Tribuna
SEVIS
Curentul anti-vaccin, în viziunea lui Răzvan Cherecheș: "E o teorie foarte romantică. Nu avem ce să le facem”
Liuba STARII
808 vizualizari
Curentul anti-vaccin, în viziunea lui Răzvan Cherecheș:

Prof.univ.dr. Răzvan Cherecheș a abordat, recent, în cadrul unui webinar de informare organizat de Colegiul Medicilor din România subiectul apariției  curentului anti-vaccin în țară. Potrivit specialistului, reticența oamenilor este amplificată de “teoriile naționalisto-mistico-dacice care, iarăși, hrănesc o gândire magică care e mult mai romantică decât existența virusului”.

 “Mișcarea anti-vaccinare în România a început să prindă entuziasm și curaj în timpul vaccinării anti-HPV. Atunci când, dacă ne aducem aminte, nu s-a făcut o campanie de informare corespunzătoare, ci mai degrabă părinții erau puși să dea o declarație că nu sunt de acord să-și vaccineze copiii, ceea ce a fost văzută ca o impunere. A fost făcută pe finalul mandatului de ministru al domnului ministru Eugen Nicolaescu și a fost forțată abordarea. La asta au contribuit și problemele frecvente de distribuție și achiziție a vaccinurilor, vaccinul antigripal și restul vaccinurilor, ceea ce a dus la sincope în accesul la vaccinuri și a alimentat toate teoriile conspiraționiste care funcționează la nivel global”, a precizat Cherecheș.

Potrivit acestuia, există un segment din populație care nu poate fi convins în eficacitatea vaccinului.

“La asta contribuie și toate teoriile naționalisto-mistico-dacice care, iarăși, hrănesc o gândire magică care e mult mai romantică decât “există un virus și există un vaccin pentru el”. Pe partea cealaltă e o teorie foarte romantică în care cetățeanul e un luptător pentru dreptate și adevăr și acolo, undeva în America, există un om rău care are un plan să-l urmărească pe micul erou și eroul împrăștie lumină în jurul lui. E o viziune foarte romantică și din nefericire Ministerul Sănătății la noi, pe partea de comunicare, a eșuat lamentabil din nou, și din nou, și din nou, și ai eșuat în a transmite un narativ care să aibă sens. Povești care să convingă oameni, povești cu care oamenii să se poată conecta. Adică nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat, și care n-am mai făcut educație pentru sănătate de mulți ani, din cauza disputelor, să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN e și ARN, adică avem și profesia medicală oameni care nu înțeleg diferența dintre ADN și ARN. Cred că avem în momentul ăsta un segment. Adică cei care vor să continue să lupte contra ocultei mondiale nu avem ce să le facem. Deci trebuie să-i lăsăm în pace să continuie să-și ducă lupta”, a explicat Răzvan Cherecheș.

*Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș este profesor de sănătate publică, director al Departamentul de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Foto: Facebook.com/ Razvan Chereches

comentarii
3 comentarii

Articolul e cam fantezist...există medici importanți din întreaga lume care au rezerve serioase față de vaccin. Ei nici nu știu ce înseamnă dacii măcar. Nu poți să fabrici într-un an ceea ce necesită cel puțin doi ani de zile, iar apoi teste alți câțiva ani. Chiar producătorul menționează un număr mare de efecte adverse posibile, unele deja s-au manifestat. Iar dacă e așa de sigur vaccinul, de ce producătorii sunt exonerați de răspundere ?
Autorul citește cărți numai pro sistem. Altera pars nu există pentru el, așa cum nu exista nici în vremea de dinainte de 1989 pentru sistem.
Hipo Crat
21.01.2021 16:34
"– Proşti, dar mulţi, răspunse Lăpuşneanul cu sînge rece;"- ar fi zis iar Maria Sa de ar fi trait zilele noastre!
Alecu
21.01.2021 18:38
Faptul că unii se informează iar alții înghit pe nemestecate ceea ce li se oferă prin propagandă, e o chestiune de alegere personală
Însă jurnalistul seralist miluit ar trebui să știe că această meserie ar trebui să aibă legătură cu adevărul și onestitatea, nu cu corupția și prostituția.
Un comentator
21.01.2021 22:11
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia