logo
De Centenar, Sibiul retrăiește sâmbătă, în Piața Mare, vizita generalului Berthelot: ”Dați-mi voie ca adânc convins de îndreptățirea aspirațiunilor românilor să strig: Trăiască România Mare”
Sorana MAIER
4041 vizualizari
De Centenar, Sibiul retrăiește sâmbătă, în Piața Mare, vizita generalului Berthelot: ”Dați-mi voie ca adânc convins de îndreptățirea aspirațiunilor românilor să strig: Trăiască România Mare”

Pe ulițele înguste ale Sibiului, valuri de oameni în pitorescul port popular ”se frângeau” nerăbdătoare pe drumul ce duce la gară, formând un ”spalir splendid până departe în sus spre inima orașului”. Steagurile fluturau mândre pe acoperișurile caselor, sibienii și-au împodobit ferestrele cu ghirlande și covoare scumpe și toată suflarea cetății a lăsat deoparte  ”micile și marile daraveri, trăia clipele acestea pentru un singur scop: primirea în mod demn a marelui prietin și binevoitor Berthelot”.

Este modul în care atmosfera unică din Sibiu este descrisă în presa vremii, în special în articolele din Telegraful Român, cea mai longevivă publicație românească din Ardeal, vizita generalului francez Berthelot, care a ajuns la Sibiu în 2 ianuarie 1919, unde a fost primit de președintele Consiliului Dirigent, guvernul Transilvaniei ce tocmai hotărâse că este parte a României, guvern ce își avea sediul la Sibiu.

”Noi nu vă putem face primiri pompoase ca în mândrele capitale occidentale, dar vă dăm mai mult, Vă dăm toată inima și tot sufletul nostru românesc”, au fost cuvintele cu care premierul Iuliu Maniu l-a întâmpinat pe Berthelot, în uralele mulțimii.

La 100 de ani distanță, Sibiul a decis să sărbătorească Centenarul readucând la viață acest moment impresionant legat de Marea Unire. Un proiect de dimensiuni impresionante, unice, va face o punte în timp între Sibiul de acum 100 de ani, pe atunci proaspăt ales să găzduiască conducerea provinciei alipite țării, și Sibiul de acum, ce vrea să demonstreze că nu a uitat efortul celor care au făcut posibilă existența României în care trăim astăzi.

"Sibiul este un oraș al Unirii și trebuie recunoscut ca atare pentru rolul pe care l-a avut în acest moment istoric. Nu mă refer doar la actul în sine al Unirii, ci și la evenimentele care au pregătit acest pas în care intelectualii și instituțiile valoroase ale orașului nostru au avut o contribuție importantă. După Marea Unire, Consiliul Dirigent și-a avut sediul la Sibiu, orașul nostru fiind capitala deciziilor politice și administrative. De aceea consider că Centenarul Marii Uniri trebuie marcat la Sibiu printr-un eveniment care să readucă cetățenilor euforia acelor zile și emoția unirii cu țara. Evenimentul Sibiu 100 - Centenarul României Mari este modul Sibiului de a sărbători România într-unul dintre cele mai fericite ceasuri ale sale și sper că sibienii vor participa în număr mare pentru a arăta că știm să ne apreciem istoria care ne definește ca popor”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Primăria Municipiului Sibiu organizează în data de 6 octombrie un eveniment dedicat Centenarului României, tocmai pentru a recrea atmosfera vizitei Generalului Berthelot la Sibiu din 2 ianuarie 1919, când trupele armatei române și o delegație franceză au venit în Transilvania pentru a populariza ideea unirii Banatului și Transilvaniei cu regatul României.

 

Trăiască viteaza armată română, să trăiască morții, trăiască România Mare

 

 

În presa vremii, momentul vizitei generalului francez este oglindit cu farmec, condeiul gazetarilor de acum 100 de ani zugrăvind peisajul unei bucurii generale în ”zile de luminoasă și veșnică amintire”.

”Și ca prin farmec, Sibiul își schimbă înfățișarea într’o măreață icoană din povești”, scrie Telegraful Român în numărul din 25 decembrie 1918/7 ianuarie 1919, în articolul intitulat ”Glorificarea sorei ocrotitoare: Franța”.

Aici sunt redate în detaliu toate momentele primirii oaspetelui francez, discursurile oficialilor, reacția mulțimii.

Premierul Iuliu Maniu l-a întâmpinat pe Berthelot spunându-i: ”În momentul în care pășiți pe teritoriul orașului Sibiu, care este reședința Consiliului Dirigent Român, îmi iau voie ca în numele acestui Consiliu să vă zic cu inima plină de bucurie un bine ați venit!”, vorbind despre curajul armatei franceze, alături de care a luptat armata română.

Berthelot se arată mișcat de primirea de care are parte la Sibiu și mărturisește că în călătoria sa prin ținuturile românești a câștigat ”neclintita încredere în viitorul acestui neam”.

”Știu și am văzut cum viteaza armată română s’a distins într’un mod extraordinar în luptele grele ale răsboiului. Deci dați-mi voie să strig din adâncul inimii cu D-Voastră împreună: Trăiască viteaza armată română!”, au fost cuvintele lui Berthelot, urmate de aplauzele ”viforoase” ale mulțimii.

Generalul francez nu i-a uitat, ”în clipele acestea mărețe când ne vedem cu ochii visul întrupat”, pe cei care în prima linie ”au contribuit cu viața lor la înfăptuirea României-Mari, de aceea să strigăm împreună să trăiască morții. Petrecând în mijlocul poporului român multe luni de zile de grele suferințe și de glorie dați-mi voie ca adânc convins de îndreptățirea aspirațiunilor naționale ale românilor să strig: Trăiască România Mare”. Un vifor de aplauze i-a urmat cuvintele.

Mulțimea îl aclamă și strânge mâna generalului, care apoi este primit de reprezentanții Primăriei Sibiu și de președintele Asociațiunii ASTRA, Andrei Bârseanu.

Urmează o recepție, la care ajung reprezentanții Consistoriului Ortodox, IPS Eusebiu D. Roșca, ai bisericii catolice, vicarul Suciu, ambii oferind cărți generalului francez.

Este pomenită și biserica romano-catolică care ține să vorbească ungurește în fața generalului francez, iar episcopul Teutsch îi conduce pe luterani în fața oaspetelui și își exprimă nădejdea că biserica și școala evanghelică și luterană se vor putea dezvolta liber în viitor. Urmează sârbii, evreii, consiliul național săsesc și garda săsească, dar și ungurii cărora Berthelot ține să le spună ”că vremea urilor distrugătoare a trecut” și de acum trebuie să lucreze toți pentru ”înstăpânirea dragostei între neamuri”.

 

Perne cu fir de aur și brânză din Mărginime pentru oaspetele francez

 

Consiliul Femeilor române îi dau generalului Berthelot în dar ”un mare și scump covor cu motive românești și două fețe de perini cusute cu fir de aur cu motive românești”.

A doua zi, Berthelot, însoțit de generalul Moșoiu și de membrii Consiliului Dirigent merg în ”mândria satelor românești: Săliște”.

Aici Ioan Lupaș îi primește cu un discurs în limba latină și îi dăruiește lui Berthelot ”o prescură, două ploști cu vin, un burdușel de brânză și țesături săliștenești”.

Dincolo de pitorescul evenimentului, de bucuria generală a românilor care simțeau că au aproape un aliat puternic, istoricii explică importanța vizitei generalului Berthelot la Sibiu și în alte orașe românești – Arad, Cluj, Timișoara, Arad, etc.

”Trebuie să înțelegem că vizita generalului Berthlot în Transilvania nu era un gest gratuit și benevol al său, ci un plan meticulos gândit propagandistic de statul român pentru a sublinia în fața marilor puteri adunate la Paris, caracterul românesc al Transilvaniei, Banatului și Partium-ului, cei trei nebuni central europeni de pe marea tablă de șah continentală”, scrie istoricul Răzvan Pop, într-un articol publicat în Caietele Octavian Goga.

La 100 de ani distanță

 

În Piața Mare sâmbătă va avea loc un eveniment impresionant, în cadrul căruia, trupele armate vor fi urmate în paradă de reprezentanți ai comunităților din jurul Sibiului, așa cum s-a întâmplat și la vremea respectivă. Traseul paradei va începe din Orașul de Jos, va trece prin Piața Mică, apoi va ajunge în Piața Mare și va continua pe strada Mitropoliei - Tribunei - Nicolae Bălcescu. Programul evenimentului va continua cu un moment artistic special creat și prezentat de „Junii Sibiului“. Sărbătoarea va fi adusă în prezent de Corul Madrigal și de un spectacol de video mapping, iar seara se va încheia în Piața Mare cu un party cu muzică electronică mixată live. În acest demers, Primăria Sibiu îi are ca parteneri pe Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, Continental Automotive Systems și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

 

 

 


comentarii
1 comentarii

Textul de pe colajele cu fotografii este gresit: Defilarea in cinstea generalului Berthlot a avut loc in 2 ianuarie 2019.
In1 ianuarie 1919 a sosit in oras si a avut loc receptia.
mb
02.10.2018 08:09
Din aceeasi categorie
sevis

turul ciclist

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia