Tribuna
Cum supraviețuiesc artiștii sibieni în timpul pandemiei
Liuba STARII
883 vizualizari
Cum supraviețuiesc artiștii sibieni în timpul pandemiei

Pandemia mondială de coronavirus a schimbat viața fiecăruia dintre noi. Aproape toate industriile au avut de suferit și au intrat în crize. Frica de a se infecta cu temuta boală și o mulțime de reguli și restricții ne-au impus să renunțăm la micile noastre plăceri. Privim în trecut și ne aducem aminte de zilele pe care le-am trăit și, deseori, nu le-am apreciat. Pe vremuri, concerte, festivaluri și alte evenimente culturale făceau parte din normalitate și ne bucurau prin diversitatea programului. Artiștii sibieni erau așteptați pe scenele orașului, iar nicio sărbătoare nu se petrecea fără muzică și vocile lor. Localurile, de asemenea, invitau trupele sibiene și organizau seri tematice. Ne mai aducem aminte și de pozele din centrul istoric cu mii de spectatori, care cântau la unison cu interpreții locali și aprindeau luminile telefoanelor. Nu ne-am fi gândit că aceste senzații vor rămâne amintire, iar spectacolele de odinioară se vor muta pe scenele digitale.

Artiștii locali au fost printre cei care au simțit cel mai acut metamorfozele lumii. Interpreții și muzicienii fiind nevoiți să intre în “șomaj”, să anuleze sau să reprogrameze evenimentele planificate cu mult timp înainte. Majoritatea trebuia să se reprofileze și să se gândească la alternative ca să supraviețuiască și să facă fața condițiilor noi.

Membrii formațiilor muzicale continuau să-și desfășoare repetiții cu speranța de a reveni, la un moment dat, în sălile pline. Dacă vara trecută, acestea mici întrevederi erau posibili și se organizau în aer liber, în parcurile sau pe terasele cluburilor din Sibiu, sezonul rece și creșterea ratei de infectare au anulat și aceste ocazii.

“Înainte de pandemie am avut, bineînțeles, evenimente planificate, care din păcate nu s-au mai ținut. Multe dintre acestea au suferit o amânare de mai bine de cinci-șase ori. Așteptăm relaxarea restricțiilor, să vedem cum putem să ne organizăm și să desfășurăm activitatea. Au mai fost evenimente mici, am putut să cântăm pe terase, au fost câteva luni, în care am putut să lucrăm, dar, totuși, nu se compară cu fluxul pe care l-am avut în 2019. Acestea au fost cu multe restricții și dificil de organizat. Din punct de vedere financiar, ne-am descurcat cum am putut, am avut și activități pe lângă, legate de alte domenii. Făceam orele de canto, lucram pe o platformă, înregistram și postam filmulețe cu ceea ce fac și se strângeau susținătorii. Au existat și alte modalități. Românul e strângător. Trebuia să ne descurcăm. Nu am avut de ales. Ceea ce s-a strâns în anii precedenți, i-am împărțit ca să mă mențin și în perioada asta. Nu pot să mă plâng, dar au existat și cazuri mult mai dificile. Nu mă refer doar la artiști. Nu e ușor. Există mai multe cheltuieli, dar situația actuală ne-a învățat și să ne adaptăm. Ne rezumăm mai mult la strictul necesar. A fost și o lecție”, spune Anca Mărginean, solista trupei Dream Catchers.

Nesiguranța creează panică

Tânăra spune că a început să intre în panică din cauza lipsei de evenimente, dar a găsit soluții ca să se întrețină în perioada pandemică: „Nu mă așteptam să dureze atât de mult. De obicei, sezonul concertelor începea în luna mai. Când s-a anunțat starea de urgență,  eram în pauză și credeam că vom reuși să revenim la muncă. Nu aveam multe evenimente și credeam că totul o să fie bine. A venit luna iunie și am început să intru în panică. Lumea era reticentă în privința organizării evenimentelor. Lucrurile nu reveneau la normal. Mă gândeam ce să fac și am încercat să găsesc soluții. Trăiam într-o incertitudine continuă, nesiguranța creează panică, dar ne-am obișnuit. Am mai făcut și alte lucruri în viața asta, dar nu vreau să renunț la muzică. Colegii de breaslă au și alte pasiuni, joburi, care le ajută, dar nu am auzit pe cineva să se reprofileze în totalitate, sperăm să revenim la muncă. Așteptăm momentul în care o să primim mai multe răspunsuri și să avem o certitudine. Au fost câteva luni în care nu ne-am văzut pentru siguranța noastră, dar după starea de urgență ne mai întâlneam la repetiții, făceam live-uri, înregistram piese, cred că asta ne-a ajutat să nu intrăm în monotonie”.

Cel mai dificil lucru i s-a părut distanțarea de publicul sibian: “E greu să nu ai conexiuni cu publicul sau să le ai sub mască. Nu se simte normal și natural reacția și emoția spectatorului, nu poți să-i vezi expresia feței. E dificil să nu ai feedback-ul lor. E vorba despre energie. Pe vremuri, plecam cu altă energie de la concert, mă încărcam acolo. Dacă aveam o zi proastă, mă uitam la ascultătorii noștri, cum ne apreciază munca și mă simțeam altfel, trăiam momentul respective. Mi-e dor de public și de public fără mască. E o chestie  pe care o aștept. Să văd o Piață Mare sau o locație plină de oameni fără distanțare, fără măști, fără declarații. Să fie totul exact așa cum a fost înainte. Era un lucru foarte natural și degajat, fără constrângeri”.

Orele de canto - colacul de salvare

Artiștii independenți au fost sprijiniți și de statul român, dar nu au reușit să-și recupereze pierderile financiare: ”Avem evenimente planificate încă din anul 2019, dar nu depinde de noi. Sper să nu mai avem amânări. Orele de canto au fost, cumva, colacul de salvare, dar le-am ținut mai mult din dorința de a ajuta pe oamenii talentați și o sursă de emoțiile pozitive. Am fost ajutorați și de stat, dar, bineînțeles, nu ajungeam la câștigurile din trecut. Comunitatea muzicală nu e atât de mare, acum s-a mai rărit. Fiecare are proiectele diferite, dar ne susținem reciproc”.

 

comentarii
5 comentarii

Care sunt acei artisti ai Sibiului?Daca sunt bugetari au fost platiti regeste ,desi nu au avut reprezentatii,iar cei pe cont propriu se pot angaja in zona industriala ,asemeni oricarui muritor .
Teo
05.05.2021 07:29
Da-da... Artisti-guristi care canta la nunti si alte evenimente. Inainte cantau intr-o seara la 2-3 nunti, iar impozit, ioc! Le lipeste publicul! Le lipseste banetul pt. extravagantele lor!
05.05.2021 08:42
Dar voi cei care ați încasat darul de nuntă și nu ai dat nimic înapoi la stat? Dar tu ăla care ai plecat cu hârtie igienică de la locul de muncă.. Cum te simți?

Auzi sa se angajeze in zona industrială…pai daca ala stie doar sa cante…aia e meseria lui! De ce nu va apucați si voi de cantat..
Bossu’
05.05.2021 12:13
mai hartie igienica, cadourile nu se impoziteaza, dar activitatile dincare castigi bani, da... mai documenteaza-te, bre!
05.05.2021 15:57
"Care"?
De exemplu "Junii Sibiului care, ce sa vezi, fara sa ia darul sau sa fie vreo nunta de cocalari, umpleau an de an Piata Mare
Sau ei nu sunt artisti? Oameni cu nevoi si cheltuieli?
Papusarii de la teatrul de papusi.
Cam toti cu institut si care nu cred ca aveau la ciorap sume consistente sa ii tina pe linia de plutire mai bine de un an fara salariu.
Doar doua exemple simple

Nu mai sariti atat de rapid cu sapa la avioane doar ca sa va galgaiti pe aici lipsa de empatie si limitele in gandire.
Sunt multi sibieni, artisti sau nu care traiesc efectiv doar din salariu.
Si cand acesta dispare sau se transforma in somaj sau nimic de pe o zi pe alta, numai simplu nu este
Claudiu
09.05.2021 00:29
Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia