Tribuna
PNL
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu: „Îmi place să interacționez cu oamenii, să mă simt aproape de ei”
Sorana MAIER
1478 vizualizari
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu: „Îmi place să interacționez cu oamenii, să mă simt aproape de ei”

Singura femeie președinte de Consiliu Județean din România, Daniela Cîmpean, vorbește într-un interviu pentru Tribuna, despre preocupările, hobby-urile sale, despre proiectele de suflet, despre ceea ce consideră important în viață, dar și despre cele două fiice și despre timpul liber petrecut cu familia.

 

  • Sunteți singura femeie din România președinte de consiliu județean. Cum este pentru o doamnă să ocupe funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu?

Daniela Cîmpean: Funcția de președinte de consiliu județean, dacă este asumată cu responsabilitate, este una solicitantă pentru orice om: ai de acoperit multe domenii, multe considerente pe care trebuie să le ai în vedere în orice decizie, iar programul de muncă este aproape non-stop. Ești președinte și la ora zece seara și în week-end.

Dar iată că se poate și cred că e normal să fie și femei în funcții importante. În ultimele zile, presa internațională a adus un omagiu judecătoarei de la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite care a devenit cunoscută pentru munca ei împotriva discriminării. „Locul femeilor este în toate spațiile unde se iau decizii” - spunea ea. Decizii se iau și acasă și în spațiul public, deci e nevoie de noi peste tot.

  • Există încă idei preconcepute, credeți că femeile sunt discriminate atunci când vine vorba despre funcții de conducere?

D. C.: Eu am avut parte de colegi care susțin egalitatea de șanse, atât în partid, cât și în administrația publică. Au văzut în mine un om dedicat, motivat de realizarea unor proiecte extrem de necesare, nu de ambiții de putere. Deși știu că nu peste tot au fost depășite ideile preconcepute despre implicarea femeilor ca lideri, cred în puterea exemplului și în capacitatea noastră de schimbare.

  • Ce vă place cel mai mult la munca dumneavoastră?

D. C.: Îmi place să interacționez cu oamenii, să mă simt aproape de ei, să contribui la schimbarea în bine. Îmi place că munca mea și a colegilor mei face diferența și că rezultatele de până acum îmi justifică optimismul. Unii mi-au spus, acum 4 ani, că sunt naivă, că „sistemul merge înainte”. Nu cred că sunt naivă, poate mai degrabă idealistă, iar la finalul acestui mandat pot spune că fără un anume idealism, fără să visezi că lumea poate fi altfel, nici nu ar avea rost implicarea în politică. Nu am candidat pentru că îmi căutam un loc călduț. Din contră, profesia mea îmi oferea stabilitate și mulțumire atât financiară, cât și profesională. Am candidat și candidez pentru că fără implicare vom rămâne veșnicii spectatori care privesc un meci de fotbal și critică jucătorii doar din tribună. De pe margine, toți suntem cei mai buni, însă momentul adevărului e atunci când după critică trebuie să construim ceva. Îmi place să vad rezultatele în viața de zi cu zi a oamenilor din jurul meu.

Îmi place să fiu implicată, să fiu parte a schimbării și să mă bucur din toată inima că oamenii din orașele sau satele județului Sibiu se gândesc mai optimist la viitor, se bucură de ziua de azi și cred că mâine va fi puțin mai bine.

  • Ați avut momente în care ați regretat faptul că ați renunțat la cariera de avocat pentru o funcție în politică și administrație?

D. C.: Am avut, desigur, astfel de momente. Am făcut cu pasiune, cu dedicație profesia de avocat și am avut rezultate frumoase. Nu consider că am renunțat la cariera mea, consider mai degrabă că am făcut o pauză pentru a face altceva, mai necesar la momentul respectiv. Eu nu sunt un politician de carieră, sunt mai degrabă un om care crede că a venit vremea să dea, cumva, înapoi celor din jur ceva in schimbul a ceea ce a primit. Mi se pare foarte important ca pentru anumite funcții, mai ales politice și administrative, să ne considerăm de la început trecători și să facem față tentației de a ne considera singura soluție posibilă.

E mult mai comod să stai în banca ta, mai ales când ai o viață mulțumitoare. Dar dacă toți oamenii cu intenții bune ar decide să rămână doar în zona lor de confort, ce fel de lideri am avea?

  • Care au fost proiectele de suflet, cele care v-au plăcut cel mai mult în mandatul de președinte al Consiliului Județean Sibiu?

D. C.: Știți că sunt adepta marilor proiecte necesare  – spital nou, drumuri noi. Cel mai important proiect al meu, anunțat  încă de acum 4 ani, a fost și este Noul Spital Județean. Sunt foarte bucuroasă că „previziunile” pesimiștilor nu s-au adeverit și că încă o dată optimismul meu, dublat de foarte multă muncă a unei întregi echipe, ne permite acum să vorbim de un proiect matur. În 4 ani am parcurs mare parte din stufărișul birocratic și acum avem terenul, PUZ-ul, studiul de fezabilitate și parteneriatul cu Guvernul României pentru finanțare. Perioada pentru construcția efectivă este estimată la 36 de luni.

Am avut însă multe alte proiecte care mi-au fost și îmi sunt foarte dragi. Suntem primul județ din România care a promovat o politică publică de interzicere a folosirii plasticului de unică folosință în evenimentele și instituțiile subordonate Consiliului Județean și îmi amintesc cu plăcere de zecile de copii care au vizitat Bursa de Plastic. Acolo am schimbatpeste 700 de kg de plastic cu peste 25.000 de răsaduri și am înconjurat împreună cu ei Planeta Albastra construita din iarba si plante. Ne-am implicat alături de KeepCalling și KeepGiving în asigurarea unei prezențe mai bune la școală a copiilor din mediile defavorizate și cred în continuare că educația este cea mai buna soluție anti-sărăcie. M-am bucurat de fiecare clipă petrecută în județ, în satele și comunele noastre frumoase, participând la proiecte locale sau județene care contribuie la menținerea și promovarea patrimoniului cultural și uman pe care l-am moștenit.

  • Ce v-a determinat să vă doriți un nou mandat la Consiliul Județean?

D. C.: Am început câteva proiecte importante, cum ar fi Noul Spital Județean sau Varianta Ocolitoare Sibiu Sud. Îmi doresc, desigur, să le văd cel puțin pornite pe teren, dacă nu chiar finalizate cu succes. Am început, de asemenea, un proiect mai puțin spectaculos, dar cu atât mai necesar: reforma adevărată a administrației județene. Acum 4 ani am candidat ca să arătăm că lucrurile se pot face #altfel. Schimbările adevărate, mai ales în sisteme stufoase și birocratice precum administrația publică, nu se pot face nici de pe o zi pe alta, nici prin lege si nici la televizor. Se fac încet, într-un ritm în care cu toții să ne putem schimba în bine. Eu sunt adepta schimbării care nu lasă pe nimeni în urmă și nu a amenințărilor repetate despre cum dăm pe toată lumea afară și luăm alții buni de pe stradă. Avem nevoie de specialiști adevărați în administrație și, mai ales, avem nevoie ca noi, oamenii politici, să le arătăm ca ii respectam, că nu sunt simpli pioni pe care noi îi manevrăm. Avem nevoie să le acordăm încredere și, mai ales timp să se schimbe împreună cu noi, cu România toată. Îmi doresc să ajungem împreună să ne bucurăm de efectele acestor proiecte și nu doar de promisiunea că ele se vor întâmpla în viitor. De aceea candidez pentru acest al doilea mandat.

  • Mai aveți timp liber? Cum este mama Daniela Cîmpean? Ce hobby-uri aveți?

D. C.: Am învățat că o zi este ce faci tu din ea. Îmi fac timp liber. Mai ales pentru familie. Îmi place mult să călătoresc, să văd locuri și oameni noi. Îmi place marea vara și tot timpul anului muntele. Schiez cu mare plăcere și, la fel, vara mă bucur de plajă sau de înot. Îmi place să citesc și să mă uit la un film bun cu familia mea. Un pahar de vin și o poveste cu prietenii de suflet sau o plimbare cu bicicleta alături de soțul meu sunt momente care mă încântă. Îmi place natura și îmi plac oamenii adevărați, simpli, deschiși, autentici. Îmi plac dansurile populare și bucătăria tradițională, dar gătesc cu plăcere bucate mediteraneene sau din bucătăria internațională. Nu visăm la vacanțe scumpe, suntem chibzuiți si preocupați mai degrabă de decât de a fi decât de a avea.

Am două fete minunate, de care sunt foarte mândră. Petrec cât de mult timp pot cu ele și mă bucur să văd că sunt nu doar bune la școală, ci și foarte implicate social. Ștefana este studentă la Brașov și la Cluj și implicată de mulți ani în Rotaract, iar acum este voluntară pentru Crucea Roșie. Alexia este la Sibiu și se apropie de terminarea liceului și de alegerea unei cariere. Îi plac foarte mult animalele și de când era micuța e implicată în îngrijirea lor sau în salvarea vreunei pisici sau cățel găsiți pe stradă. Sunt bucuroasă că, atât ele, cât și mulți alți tineri din jurul lor pe care i-am cunoscut îmi arată că tânăra generație are valori, are preocupări importante și pot să construiască un viitor adevărat.

Amândouă sunt mari de acum, nu mai sunt copii și mă bucur că, de multe ori, sunt parteneri serioși de discuție pentru mine. Nu întotdeauna parteneri confortabili, dar întotdeauna parteneri ale căror idei sau păreri le privesc nu doar cu sufletul deschis, ci și cu mintea deschisă. Îmi place, într-un fel, să mă oglindesc în gândurile sau în părerile lor, e reconfortant să vezi cât de bine pot să surprindă esențialul dintr-o situație și, mai ales, cât de constructiv pot gândi.

 


comentarii
2 comentarii

Lasa-ne!!!!! Esti praf si pulbere! Zero barat!!!
ZERO REALIZARI PTR SIBIU! Caratoarea de acte a lu' turcan care a trecut prin multe paturi( orban).
Sper sa nu mai auzim de tine!
22.09.2020 18:30
vai de capul tau ,ai invatat ceva engleza ? sau ceva germana ? cum vrei sa vorbesti cu investitorii straini ? Zero este mult spus ....trebuia sa faci cursuri de engleza cu fiica ta .... und judet ca sibiul merita altceva ...sper ca alegatorii ne scapa si de tine si de naluca curcan sau cum i zice la aia
cornel
24.09.2020 22:20
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia