Continental
Tribuna
Dacă omul nu vrea buletin cu cip, are dreptul ăsta. La fel şi cel care vrea
Dumitru CHISELIŢĂ
1245 vizualizari
Dacă omul nu vrea buletin cu cip, are dreptul ăsta. La fel şi cel care vrea
© Răzvan NEGRU/Arhiva TRIBUNA.

Vâjâie netul cu reţele cu tot, se face upload pe paginile de ştiri (că nu mai ştii care ce e, ziar, televiziune, radio, brutărie de vecinătate ori atelier de reparat haine de piele, toate au ştiri pe net), articole mari, mici şi mijlocii pe tema "noile cărţi de identitate cu cip". Ce să spun, chiar era nevoie de o nouă dezbinare printre românii noştri şi aşa speriaţi foarte de "virusul chinezesc", deşi nici ei nu prea pricep de ce.

Dar ziceam că cipuri, nu?

Ei bine, totul a început de când a apărut, via Ministerul de Interne, informaţia că, din 2021, se vor emite noi cărţi de identitate. Adică vor fi mai mici, mai electronice, şi vor avea... cip. Care cip va stoca informaţiile personale ale posesorului. În plus, va mai fi poză, amprente, şi un certificat de autentificare digitală. Plus alte chestii ce ţin de siguranţa şi autenticitatea documentului. Dacă vreţi mai multe detalii despre ele, mai căutaţi şi voi.

Există şi varianta ca, din considerente personale care nu exclud cele ce ţin de religia proprie, să se opteze şi pentru o CI simplă. Darrr, ameninţă vigilenţii răspânditori de ştiri, cu cea veche nu vei putea circula în UE şi nu vei beneficia de "servicii la distanţă". Bauuu!

Şi astfel a început tevatura. Care ca orice tevatură, nu prea e raţională, ci vehementă bătând spre isterie. O dublă tevatură. Una, a credincioşilor care cred că noile buletine sunt nu atât paşaportul tău spre Europa şi circulaţie liberă, ci unul spre iad. Cealaltă a credincioşilor hate-işti, care au un nou prilej să arate cât de de proşti sunt TOŢI credincioşii.

Ce spune Biserica

Evident că, fiind un subiect ce ţine de credinţa oamenilor, Biserica Ortodoxă Română a luat poziţie pe tema asta şi a spus că: există posibilitatea să NU optezi pentru "cipate". Şi că, mai pe ocolite sau nu, omul, dacă e aşa credincios şi preocupat de a nu face rău voit sau nu, să-şi vadă în primul rând de el: să rămână statornic "în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate" şi mai ales să nu se panicheze. Acum, mesajul acesta înseamnă nimic pentru cei ne-credincioşi. Dar nici nu le era adresat lor. Ci celorlalţi, mult prea preocupaţi de cipul din buletin. Şi era vorba de faptul că degeaba te preocupi şi te sperii tu de cip-ul acela cu numărul fiarei, dacă tu, ca creştin, eşti cam... necreştin în comportament, faptă, gând. A nu avea "buletin cu cip" şi doat atât nu e obligatoriu un bilet spre Rai, atâta vreme cât tu ai alte păcate mai mari sau mai mici şi trăieşti credinţa doar până la ieşirea din incinta bisericii. Deci, vezi întâi de tine, apoi vezi şi de cardul acela cipat. Cam asta spune Biserica, după câte am înţeles eu.

Ce spun super-deştepţii

Evident că povestea asta cu noile buletine a fost un nou prilej ca unii din ceata "super progresişti" să se ia de creştinii care îşi pun sau pun întrebări cu privire la noile buletine. Ei se plângeau că discuţiile de la MAI au durat ore întregi (opt?) de parcă îi afecta asta. Discuţiile, cum or fi ele, sunt o dovadă de existenţă şi funcţionalitate a democraţiei. Dacă eşti anti-democraţie, încearcă Coreea de Nord, apoi mai negociem. Şi ce dacă au durat opt ore? Te grăbeai la serviciu? Plângeau copiii de foame? Pierdeai rândul la coadă la măcelărie? Oamenii au intrebat, şi-au spus părerea, mai realistă sau mai ciudăţică şi atât. Asta nu te îndreptăţeşte
să-i faci "cretini" sau să faci tu mişto de ei. Mai ales că pe tine nu te afectează asta. Adică nu te va obliga nimeni să iei buletin din celălalt, "pe stil vechi", să să nu mai ajungi să-ţi faci selfie prin Hexagon sau la schi în Alpi pe motive că eşti legat de glia străbună. Tot la fel cum nimeni nu te obligă să mergi la biserică, să săruţi icoane sau să vezi moaşte, mai ales ultimele, care te sperie rău-rău... Deci, părerile tale despre subiect sunt la nivel de păreri şi cam atât, iar dacă eşti aşa progresist şi ataşat valorilor contemporane, nu celor "medievale" (perioadă de care habar nu ai, dar dă bine la discurs), ar trebui, teoretic, să respecţi opiniile şi convingerile celuilalt, nu? Că aşa, vorba aia, eşti mai intolerant decât zici că-s "cretinii" de creştini şi cât de " într-o religie creată pentru control". Dar whatever, vorba aia...

Ce e de fapt...

Da, de anul viitor se eliberează buletine cu cip. Cine nu vrea, poate lua buletine fără cip. Asta, o dată. A doua, perioada de tranziţie la noul card este de 10 (ZECE) ani, până în august 2031. DECI, chiar dacă din august 2021 "se schimbă buletinul", asta nu înseamnă că AUTOMAT, dacă ai buletin vechi nu mai ajungi pe plajă la Spania sau Republika Hrvatska şi va trebui să te mulţumeşti cu Vama sau Eforie Nord sau Sud. Pentru că sunt valabile şi cele vechi. Deci, după cum s-a spus oficial, după
3 august 2021, se va putea călători în UE cu paşaportul, cu cartea electronică nouă sau cea veche, dacă e valabilă. Asta până în 2031. Deci alegerea e strict a ta. Aşa că ce mai atâta tevatură?

Acum aţi înţeles?

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia