară în ziar, pentru că nu-s doar ale mele, ci ale multor sibieni, pe când supărările tale apar doar în comentarii şi doar pentru că eu le permit existenţa lor acolo la articol. Asta e diferenţa... Apropo, eşti curajos şi când te semnezi sau doar aşa, de după mouse sau freacă ecranul?

Chemtrails, contrails şi pâmântul plat

Am scris, atunci când ne-au împuţit cerul cu dâre în şi din toate direcţiile plus despre cum ANRE dădea sfaturi hazlii în loc să vadă de facturile noastre, materialul "Cum ANRE şi Autoritatea Aeronautică Civilă par să îşi dea silinţa să-ţi arate că fac mişto de tine". Titlul e lung, cam ne "ca la carte" ("minimum 40 de caractere!" ne spuneau la facultate), dar faţă de "Campanie de plantare a elevilor Liceului Teoretic "Ovidius", văzut pe Tomis News, nu că vreau să mă laud, dar e o diferenţă.
Aici, evident, subiectul fiind sensibil, a răsărit din niciundele virtual un anume "Less brain trails" (adică "mai puţine dâre lăsate de creieri", mamă ce deşteaptă chestie) care caută să mă convingă că face parte din seria tipică a habotnicilor pro-sistem. Nu (îşi) pune întrebări, nu caută răspunsuri, dar sare la beregată. "Tocmai s-a marit grupul celor ce cred ca pamantul e plat cu inca un domn, respectiv stimabilul Dumitru CHISELIŢĂ".
Aş lua-o ca la grădi, că nu am zis nicăieri că pământul e plat, că nu confundăm mere cu bere, dar ştiu că nu am cu cine. Mostre de acestea sunt peste tot şi sunt cultivate şi date cu îngrăşăminte de la cele mai înalte niveluri. Naziştii care se luau de oameni că de ce cumpără de la evrei, comuniştii care aveau impresia că dacă un ţăran avea o vacă în plus sau că un cizmar cu doi ucenici erau mari exploatatori, au născut şi în mileniul 3, pui vii. E suficient să le latri pe un ton vehement trei lozinci şi câteva fraze ca să le lanseze atunci când alţii au păreri contrare liniei sistemului. Asta cu pământul plat e de pe când se behăia pe net că vrem spitale nu catedrale. Adică uite bă, noi, secta Martorii lui ştiinţă ni-s dăştepţi nu ca voi proştii care credeţi că pământul e plat cu conspiraţiile voastre. De fiecare dată când lumea normală se îndoia de ceva, de mască, vaccin, legile justiţiei nu corupţiei, închisul în casă, pelerinajul care infectează sau paşaportul verde, hopa apăreau ultraşii ăştia care îi acuzau că cred că "pământul e plat". Pentru ca tu, ori jenat ca să nu fii categorisit public cu asta, ori speriat de gura lor, să taci şi să te retragi. Aia e şi ideea, ăla e şi scopul, aia au fost şi învăţaţi. Să te facă prin orice metode să-ţi ţii gura iar ei să abereze liber, până minciuna va ţine loc adevărului. Despre cum l-a pus la punct mai vechiul nostru Ike, în cele ce urmează. Adică vezi mai jos. Scuze, am cenzurat cuvintele insultătoare.
Ike: "De ce ai comenta ceva ce te face sa pari mai (...) decat cel pe care il ataci? Daca ai partener/a cred ca pierzi toate certurile cu replici din astea. De ce nu te-ai lua de chestiile pe care se intreaba autorul in loc sa zici ca crede in chestii pe care nu le-a pomenit?"
Less brain trails: "Il citez pe Caragiale in "Căldura Mare": Amice esti idiot! Ia-te de mana cu Chiselita si mergeti sa vedeti ce se intampla la marginea pamantului. Si daca nu stiai bolovane, treaba cu chemtrails face parte din aceiasi imbecila teorie a conspiratiei, cu cea a pamantului plat, la care gaini ametite ca tine pun botul. Te-ai trezit tu vorbind intre doua betii cu tuica de pufoaica!"
Ike: "Ce original esti (emoticon hohot de râs) Continui sa fii (...), unde am zis ca cred in chemtrails? Din nou, nu te pricepi deloc sa ataci pe net. E nevoie de o scoala pt din astia ca voi. Aceeasi teorie? Nu, sunt doua diferite, nu mai incerca sa te scoti, ti-am zis, esti penibil si plusezi cu replici de gradinita."
Atât. De atunci, "Less brain trails" nu a mai făcut trails pe la noi. Uite, dacă mai e pe fază, îi mai zic un argument mult mai deştept decăt aia pusă pe repeat cu "pământul plat". Auzi. Când mai faci pe revoltatul, zi-i asta: "Aşa ceva nu se ezigstă". Toţi vor muţi, garantat.
Roşu, ca de obicei, o ia personal, uitând că la faza cu facturile întârziate pică şi el: "Cel mai mare mistocar se plange ca cineva face misto de el!" Domnul Roşu, ţi-a venit factura la energie? Cât ai plătit? Deci cine a făcut mişto de cine? Succes în continuare. Nu era vorba de mine doar de mai multă lume. Cât o ţară, aşa.

Iertarea, uitarea, pandemia,
sau nu doar un titlu (I)

Cele mai multe comentarii au fost, cum era şi de aşteptat, la rememberul pandemic "Poate am iertat ce ne-aţi făcut în pandemie, dar nu putem să vă uităm". Oamenii au avut păreri diferite, dar până la urmă asta e libertatea de exprimare împotriva căreia luptă reţelele sociale, Europa, verzii care pe dinăuntru sunt roşii, vaxerii şi neomarxiştii.  
"Memoria scurta şi proasta a romanilor va mai aduce necazuri. Felicitări pentru împrospătarea memoriei. Singurul articol de acest fel. (...) Nu scrieţi şi un articol despre evoluţia învrăjbirii naţionale folosind declaraţiile lui Iohannis?" Păi dacă m-aş apuca, de unde aş începe? De la "Dar românii au dat o lecţie imensă acestor infatuaţi care au promovat ura şi, aşa cum se spune popular, i-au tratat cu flit"? De la
"O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite!" din vremea rezistului? Sau de la "Eu nu sunt cu PSD în vreo competiţie electorală, eu sunt cu PSD în război, noi suntem cu PSD în război, şi asta nu pentru că noi suntem aşa răi, pentru că ei au fost răi cu românii. PSD a guvernat împotriva românilor, PSD a venit la putere cu promisiuni mari..." Problema nu e că aş putea scrie un articol, ci o carte. Iar problema nu ar fi doar atitudinea preşedintelui, ci mai ales a plebei îndoctrinate cu tâmpenii.
Altcineva îmi precizează că "Ce daca vine primavara era cantata de Seicaru..." Precizez şi eu. Piesa se numeşte "Antiprimăvara", e pe versuri de Adrian Păunescu, a fost cântată de Vasile Şeicaru şi a fost un superhit al Cenaclului "Flacăra". A fost preluată şi recompusă ulterior şi superb de Tudor Gheorghe. Cel care le-a urat nevaccinaţilor să moară în linişte. Păcat de melodie, că e frumoasă.
"Un cititor" spune şi el "De fapt, toţi cei menţionaţi mai sus iubesc poporul român mai mult decât pe ei înşişi. Se tăvălesc pe jos de iubire şi gijă faţă de români. Nu-i suspectez de prostie , nici de hoţie, nici de ignoranţă, nici de totate la un loc, ci de ticăloşie. Au fibra de ticălos, iar de posedarea asta demonică mă tem că nu vor să scape. Nici în viaţa asta, nici în cea viitoare". Problema nu ar fi că nu vor să scape, ci că vor să ne bage şi pe noi. Credeţi că ei cred? Eu nu. Dar pentru avantajele pe bandă, poţi mima şi credinţa, şi ştiinţa.
Unul care se semnează (nu şltiu de ce) "Cap Limpede" şi care a mai fost vehement prin comentarii pe la mine, loveşte adânc : "Era de asteptata ca omul mare jurnalist anti vax si de fapt Gica Contra la tot ce se intampla in orasul sau, sa revina cu un asemenea manifest ridicol, plin de ura si nedemn de ziarul decent care il plateste.
În primul rând trebuia să îşi ceară iertare pentru ce a scris şi pentru faptul că poate i-a influenţat pe mulţi ignoranţi să nu se vaccineze şi din păcate au murit. Este de neconceput ca în secolul 21 să nu crezi în ştiinţă şi în medici. Argumente: in oct-nov 2021 in Sibiu se murea de Covid 30 de oameni dintrte care 90% nevaccinati . In Romania rata de vaccinare : 50% . In restul Europei vaccinate 80-90% ,rata mortalitatii foarte mica. Si inca un lucru foarte important, Pandemia Covid si-a pierdut din virulenta si practic a disparut tocmai datorita vaccinarii si imunizarii. Chestia asta se invata la Medicina in anul 3."
Păi capule limpede, uite aici. Îmi cer iertare cititorilor că nu am reuşit să prind toate ticăloşiile, toate comportamentele porceşti, toată turnătoria, toată manipularea, tot cinismul, tot şantajul şi toată minciuna din perioada aceea a pandemiei şi a reclamei la vaccinare. Dar nu am destul spaţiu că la câte sunt, ar ieşi de o enciclopedie. Dacă oamenii au ales să nu se vaccineze, a fost alegerea lor şi le-o respect. Omul e stâpân pe corpul lui, nu statul, nu pharma, nu politrucii sau "eroii". Dacă au ales să nu se vaccineze din cauză că au citit ce am scris, e iar alegerea lor şi le-o respect. Dacă au ales să se vaccineze, e tot alegerea lor şi le-o respect, că e corpul lor şi sunt stăpâni pe el. Despre ură, îţi trimit dacă ai chef, mostre de ură ale vaxerilor. Câţiva ani, capule limpede, vei avea ce lectura. O arzi cu nevaccinatii care au murit. Ca de exemplu, nu, cei arşi în spitalele eroilor voştri. Sau cei care au murit de altceva dar aveau şi covid şi au fost trecuţi la covid că aşa suna ordinul. Sincer, mi se rupe de statisticile expuse de tine în comentariu, care de fapt spun nimic. Dar dacă vrei, sunt destule liste cu vaccinaţi care au murit. Dacă te iei după statistici, România trebuia să fie pustie acum pentru că nevaccinaţii ar fi pierit cu toţii şi ar fi rămas doar super-specia superioară cu certificat. Uite că nu au pierit, ghinion. Păstrează-ţi puseurile de ură pentru următoarea campanie de nuştiuce împotriva oamenilor.
DACĂ ai dreptate, de ce eşti anonim, omule? "Cea mai odioasa ... reclama mi
s-a paruta cea cu "Se sufoca. Implora. Regreta". De-a dreptul cumplit!". Inexact, era: "Se sufocă, NE imploră (pe noi, "eroii din linia întâi"), Regretă".
Feli: "Sa nu uitam nici de afisele cu "Repornim Craciunul prin vaccinare". Nu uităm, mai ştiţi ce scriam atunci? Am avut apoi bucuria să flu că mulţi s-au şifonat din cauza aia. Mare pagubă.
Domnul "Lae" îi răspunde lui "Cap Limpede": "Haideţi d-le "Arafat", lăsaţi-o cu vaccinarea, că miroase deja "a fâs". Fuguta la doza 4, în limba, că în mâini nu mai aveţi unde. Dar nu uitati de SMS ( Sindromul Morţii Subite). Aveţi mari ?anse să îl primiti. Sincer, chiar nu îmi doresc să îl primiţi, dar mai sincer, aş dori să recunoaşteţi cât de naiv aţi fost. Paaaaas"
Un alt , tot din păcate anonim: "Avem obligatia crestineasca sa iertam raul facut noua personal, insa nu avem dreptul sa iertam raul facut asupra altora, pentru ca nu iti este dat matale sa ierti pe cel care mi-a facut mie rau. Asadar, putem ierta raul personal facut impotriva noastra, nu avem dreptul a ierta raul facul acestui neam. Cum ati putea ierta dumenavoastra pe cei care i-au ucis copilul unei femei? Sau sotul? Cum puteti ierta pe cei care au ucis parintii cuiva? Cine va da aceast drept? Doar cei care au suferit personal pot ierta pe calaii copiilor sau parintilor lor." Corect. Dar nu vor pricepe. Nici nu am pretenţia. Noi şi ei suntem două tabere diferite şi ei au ales asta.  
"Cap limpede îşi mai ia o bucată (tot) de la "Ike": "Care 80-90%, nu mai vorbi prostii. Iar asta cu influentatul...e o tara libera, e pefect legal sa fii anti vax si oamenii care nu s-au vaccinat au luat singuri decizia, ca adulti. Vezi Doamne, sa nu cumva sa fi fost influente negative... Sunt adulti cu discernamant, nu e nimeni obligat sa-i protejeze de anumite opinii. Iar stiinta (nu stinta, cum ai scris) arata ca mortalitatea era infima pana la o anumita varsta, asa ca fortarea vaccinarii pe gatul tuturor, prin introducerea certificatelor, a fost anti-stiinta si pro-profitul companiilor care au produs vaccinul. Ura ati raspandit-o voi primii". Iar corect.
Ne oprim aici, restul de comentarii, inclusiv pe aceattă temă (v-am spus că sunt multe) data viitoare. (va urma)

 

.
.
.


comentarii
1 comentarii

Bravo, redactore! Un cadou de sfârșit de an pt. cititorii/ comentatorii fideli.
29.12.2022 10:13
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica