Tribuna
Scribul de marţi
Dacă planeta ar fi fost plată...
Andrei ILENI
2205 vizualizari

Planeta este în fază de aplatizare socială, la / între diferenţe de fusuri orare şi atât de invocata "distanţă socială" între miliardele de pământeni, tot mai însinguraţi într-un univers care se restrânge în sine: prin tehnica, niciodată ştiinţă, dar tragică, a ciclurilor omenirii. Unii au dat foc oraşelor - ca intrarea într-o carantină pârjolită - ca să scape de holeră, ciumaţi sau crime biologice în serie.
Alţii s-au deghizat în moralişti cu masca morţii pe figură. Mulţi, tot mai mulţi, s-a aplatizat la nivelul pământului bătucit sub speranţele învierii. Puţini au murit de bună-voia planetară, în spirala Universului.
Planeta este mai plată decât o palmă în care ar trebui să se imprime liniile vieţii. Le poţi "spăla" cu apă şi săpun, cu înfrigurarea convingerii în şansa individuală: ceea ce este o loterie trucată.
Omenirea s-a transformat într-o convieţuire plată (dar cu o notă de plată fără acoperire). Între tragedii şi forţarea ştiinţei în alcovul experienţelor trans-umane, prin care se aplatizează diagnosticul fără început şi nesfârşit al pământenilor. Dubluri fără umbră sau, inexistenţi, pe zi ce şi anotimpurile universului individual se aplatizează...
La scară pământeană, e încă o repetiţie. Pe scala Universului, în care ne restrângem şi glisăm între incertitudini şi rapida for "rezolvare" definitivă. Ceea ce este o blasfemie decretată. Cum să definitivezi o stare de fapt, necunoscută? Tot prin repetiţie, până se aplatizează întrebările în funcţie de răspunsurile comandate şi însuşite înaintea întrebării fără post: de ce?
Ar fi existat o "comandă" în avantajul vieţii, dacă Pământul ar fi fost plat, cel puţin cât ţine o pandemie? Fiind, în continuare rotund, totul se redistribuie, rapid, bezmetic şi fără logică în sensul inversat al ceasornicului biologic.
Se aplatizează planeta când scapă şi se multiplică un virus din cuşca (experiementală), de această dată cu "graţia" destinului dintre gratiile prea largi pentru întemniţarea unui criminal atât de subtil. Nici după dispariţia dinozaurilor, imperiilor şi migratorilor (purtători de "viruşi" trans-euro-asiatici), după evul trist-medieval şi barocul european - un principiu literar şi arhitectonic înaintea conceptului de Unire Europeană, nu suntem imuni, sau, măcar înţelepţi.
Aplatizarea socială este încă o formă, sau o tentativă de rotunjire a pătratului din interiorul cercului fără graniţe, atunci când în locul închipuirii ne izbeşte realitatea de sub cupola indiferenţei.
Nu trebuie decretată. Doar desecretizată la nivelul planetar al fiecărei celule individuale: se numeşte existenţă.
P.S. Expresia "păstrarea distanţei sociale", ca prevedere în contextul pandemiei este o greşeală filo-morală, fiind doar motivarea unui neologism preluat mecanic din limbajul accidentalizat. În sine, dar ca formulă lingvistică, expresia este greşită, fiind o "motivare" aplatizată a ierarhizării prin statutul inter-uman şi rangul social. Corect este "păstrarea distanţei de socializare" sau "distanţare antivirală". Să nu aplatizăm, prin virusare, rostirea din propria noastră carantină...






comentarii
1 comentarii

Domnilor jurnalisti - suntem intr-o criza de proportii. Nu era nimic mai bun de publicat, cand se intampla atatea in jur si e nevoie serioasa de informatie? Lasati genul acesta de panseuri pentru revistele de liceu.
Victor
26.03.2020 10:05
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA