Continental
Tribuna
Daniela Preda, candidat la funcția de rector al ULBS: „Am descoperit, în ultimele două săptămâni, multe surprize la ULBS”
Daniela Preda, candidat la funcția de rector al ULBS: „Am descoperit, în ultimele două săptămâni, multe surprize la ULBS”

Daniela Preda este unul dintre cei cinci candidați înscriși în competiția pentru ocuparea funcției de rector al ULBS. Este absolventă de filologie și activează în ULBS de peste 15 ani, fiind conferențiar univ. dr. la Facultatea de Teologie. Din 2007, conduce Serviciul Relații Internaționale al Universității, coordonând parteneriatele cu instituții academice din întreaga lume și dezvoltând proiecte diverse, printre care prima școală de afaceri înființată în comun de China și România: ECUST Sibiu Sino-European International Business School (prima instituție Sino-Europeană de învățământ cooperatist înființată în străinătate de către ECUST).  

Conf. univ. dr. Daniela Preda explică, într-un interviu, printre altele de ce a intrat în competiție, dar și ce au însemnat pentru ea ultimele două săptămâni.

Reporter: V-ați anunțat candidatura, după ce restul colegilor confirmaseră înscrierea în competiție. Ce v-a determinat să intrați în lupta pentru funcția de rector?

Daniela Preda: Pentru mine, ULBS înseamnă foarte mult, atât din punct de vedere profesional, cât și sufletesc. Am studiat aici, apoi am lucrat în Universitate și am crescut, treptat, formându-mă, atât profesional, cât și uman. Universitatea a fost a doua mea casă și am ajuns în punctul în care simt o responsabilitate față de viitorul acestei instituții. Am avut șansa de a conduce Serviciul Relații Internaționale, unde am învățat mult. Am cunoscut numeroase personalități ale mediului academic din întreaga lume, am văzut cum funcționează universitățile de prestigiu, de pe mapamond și, mai presus de toate, am înțeles care sunt politicile prin care ULBS poate evolua. Ceea ce am reușit să realizez, împreună cu echipa, la serviciul pe care îl conduc îmi dă încredere că pot să îmi asum misiunea, deloc ușoară, de rector. Nu sunt un om care face orice pentru o funcție, iar decizia de a participa la această confruntare vine din credința că, la un moment dat, trebuie să oferi, să valorifici, ceea ce ai acumulat la nivel de experiență. 

Rep.: Sunt voci care vă reproșează că nu ați avut o amplă activitate de cercetare. Cum comentați acest lucru? 

D.P. Poate vă așteptați să contrazic acele voci, dar nu o voi face. Sunt un om onest, care și-a asumat mereu punctele tari și punctele slabe. Nu am avut niciodată veleități de cercetător desăvârșit, dar am îndeplinit cerințele impuse statutului și gradului didactic, în această privință. Cred că sunt mult mai potrivită pentru activități de management, de organizare, decât pentru cele de cercetare. Nu există cercetători foarte buni care să fie, în egală măsură, manageri desăvârșiți. Dacă vrem să fim corecți cu noi înșine și cu cei din jur, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ar fi păcat ca un cercetător de excepție, așa cum sunt unii dintre colegii noștri în ULBS, să se risipească în funcții administrative, unde poate că ar întâmpina dificultăți. Sintagma „Omul potrivit la locul potrivit” le poate părea multora una desuetă, dar reflectă o realitate incontestabilă. Cred despre mine că sunt un bun manager și un bun organizator, ceea ce e esențial pentru funcția de rector. Oricine va analiza munca echipei pe care am format-o la nivelul Serviciului Relații Internaționale va constata acest lucru. 

Rep: Apropo de cercetare, în cazul în care veți deveni rector, cum veți sprijini această activitate?

D.P.: Eu înțeleg foarte bine rolul crucial al cercetării într-o instituție academică. Activitatea de cercetare e un plămân al oricărei universități serioase, e una dintre condițiile dezvoltării și tocmai de aceea am inclus-o printre prioritățile programului meu managerial. Trebuie însă făcută o precizare: nu se poate realiza o activitate de cercetare profundă, fără un sprijin consistent. Pentru a cere performanță de la cei care derulează această activitate, trebuie să le asiguri condiții, iar când spun asta mă gândesc la sprijin material, la derogarea de la unele activități administrative, asigurarea de spații de lucru, de resurse financiare pentru mobilități și acces la resursele internaționale bibliografice. 

Rep. Dacă cercetarea e un plămân, să înțelegem că celălalt e reprezentat de actul didactic. Cum vă propuneți să îl îmbunătățiți?

D.P.: Aici sunt foarte multe de spus, dar toate intențiile gravitează în jurul ideii de valorificare a resursei umane. Oferta educațională trebuie adaptată la dinamica economico-socială de azi, prin dezvoltarea și a unor programe de scurtă durată, necesare atât familiarizării cu domeniile de studiu, cât și unor specializări ce nu presupun urmarea cursurilor clasice, dezvoltarea unor masterate în parteneriat cu universități din străinătate, doctorate în co-tutelă. Totodată, îmi propun să pun accent pe partea practică, prin continuarea și extinderea parteneriatelor cu instituții publice și firme private, colaborări ce au ca scop grăbirea interacțiunii studentului cu mediul de lucru, în care va evolua după terminarea studiilor.

Rep: În ultimele două săptămâni a existat o oarecare tensiune în ULBS. Regretați că ați intrat în competiție? 

D.P.: Nicidecum. Vă spun sincer, am cunoscut mulți oameni de mare valoare profesională și morală, care nu au ieșit niciodată în față, deși sunt foarte bine pregătiți și au cele mai bune intenții față de Universitate. Am descoperit, în ultimele două săptămâni, multe surprize în ULBS. Nu mă feresc să recunosc, am întâlnit oameni de la care, în acest timp scurt, am avut multe de învățat, oameni despre care înainte nu știam prea multe. E păcat că astfel de colegi nu au curajul de a ieși în față, preferând să nu fie foarte vizibili. Unii sunt reținuți, poate din prea mult bun simț, alții poate sunt dezamăgiți de încleștările manifestate la nivel înalt, specifice oricărei instituții. Indiferent de rezultatul alegerilor, mă bucur că am avut prilejul să descopăr acest tezaur uman. Și încă ceva: nu vă ascund faptul că tot în aceste două săptămâni am avut parte și de surprize neplăcute. Au fost oameni care mi-au întors spatele, după ce am avut o colaborare bună, influențați de promisiuni, zic eu, fără fundament. Aș spune că și aceste repoziționări sunt benefice, pentru că în astfel de momente se cern relațiile interumane corecte. Tot ceea ce ni se întâmplă, plăcut sau neplăcut, reprezintă o lecție, una care se va dovedi folositoare. 

Rep: Care sunt principalele obiective și soluții pe care le veți prezenta colegilor?

D.P.: Trăim în vremuri nu tocmai stabile, în care și educația e un sector cu nenumărate incertitudini. Cred că trebuie să le asigurăm, în primul rând, celor care lucrează în ULBS acel sentiment de siguranță a locului de muncă, fără de care nu putem pretinde performanță didactică în cercetare sau în actul administrativ. Toți cei ce lucrează în ULBS trebuie să aibă confortul unui loc de muncă sigur, pe care conjuncturile economico-sociale nefavorabile să nu îl poată afecta. Trebuie, totodată, să deschidem porțile ULBS, să creștem vizibilitatea Universității noastre și atractivitatea. Când spun acest lucru mă gândesc la implementarea unor programe de studiu adaptate corect la cerințele actuale de pe piața muncii. Firește, baza materială, dotările din facultăți reprezintă o prioritate, pentru că fără o infrastructură modernă nu poți performa. Îmi doresc foarte mult să ajungem în stadiul în care fiecare absolvent al ULBS să știe că diploma lui este garanția unui viitor profesional, ce îi va sigura un trai decent. Trebuie să ținem pasul cu ceea ce se cere pe piața muncii, cu tendințele din mediile universitare de prestigiu, din întreaga lume. 

Rep: Credeți că aceste deziderate sunt ușor de realizat?

D.P.: Când vorbim despre o dezvoltare de amploare pe termen lung, nu avem cum să calificăm acest demers drept unul ușor. Programul meu se intitulează Valoarea și competența umană- viitorul ULBS; l-am intitulat astfel, deoarece cred în calitatea oamenilor care lucrează în ULBS, în potențialul lor, în dorința lor de a dezvolta această instituție. 

Rep.: Sunteți cadru didactic la Facultatea de Teologie. Acest lucru vă avantajează sau vă dezavantajează?

 D.P.: Pentru mine e o onoare să fac parte din colectivul Facultății de Teologie; o onoare și o șansă. Am învățat multe de la colegii mei, am înțeles lucruri care înainte îmi erau greu de descifrat și, nu în ultimul rând, am devenit, zic eu, un om puțin mai bun. Vreau să vă spun că toți colegii mei de la Facultatea de Teologie m-au susținut, în momentul în care le-am comunicat decizia de a candida, iar acest lucru m-a convins pe deplin să fac pasul. Nu pot spune dacă la nivelul competiției statutul meu de cadru didactic la Facultatea de Teologie mă avantajează sau mă dezavantajează, dar vă spun cu mâna pe inimă că pentru mine integrarea în acest colectiv a însemnat un câștig enorm. 

Rep: Au existat în ULBS oameni care v-au marcat parcursul profesional și uman?

D.P.: Fără îndoială. Aș putea nominaliza câteva personalități, dar s-ar putea să omit pe cineva, și ar fi nedrept. Au existat în istoria Universității oameni cărora le datorăm existența și dezvoltarea acestei redute academice. Din fericire pentru mine am avut șansa să îi cunosc direct pe mulți dintre ei. Unii sunt încă activi, unii s-au pensionat, alții, din păcate, nu mai sunt printre noi. Sunt oameni de la care am avut ce învăța profesional, dar și uman. Și pentru că a venit vorba despre ei, vreau să le spun tuturor colegilor mei că ne putem îmbogăți încă din experiența lor și n-ar trebui să uităm că, dacă azi există nouă facultăți în ULBS, acest lucru se datorează multora dintre ei. Niciodată progresul nu se va putea realiza fără a păstra o punte de legătură cu trecutul, niciodată nu poți clădi ceva durabil fără un fundament solid.

Rep: Dacă ar fi să le transmiteți un mesaj contracandidaților la început de campanie, care ar fi acesta?

D.P.: Nu am un mesaj propriu-zis de transmis nimănui. Cred că fiecare dintre noi trebuie să aibă puterea de a se autoevalua corect, de a-și asuma atât succesele cât și greșelile și de a răspunde sincer la o întrebare simplă: „Candidez pentru mine sau candidez pentru ULBS, cu tot ceea ce înseamnă acest for, de la angajați la studenți?”. Funcțiile de conducere și competițiile sunt trecătoare, iar dincolo de ele rămân oameni simpli care fac sau nu fac, care pot sau nu pot să facă ceva bun pentru Universitate. Societatea așteaptă de la noi să educăm generații care să dezvolte România. E vital să înțelegem că în spatele fiecărui vot pe care îl primim stau speranțele unor oameni care vor să aibă un loc de muncă sigur, într-o instituție vizibilă, atractivă pentru studenți. De fapt, vorbim despre o conduită simplă, despre cât de sinceri putem fi cu noi înșine și cu cei din jur. 

ADVERTORIAL

 


comentarii
18 comentarii

O D-ne... O d-ne... Fara cuvinte!
altul
27.01.2020 09:02
Doua d-ne, altule, n-ai facut acordul corect, esti ca si ungurul care canta "O brad frumos" in loc de "Un brad frumos.."
Celalaltule
27.01.2020 11:20
Ce disciplina preda doamna la Facultatea de Teologie printre atatea barbi?
27.01.2020 14:19
,,Am descoperit multe surprize,, ?
Corect : ,,Am avut multe surprize,, !!
Hergane Gorduna
27.01.2020 15:25
e campanie electorala?
oricum SUCCESURI LA CATINDATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
adi3
27.01.2020 15:36
Mult succes !!!
cititor
27.01.2020 15:43
Arată ca o cântăreață de muzică lejeră.
Ce manele știe să cânte această privighetoare cu bocanci ?
Agenteur-X7
27.01.2020 17:16
mult succes Dana ! Privighetoarele o să cânte in cisme!!!!!!
nikol
27.01.2020 17:44
Good Luck, Professor! Thank you for all you have done for international students. We hope to see you soon, in Romania!
Sammy
27.01.2020 18:05
Gogoșica de la Buia, răspopită de Preaînaltul,
Se vrea rector ca nime' altul!
Conferențiară în scheme suburbane,
Umblă zilnic după ciolane...
Dana Barosana
27.01.2020 18:20
Vă cunosc și sunt alături de Dvs.
Succes , Om Bun!!
Adrian Istrate
27.01.2020 18:35
Felicitări, doamna conf. Preda! Vă dorim mult succes și să ajutați facultatea ai cărei studenți cu onoare am fost!
Vasile Mitrea
27.01.2020 19:15
Doamna Preda,
Felicitari pentru activitatea de internationalizare! Sunteti un manager desavarsit. Fie ca veti castiga sau nu, pentru noi ramaneti aceeasi colega devotata. Doamne ajuta!
Catalina
27.01.2020 19:19
Doamna Conferentiar Preda este un exemplu de bun manager. Eu o apreciez pentru activitatea depusa in cadrul Serviciului pentru Relații Internaționale, unde incheiat numeroase parteneriate. Daca fiecare cadru didactic din ULBS ar fi la fel de dedicat, am fi cu adevarat o Universitate de top. #GoDana
Iustin Micu
27.01.2020 19:48
Mult succes, aveti toate competențele pentru aceasta functie!
Mihai
27.01.2020 20:50
Dupa atatea osanale, ar putea sa-mi spuna cineva ce disciplina preda doamna la Teologie?
27.01.2020 21:46
preda LLLLimba engleza
pentru nelamurit
28.01.2020 10:24
Mult succes în spinoasa confruntare !!
Surdan Dobânda
30.01.2020 16:58
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia