Tribuna
Cum scapi de amenda pentru lipsa rovinietei. Iohannis a promulgat legea
Rareș BIŢU
3084 vizualizari
Cum scapi de amenda pentru lipsa rovinietei. Iohannis a promulgat legea

Şoferii care sunt prinşi circulând fără rovinietă au nevoie de patru luni ca să scape de plata amenzii. Noile prevederi legislative stabilesc că procesul verbal nu mai trebuie să conţină fotografii doveditoare, iar dacă şoferul depistat că circula fără rovinietă nu este înştiinţat în patru luni, contravenţia se prescrie. 
Legea care modifică art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi trecere pe drumurile naţionale a rovinietei a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis. 
Administraţia Prezidenţială a anunţat că şeful statului a semnat un decret cu privire la  promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Potrivit noilor reglementări, sancţiunea se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Procesul verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenţiei, iar în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei, până la data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă sancţiune. De asemenea, procesul verbal nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 6 februarie, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care modifică art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi trecere pe drumurile naţionale a rovinietei.

  • "Modificarea legislativă se impunea, având în vedere că norma nu era suficient de clară, instanţele interpretând diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei”, a declarat atunci deputatul PNL Lucian Bode.
  • „În momentul în care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Dacă în patru luni de zile nu este anunţat, se prescrie respectiva contravenţie. În condiţii normale, interpretând modificările despre care vorbim, respectiva contravenţie nu este valabilă dacă nu este comunicată în termenul stabilit de legiuitor”, a adăugat Bode.

Deputatul a explicat că fotografiile care însoţesc procesul verbal nu mai sunt necesare, motivând că, la fel ca în cazul amenzilor de viteză, dovada în sine este procesul verbal. 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA