Sibienii interesaţi să lucreze în producţia industrială de vârf vor avea un nou punct de interes la graniţa de vest a judeţului după ce, în urmă cu câteva zile, concernul german Daimler a inaugurat la Sebeş lucrările de construire a unei noi fabrici în care vor fi montate cutii de viteze automate de ultima generaţie cu 9 trepte pentru automobilele Mercedes-Benz.
Ceremonia oficială de aşezare a primei pietre a avut loc în prezenţa premierului Victor Ponta, a ambasadorului Germaniei în România, Werner Hans Luk, şi a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Din partea concernului Daimler au participat Markus Schäfer, membru al boardului de administraţie al Diviziei Mercedes-Benz Cars, Bernd Krottmayer, director executiv al fabricilor Star Assembly şi Star Transmission, şi Peter Schabert, şef al Producţiei de Transmisii şi al fabricii din Untertürkheim, unde se produc automobilele Mercedes-Benz.
Inaugurarea a marcat începutul lucrărilor de construcţie la o hală principală cu o suprafaţă de 43.000 metri pătraţi însoţită de construcţii auxiliare, dispuse pe un teren de 80.000 metri pătraţi. Aceasta este o nouă etapă a investiţiei care totalizează peste 300 de milioane de euro, făcută de concernul Daimler în România, care const[ până acum în două fabrici Star Assembly şi Star Transmission, care funcţionează la Cugir şi la Sebeş. Noua fabrică va crea peste 500 de locuri de muncă numai în prima etapă.
Perspectivele pentru piaţa muncii din regiune nu se opresc aici, susţine Markus Schäfer, membru al boardului de administraţie al Diviziei Mercedes-Benz Cars: „Noile capacităţi de montare din Sebeş completează în mod optim producţia de la fabrica noastră din Untertürkheim şi contribuie într-o măsură importantă la profitabilitatea fabricaţiei noastre interne. Avem o cerere atât de mare de cutii de viteze performante încât fabrica din Germania nu mai face faţă, aşa încât nu m-ar mira ca, în câţiva ani, noua fabrică de la Sebeş să ajungă la 2000 de angajaţi”, a precizat Schäfer la ceremonie.
Creşterea investiţiilor începute în 2001 a fost una natural[ şi totuşi spectaculoasă. „Cine ar fi crezut acum 13 ani, când am venit în România, că dezvoltarea va fi atât de solidă?!” a exclamat Bernd Krottmayer, director executiv al fabricilor Star Assembly şi Star Transmission, care a adăugat că lucrările de construcţie la noua fabrică vor dura 1 an, după care în 2015 vor fi montate şi testate utilajele iar în 2016 va începe gradual producţia, pe măsură ce liniile de producţie şi asamblare se vor dovedi funcţionale. Scurtul discurs al lui Krottmayer a fost rostit într-o foarte corectă limbă română, ceea ce a impresionat şi a convins publicul că acesta nu-şi consideră şederea în România o simplă vizită de muncă, ci o miză serioasă de viaţă.
O miză din care premierul Victor Ponta consideră că şi partea română câştigă foarte mult: „România a avut în ultimul an o creştere importantă în industria auto europeană şi am reuşit să intrăm printre cei mai mari 10 producători auto de pe continent. Este un domeniu pe care dorim să îl consolidăm în continuare. O astfel de investiţie atrage alte investiţii, contribuind la crearea unor noi locuri de muncă şi la creşterea nivelului de trai al românilor”.
O ceremonie automatizată
Pentru a se menţine în ton cu fabrica, în ale cărei linii de producţie au loc procese de montaj cu un înalt grad de automatizare, reprezentanţii firmei Star Transmission au dorit să ofere numeroşilor participanţi o ceremonie bazată pe acest gen de tehnologie. Astfel, oficialii Daimler împreună cu autorităţile au urmărit împreună cu întreaga asistenţă cum, la apăsarea unui buton, piatra de temelie a noii fabrici a apărut din podium printr-o trapă, ridicată pe o platformă hidraulică.
Drept piatră de temelie a fost ales un bloc mare de granit, în greutate de peste o jumătate de tonă, adus dintr-o carieră din regiune. Piatra va fi amplasată la intrarea în noua hală de producţie. În blocul de granit fusese anterior executată, cu ajutorul unei freze, o cavitate specială în care oficialii Daimler şi invitaţii au introdus, conform tradiţiei, diferite obiecte simbolice pentru a marca începutul lucrărilor de construire a noii fabrici: o roată dinţată din componenţa cutiilor de viteze automate, o emblemă a automobilelor Mercedes, planul noii fabrici, un ziar în care a apărut un articol despre noua investiţie, o diplomă de atestare a începutului lucrărilor şi o punguţă cu bani. Ultima sarcină i-a fost distribuită, spre hazul asistenţei, chiar premierului Victor Ponta, care mai târziu a explicat râzând că ajutorul de 37,4 milioane de euro, pe care statul român l-a acordat investiţiei Star Assembly, se va întoarce înapoi la buget sub forma locurilor de muncă, a salariilor şi a taxelor şi impozitelor plătite de investitor.
Portret: Star Transmission şi stelele sale - cutiile de viteze cu 9 trepte
Filiala Daimler, Star Transmission SRL a fost înfiinţată în anul 2001, de când a început la Cugir producţia de roţi dinţate, axe şi componente pentru motoare, cutii de viteze şi sisteme de direcţie. Tot la Cugir a fost instalat un centru de instruire şi centrul de tehnologii care are în sarcină producţia de prototipuri.
La Sebeş a început iniţial, în 2013, montajul cutiilor de viteze automate cu 5 trepte, după care, anul acesta au intrat în montaj una din stelele transmisiilor: modelul 7G-DCT cu dublu ambreiaj.
În noua fabrică vor fi asamblate adevăratele staruri ale viitorului, respectiv cutiile de viteze 9G-TRONIC de la Mercedes-Benz. Aceasta este prima cutie automată din lume cu nouă trepte şi convertor de cuplu, care echipează automobilele de gamă premium (şi în viitor şi de gamă medie). Aceste cutii de viteze oferă un confort extraordinar la condus, schimbarea aproape imperceptibilă a vitezelor şi accelerări rapide.
După anul 2016, în momentul în care fabrica de la Sebeş va funcţiona la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de aproximativ 9000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.
Angajator de viitor
Reprezentanţii Star Transmission & Star Assembly sunt conştienţi că, deşi folosesc în montaj şi roboţi de înaltă precizie, activitatea nu se poate desfăşura fără contribuţia decisivă a oamenilor şi şi-au propus atragerea şi pregătirea unui număr mare de angajaţi. În perspectiva deschiderii noii fabrici, candidaţii la angajare vor fi selectaţi şi pregătiţi sau specializaţi în cursuri de câteva luni desfăşurate în Germania, la Untertürkheim. Fabrica va funcţiona la capacitate completă în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi.
Fabricile concernului Daimler pot reprezenta posibile locuri de muncă nu numai pentru locuitorii din Alba Iulia, ci şi pentru populaţia din localităţile din zona de vest a judeţului Sibiu, iar elevii din zonă au şansa înscrierii în sistemul de învăţământ dual, în care pregătirea se face combinat într-o şcoală profesională şi în practică la angajator. Star Assembly şi Star Transmission au atras deja la lucru sibieni (tehnicieni, administratori), care fac naveta zilnică între Sibiu şi Sebeş. Am verificat şi noi: pe autostradă (chiar cu tronsonul lipsă), drumul durează 35-37 de minute între nodul Sibiu Vest şi Sebeş.
Pentru a oferi angajaţilor cele mai bune condiţii de muncă, Star Transmission oferă de la sfârşitul anului 2013 un program de îngrijire a sănătăţii. La cabinetul medical din cadrul fabricii angajaţii beneficiază de controale medicale gratuite, iar o dată pe săptămână, de consultaţii la medicii specialişti, printre care cardiologi, dermatologi şi nutriţionişti.
Tot în 2013, în fabrici a fost inaugurată câte o „cafetaria”: cantine pentru personal, amplasate în cl[diri moderne, luminoase, cu pereţi întregi din sticlă, cu mobilier de designer şi cu terasă. „Ideea noastră a fost de a oferi angajaţilor o masă caldă şi de a crea o atmosferă de lucru plăcută. Aşa cum se spune în Germania că «dragostea trece prin stomac», suntem convinşi că şi cheful de muncă tot pe acolo trece”, a glumit Bernd Krottmayer, directorul executiv al fabricilor. În afară de băuturi răcoritoare şi cafea, cantinele oferă un prânz format din trei feluri de mîncare, la preţuri foarte reduse (5 lei), subvenţionate de firmă, pentru angajaţii care plătesc cu un card special.
Marius CONSTANTIN