Tribuna
Premieră naţională: Administraţia sibiană, condusă de două femei
Laura BUCIU
54077 vizualizari
Premieră naţională: Administraţia sibiană, condusă de două femei
Sibiul este singurul judeţ din România care are în fruntea administraţiei (Primăria municipiului Sibiu şi Consiliul Judeţean) două femei. Prim-vicepreşedintele PNL Sibiu, Daniela Cîmpean, va conduce judeţul Sibiu, fiind prima femeie preşedinte de Consiliu Judeţean din România. Primăria Sibiu va fi condusă tot de o femeie. Aşa cum majoritatea sibienilor a anticipat, Astrid Fodor a obţinut mandatul de primar, după ce mai bine de un an a fost primar interimar. Fodor a câştigat alegerile în municipiul Sibiu cu 57,12% din voturile valabil exprimate. Imediat după ce au aflat rezultatele, cele două formaţiuni – PNL şi FDGR – au decis să construiască o majoritate împreună la judeţ. Deşi ar avea majoritatea în Consiliul Local, FDGR a decis să dea un loc de viceprimar PNL-ului, pentru că niciodată nu au propus doi viceprimari ai acestei formaţiuni. FDGR a decis să meargă mai departe cu fostul viceprimar Corina Bokor, iar pentru vicepreşedinte al Consiliului Judeţean l-a propus pe Wiegand Helmut Fleischer.

Birourile electorale au făcut ieri publice rezultatele finale în urma scrutinului de duminică, doar pentru municipiul Sibiu.

În privinţa Consiliului Judeţean şi al judeţului Sibiu, Biroul Electoral Judeţean Sibiu nu a transmis, în cursul zilei de ieri decât rezultate parţiale, motiv pentru care partidele au luat în calcul numărătorile paralele atunci când au început negocierile.

PNL și FDGR au aproape 53 la sută în județ

Deputatul Raluca Turcan, preşedinte al PNL Sibiu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că Daniela Cîmpean va fi preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că PNL a câştigat cel mai mare scor în judeţ – 33,57 %, potrivit numărătorii finale paralele a PNL, urmând ca majoritatea să fie construită împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din România, care ar avea un scor în judeţ de 19,35%. La Consiliul Local Sibiu, FDGR a obţinut 12 mandate şi ar avea majoritate, dar oferă un loc de viceprimar PNL-ului, care a obţinut 5 mandate.

„Împreună cu parteneri din FDGR am decis constituirea unei majorităţi în administraţia judeţului şi a municipiului Sibiu. Ca urmare, PNL va propune funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Sibiu în persoana Danielei Câmpean -care este prima femeie preşedinte din ţară - şi încă o funcţie de vicepreşedinte, urmând ca o funcţie de vicepreşedinte să revină FDGR. De asemenea, vom susţine Primăria Municipiului Sibiu dintr-o poziţie de viceprimar. Vreau să le mulţumesc sibienilor şi să îi asigur că sunt conştientă de faptul că trebuie să ne ridicăm în permanenţă la aşteptările lor. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru consecvenţă, pentru efort şi pentru implicare. Niciodată PNL nu a avut o campanie mai intensă şi iată că cele 32 de primării câştigate şi votul pentru Consiliul Judeţean demonstrează că PNL a devenit cea mai puternică forţă politică a judeţului Sibiu”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a precizat deciziile privind numele vicepreşedintelui CJ şi al viceprimarului vor fi decise de forurile interne statutare şi că, după unirea fostului PNL cu PDL, vicepreşedintele CJ Sibiu va fi o persoană din vechiul PNL. Aceasta a adăugat că din punctul ei de vedere, fostul vicepreşedinte Marcel Luca ar îndeplini toate condiţiile pentru un nou mandat.

Astrid Fodor: Sunt mulţumită de rezultatul alegerilor

Astrid Fodor, candidatul Forumului Democrat al Germanilor din România, fost primar interimar al Sibiului şi fost viceprimar al Sibiului timp de două mandate în timpul lui Klaus Iohannis, a câştigat Primăria Sibiu cu peste 57% din voturi şi va avea majoritate în Consiliul Local Sibiu, cu 12 din cei 23 de consilieri.

"Sunt mulţumită de rezultatele pe care le-am obţinut. În primul rând demonstrează că în Sibiu nu ar fi fost nevoie de două tururi de scrutin, în al doilea rând am păstrat o majoritate în Consiliul Local, ceea ce iar este bine. În ceea ce priveşte această majoritate, chiar dacă ne-ar da posibilitatea să punem doi viceprimari din partea FDGR nu îi vom pune, aşa cum nu am făcut-o niciodată. Va fi un viceprimar din partea FDGR şi deja am avut discuţii cu Partidul Naţional Liberal pentru cel de-al doilea. Aşteptăm propuneri", a spus Astrid Fodor.

Primarul ales al Sibiului spune că ar prefera ca viceprimarul din partea PNL să aibă pregătire tehnică deoarece aceasta va fi munca pe care o va face, Sibiul va avea multe şantiere în perioada următoare şi este nevoie de un specialist.

"Pregătirea economică o am eu şi atunci aş prefera un viceprimar cu pregătire tehnică. Forumul a decis, iar celălalt viceprimar este Corina Bokor. De la PNL aşteptăm propuneri", mai spus Fodor.

Întrebată dacă victoria detaşată pe care a obţinut-o se datorează colaborării pe care a avut-o cu Klaus Iohannis sau realizărilor ei personale, Astrid Fodor spune că din punctul său de vedere este un cumul, sibienii apreciind atât faptul că a lucrat în echipă cu Klaus Iohannis, dar şi faptul că are experienţă în administraţie, pregătirea sa profesională, programul pe care l-a prezentat.

"Poate şi firea mea care este deschisă cu cetăţenii a contribuit", a mai spus Astrid Fodor.

Restul candidaţilor, la distanţă

Astrid Fodor a fost votată de 27948 dintre cei 48922 sibieni prezenți la vot.

Următorul clasat a fost candidatul P.S.D., Sitterli Ovidiu – Ioan, cu 9202 voturi valabil exprimate, iar pe locul III candidatul P.N.L., Pop Răzvan-Codruț, cu 5339 voturi valabil exprimate.

Locul IV i-a revenit independentei Matei Alexandrina, cu 1565 voturi valabil exprimate.

La Consiliul Local Sibiu, FDGR va avea 12 mandate, PSD şase mandate şi PNL cinci mandate.

Daniela Cîmpean: „M-am aşteptat la rezultat”

Daniela Cîmpean, care a devenit prima femeie preşedinte de Consiliu Judeţean din România, a declarat că se aştepta la rezultat, dar a vrut să aibă confirmarea alegătorilor. „Electoratul sibian este unul de dreapta. Şi în cursul campaniei electorale am ştiut că suntem principala forţă politică din judeţul Sibiu. Era de aşteptat acest rezultat, însă aşteptam ca şi votul sibienilor să ne confirme”, a declarat, în conferinţa de presă, Daniela Cîmpean.

Întrebată dacă atunci când a început procedura juridică de demitere a fostului preşedinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, s-a gândit că îi va lua locul, Cîmpean a răspuns: „nu aveam nicio intenţie în acest sens”.

Potrivit numărătorii paralele a PNL Sibiu, la Consiliul Judeţean Sibiu PNL a obţinut 33,57%, PSD – 29,05%, FDGR – 19,35%, PMP – 4,91%, ALDE – 4,01%.

În municipiul Sibiu, potrivit aceloraşi numărătri, FDGR a obţinut un scor mult mai bun pentru CJ– 43,82%, fiind urmat de PSD – 22,39%, de PNL – 17,10%, de PMP – 3,23% şi de ALDE – 2,33%.

Vicepreşedinte CJ va fi Wiegand Helmut Fleischer

Liderii FDGR spun că au avut luni o primă discuţie cu conducerea Partidului Naţional Liberal pentru formarea unei majorităţi.

Martin Bottesch, preşedintele organizaţiei FDGR Sibiu, spune că din primele calcule, date de numărătorile paralele ale partidelor, în Consiliul Judeţean, FDGR va avea 8 mandate de consilieri.

Wiegand Helmut Fleischer este propunerea FDGR, acesta fiind doctor în drept, fost consilier timp de două mandate şi directorul Clubului Economic German.

Forumul German a obţinut, în judeţul Sibiu, la Cisnădie un post de consilier, la Avrig a pierdut primăria, numărul de consilieri în Avrig este de 3, faţă de 5 în legislatura trecută, la Laslea au obţinut un loc de consilier, ca şi în legislatura trecută.

Primari şi consilieri în alte judeţe

"În ceea ce priveşte celelalte judeţe unde au fost liste ale FDGR, cel mai bine stă judeţul Satu Mare, cu patru primari votaţi din partea FDGR şi cu şanse bune ca alţi patru să fie numiţi viceprimari. Avem un număr consistent de consilieri locali, peste 10 în acelaşi judeţ, iar în alte judeţe, cum sunt Timiş şi Arad avem câţiva consilieri locali, în judeţul Braşov avem un primar, la Buneşti şi probabil doi consilieri locali în municipiul Braşov", a spus Paul Jurgen Porr, preşedintele FDGR.

Porr spune că la nivel naţional rezultatele sunt bune, conform aşteptărilor, la Avrig a fost o decepţie, pentru că sperau ca Arnold Klingeis să câştige primăria, dar i-au lipsit aproximativ 300 de voturi.

"Doresc să mulţumesc tuturor cetăţenilor ţării noastre care au fost duminică la vot şi care au văzut în acest gest nu doar un drept fundamental, ci, totodată, o obligaţie morală faţă de comunitate.

Doresc să mulţumesc, în numele colegilor din F.D.G.R., în special celor care au votat listele F.D.G.R. Acest lucru ne onorează în mod deosebit şi ne simţim obligaţi în a transpune în realitate năzuinţele alegătorilor.

Doresc să mulţumesc călduros echipei noastre care a dus greul campaniei, cât şi prietenilor şi simpatizanţilor F.D.G.R. care ne-au sprijinit sub o formă sau alta.

Îi felicit pe cei aleşi şi le doresc în mandatul care va începe spirit civic, corectitudine şi transparenţă faţă de cetăţenii care i-au ales", a transmis Paul Jurgen Porr.


comentarii
7 comentarii

Vicepresedinti CJ Porr si Luca
nobrainer
06.06.2016 16:20
Acum 2 legislaturi judetul Mures avea o femeie presedinte la consiliul judetean, Lokodi se numea parca.
Sibian
06.06.2016 21:24
de la pnl probabil vine Virgil Popa... La vremuri noi, tot noi
...
06.06.2016 23:15
ce cauta in poza de jos raluka moldova turkan pdlista basista
bine ca n-aiesit blonda spalacita
in rest astea sint rezultatele
cu cele 2 doamne defilam 4 ani
bafta!
ardeo
07.06.2016 07:54
ATAT ! :))
pisi rau
07.06.2016 09:03
Vicepresedinta la CJ Mures
ONG
07.06.2016 13:19
Putin mai multa documentare nu strica. Daniela Cimpean nu este "prima femeie presedinte de Consiliu Judetean din Romania". Emilia Arcan, presedinte al Consiliului Judetean din Neamt, a fost numita pe post in ianuarie 2016. Si este doar un exemplu. Sunt mai multe situatii in care femeile au ocupat o astfel de functie.
Dezinformare
07.06.2016 19:18
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia