FITS 2024
Tribuna
De alegeri, în Duminica Orbului. Adică o zi normală, dar cu alegeri
Dumitru CHISELIŢĂ
645 vizualizari
De alegeri, în Duminica Orbului. Adică o zi normală, dar cu alegeri
alegeri, vot, PSD, PNL, FDGR, Sibiu, candidat

Alegerile la noi la Românica sunt aşa. Adică intri într-un magazin cu marfă care nu te mulţumeşte, despre care nu ştii cât ţi-e de folos, dar ştii că nu are caracteristicile calitative conforme, că ambalajul diferă complet de conţinut, dar tu tot cumperi, ca să nu zică lumea că eşti calic sau zgârcoman şi mai ales ca să arăţi şi tu oamenilor că mergi la cumpărături. Adică oferta e cum e, cerereile cumpărătorilor de a avea produse mai variate şi mai fezabile pe piaţă nu sunt luate în seamă de furnizori şi e cam tot aia. De aceea, mulţi, în ultima perioadă chiar majoritatea, aleg să nu aleagă. Unii îi înjură, eu spun că 100% sunt de înţeles. Când nu ai ce să alegi, nu alegi, dincolo de agitaţiile cetăţenist-interesate ale "civicilor" care, când te îndeamnă să mergi la vot, ei sugerează şi cu cine să votezi. 
Anul acesta e an ful electoral, cine are chef să dea cu ştampila prin secţii, o poate face din plin. Cine nu, nu. Nici nu e de acuzat. Sau cumva v-a pocnit încrederea în politicieni? 

La Sibiu a fost linişte şi pace

Aţi fost dis de dimineaţa la vot? Noi da, dar la votul altora. Ştiţi ce frumos e aşa, pe la opt fără ceva? Ce linişte e? Uite, la momentul deplasării mele spre secţia de votare, (nu a mea, a unui candidat) Sibiul arăta normal ca în oricare duminică de iunie. Temperatura maximă: 21 de grade. Temepratura minimă, nu contează. Cer variabil mai mult noros. Trafic redus ca intensitate, bătând chiar spre zero, ca în vremea pandilelii când stăteai acasă având impresii că salvezi vieţi. Oameni puţini, doar pe un apucat cu un Audi îl chinuia talentul pe Rahovei şi o călca. La intrarea în Sibiu dinspre Şelimbăr erau abia câteva maşini. Sibiul în dimineaţa alegerilor era definiţia liniştii şi păcii. 

Duminica alegerilor e de fapt o zi normală de duminică, în care au loc şi alegeri. Adică omul face ceea ce face el de obiciei, numai că, în plus, dă o tură pe la secţia de votare iar seara dă pe ştiri sau pe net, să vadă cine ce cum şi pe ce loc, ca apoi să se pună în pat cu convingerea că nu s-a schimbat nimic şi că bine că a trecut şi asta. Nu sunt obişnuit cu ideea ca un om să se deranjeze, DUMINICA, să meargă cu noaptea-n cap să voteze. Dar totuşi, amatori sunt. Singuri, perechi, cu familia, intră în secţia de votare şi votează. Ce votează, e treaba lor. 


Alegerile, un eveniment care agită doar presa şi politicienii

Voi aţi observat că la alegeri, cea care dă tonul la agitaţie în spaţiul public real şi virtual este "noi presa"? După ce până acum v-am bombardat până la sufocare, pe toate căile voastre de percepţie, că numai că nu vă luam de tricou sau rochie pe stradă să vă urlăm ştiri la ureche, ba cu sondaje, ba cu publicităţi electorale (aia e, sunt pe bani, îţi place sau nu), ba cu superştiri, azi, de alegeri, vă facem praf cu... alegeri. Câţi au votat sau nu la ora H, I, J, K L. Unde a votat candidatul, X de la partidul XXX, la ce oră a făcut-o şi ce i-a spus guriţa lui care este, după ce a ţâpat cu votu-n urnă. 
Ştiu că nu te interesează, dar e moda votului mediatizat. Noi presa am inventat-o. Singurele persoane cărora le place asta sunt candidaţii şi şefii de departamente (nici aceia toţi) de la "mijloacele mass-media". 
Tu crezi că noi ăştia, jurnaliştii, adorăm să ne trezim cu noaptea-n cap sau să ne bulim ziua alergând după unii-alţii pentru a colecta discursuri care sună la fel şi a face poze propaganditice care diferă doar tehnic de cele din Scînteia? Nu, dar asta e, faci o treabă conştient că poimâine întregii populaţii i se va rupe de ce ai scris, pozat, filmat, postat. Da, ştiu, toţi votează pentru binele, progresul, competenţa, schimbarea, împreuna, concetăţenii, ca să fie bine să nu fie rău. De fapt votează cu ei înşişi şi cu partidul din spatele lor, dar asta nu dă bine la declaraţii. Pe voi vă interesează ce zic ei?  Dar asta e. Ăsta e obiceiul. Aşe să face. Fiecare candidat îşi alege o oră specifică să meargă, festiv, la vot. Regula este ca ei să nu se suprapună, penmtru ca presa să dea ture la toţi. Unii o iau dis de dimineaţa, de te întrebi ce ce nu-şi lasă sacoşa în faţa secţiei de votare, ca să fie ei primii, cum era pe vremuri la coadă la "ce se dă". Alţii pe la amiază, ca să fie mai multă populaţie când sunt ei prezenţi, că şi asta de fapt, e tot campanie electorală, deşi nu e numită ca atare. Mai sunt şi unii care vin după amiaza spre seara, ca într-o plimbare. Bănuiesc că sunteţi toţi fierţi de interesaţi cum a votat candidatul X şi ce a spus el după ce a ieşit din secţie. 


La Sibiu nimic palpitant că oricum e pe win-win

Nu ştiu cum se face (sau ştiu dar ştiu degeaba) că, la fel ca în 1990, o zi de alegeri a picat în Duminica Orbului. Adică trebuie să fii orb să nu îţi dai seama că la Sibiu totul este OK, că mari surprize nu pot fi, alegerile nu-s finala de la Sevilla. Treaba e pe win-win, adică toţi câştigă chiar dacă aparent pierd. Cine iese primar? Pot spune de pe acum. Şi dacă s-ar petrece o surpriză, e tot aia. Primarul nu poate face nimic fără Consiliul Local. Care Consiliu Local este de regulă acelaşi. Plus că avem Coaliţia. Şi zic că se poate vedea clar cine cui a cedat locul cel bun în schimbul altui loc bun, ca să nu se lase cu supărare. Actorii principali sunt aceiaşi, restul erau oricum fără mari şanse la ceva mai important. 
DE aceea zic că a fost mai multpă animaţie (chiar şi la Sibiu), pentru Bucureşti, unde chiar era un derby mai cu suspans: Nicuoşr Dan versus Piedone versus Firea. E şi normal asta, când Şoimii erau prin B, sibienii erau atenţi la Steaua şi Dinamo. E ceva palpitant la sibiu? Poate la Consiliul Judeţean, dar nu garantez. Oamenii au impresia de mult că alegerile sunt gata "alese" şi nici nu se mai stresează.

De la apatie la ceva animaţie

Dacă de dimineaţă era frumuşel şi pace de zici că erai în staţiune şi doar pe ici pe colo mai apărea câte cineva, individual sau în cuplu, care să mai forţeze uţile secţieid e votare, spre amiază treaba s-a mai animat. Ba la secţiile la care am fost eu, a fost animaţie bine de tot, de s-a lăsat şi cu coadă. Şi cu comentarii la adresa noastră, a presei că îi incomodăm pe alegători, de parcă ne-am fi băgat în faţă la coadă la unt şi n-ar mai fi ajuns votul pentru toată lumea. 

Apropo de asta, ne-am bucura ca, pentru alegerile viitoare, unii preşedinţi de secţie de votare să înţeleagă că atunci când apare un candidat, apare şi presa. Deci e o vânzoleală mai mare timp de câteva minute din ziua aia lungă a alegerilor. Vânzoleală care nu înseamnă că au novolit îns ecţie oc eată de descreieraţi care pozează date personale, documente clasificate, care ating, dărâmă, distrug, scuipă, sau îşi suflă nasul peste listele de votare. Om fi noi presa mai animată aşa puţin, dar nu suntem nici cretini şi nici inconştienţi, ştim ce şi cum să facem şi mai ales ce şi cum să nu facem în incinta. Bine? 


Gata, s-a dus vremea când erau în mijlocul nostru

Un lucru e clar, patru ani de acum încolo avem linişte cu ei. S-a dus vremea când erau în mijlocul cetăţenilor, când nu mai puteau de dragul lor, vremea când dădeau mâna cu orice tanti care lua soare pe banca de pe bulevard, când se îmbrăţişau cu cetăţeanul de ziceai că e Ziua Victoriei, ba chiar mergeau pe jos, pe trotuar alături de pietonii ăia în numele cărora scriu eud egeaba de ani întregi. Îi vom vedea (vorba vine) revenind la normal, în maşinile lor "de serviciu", departe de amărâţii ăia fraieribili o dată la patru ani. Ia spuneţi cu câţi din cei de pe superpanourile electorale v-aţi ciocnit în parc, la o plimbare sau pe centru la o bere? Sau la piaţă la cumpărat ceapă şi cartofi noi? Sau în staţie la 11 sau 5? Nici nu-i veţi mai vedea decât la campania cealaltă. Atunci se coboară şi ei în rândul electoratului, nu atât de drag cât pentru niştre poze electorale şi ca să mai smulgă un vot de la cineva. Noi, oricum vom, fi atenţi la ce se petrece pe la noi.A dică, înţelegi, ochii pe ei ca pe butelie, să vedem diferenţa dintre promisiuni şi realizări. 

Apropo, poate a cam enervat, mai ales pe aripa implicată şi "civică", cuvintele cam de-mobilizante de la început. Am zis că fiecare e liber să eleagă şi să nu. Uite eu de fiecare dată zic că nu merg la vot şi uite, între două sau mai multe atribuţiuni de serviciu, am fost şi să votez. Nu atât "cu" cât împotriva. În rest, ce va fi, va fi. Bien că aţi votat, câţi aţi făcut-o. Oricum e an electoral şi o să ni se ia de la atâta ales. 

 

.
.
.
.


comentarii
1 comentarii

În 1990 românii si-au câștigat libertatea de a-și alege stăpânii. Acum aleg cei care nu se duc la vot, pentru ca iese primar cine are un sfert din voturi sau chiar mai puțin. Așadar, minoritatea alege primarii și absentii rămân și mai nemulțumiți. Frau Fodor merită felicitări pentru încă 4 ani în fruntea afacerilor germane la Sibiu.
Sibianul Pursânge
10.06.2024 08:38
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica