Tribuna
Jurnal de pe frontul coronavirusat
Cum să ieşi seara prin cartier şi dacă va fi bine sau... lasă
Dumitru CHISELIŢĂ
3545 vizualizari
Cum să ieşi seara prin cartier şi dacă va fi bine sau... lasă
Ei, a mai trecut o săptămână de carantină. Unii stau acasă eroic, mergând doar la prăduială, cu măşti şi mănuşi, ca să arate că sunt implicaţi şi responsabili, deşi 90% o fac doar de teama pentru propria persoană, că de restul li se cam rupe dacă te uiţi în coşul lor de târguieli. Alţii merg şi vin de la lucru, cu documente şi hârtii după ei, care dovedeasc cum că ei merg şi vin de la lucru. Păi nici nu au de unde veni, şi nici unde merge. La cafea ciuciu, la bere şi mai puţin, la cumpărături hai să zicem că, la plimbare "sportivă" în jurul gospodăriei şi plimbat animal de companie, idem, hai să zicem iar că. Cert este un lucru: Sibiul este ŞI MAI pustiu. Evident, numai până completezi declaraţia aceea pe proprie răspundere, îţi piere cheful de a mai ieşi pe uşă...

Seara, la şosea, în cartier.  Partea 1: pregătirea

Despre cum a fost ziua, am scris dăţile (datele?) trecute. Unii mi-au spus să am grijă, (mersi, am), altul mi-a spus că bag din top vechituri pe care le adaptez sezonului. Cert e că jurnaliştii de felul lor sunt la datorie şi că, vorba unuia mai deştept decât mine, dacă vezi o mulţime fugind dintr-o direcţie şi unul fugind exact în direcţia din care fug ăia, în mod sigur e jurnalist.
Aşa că, miercuri seara, prima seară "militarizată" şi cu "program" pentru bătrânii peste 65 de ani, mă gândesc să ies afară. Odată, din curiozitate jurnalistică, să văd cum e afară, noaptea, sau în fine, seara pe întuneric. Apropo, cum ştii că un bătrân are 65 de ani sau peste? Arată cumva la 64 şi complet altcumva la 66? Şi alt apropo, cei cu idei de pensionat lumea la 70 de ani, cum se împacă cu ideea că la 65 de ani ai interzis pe uliţă din motive de sănătate "Unsafe", dar eşti încă apt combatant pentru muncă de 8 ore?
A doua, pentru că era o listă de cumpărături (inclusiv farmaceutice) de rezolvat. Aşa că, blindat cu toate alea: buletin, legitimaţie, adeverinţă, declaraţie pe proprie răspundere completată la zi, pardon, la seară, haine groase, căciulă, aparat foto, etc, ies din scara blocului. Mă aşteptam să fac, la contactul cu exteriorul, mutra soldaţilor sovietici din "Enemy At the Gates" când li s-a deschis uşa bou-vagonului şi au văzut Stalingradul în flăcări şi ruine: adică uimire, spaimă şi un pas înapoi. Dar nu. Era o seară liniştită de iarnă. A, e martie? Tot iarnă era.   

Partea a 2-a: decorul şi oamenii

Linişte şi aer curat. Poate printre lucrurile pozitive, dar de care nu ne bucură, că ni-i frică de altele, aduse de Virusul Mileniului. Liniştea era de imediat după Revelion, când toţi gospodarii stau acasă şi bagă la maţ resturi de la masa festivă, doar că nu-s beculeţe colorate care să clipocească pe la ferestre şi nici nu bubuie petarde printre blocuri.
Atenţia mărită este să nu calc în vreun "strânge după câinele tău", că am remarcat că s-a ridicat interdicţia la c***area câinilor, că iar apare pe zone pietonale.
Nu stau la trecerea de pietoni la care de obicei stăteam, că nu prea vin maşini. Nu stau nici la cealaltă trecere. Oameni - puţini. Cum am spus, e prima seară de "interdicţie" şi mulţi cred că stau acasă doar pentru a dezlega misterele bifării, completării, redactării declaraţiei pe proprie răspundere, prima ediţie. E fain şi aşa, cu oameni puţini. Chiar mai fain decât cu oameni mulţi. Deci avem trotuar gol, farmacii deschise de zici că sunt închise (adică nebunia din timpul zilei a dispărut), magazine alimentare tot aşa, lejer populate.
 
Am trăit să văd şi asta. Autobuze mai multe decât maşini. Autobuzele sunt goale sau cu doi-trei călători prin ele. Şi sunt şi punctuale, că nu mai au coloană la giratorii, blocaje la mallul nou sau coadă la mallul vechi. Număr, aşa, din ochi, una sau două maşini de Poliţie, una sau două de Jandarmerie, încă una de Jandarmerie.
Număr tot aşa, două-trei maşini de ciumeţi care fac din eşapament şi/sau le bubuie başii prin caroserie, arzând-o în viteză între două patrulări ale mai sus menţionatelor Poliţie şi Jandarmerie. Mai sunt cumpărătorii. Coboară din maşini de zici că au trecut ilegal frontiera, îşi trag masca pe figură (atingân- du-şi repetat faţa, dar nu contează, ai mască...) şi mă întreabă, mai mult din ochi, dacă stau la rând. Având în vedere că e o persoană înăuntru şi că suntem oameni preventivi, stăm cuminţi la coadă, la 1 buc. metru unul de celălalt. Şi aşteptăm.
Farmacistul spune că acum e chiar OK, că pe la amiază era nebunie. Reclamele la farmacie şi la alte lucruri se reflectă oarecum în asfalt şi în aer. Mai trece un autobuz din acela cu nimeni în el. Şi totul se repetă. Maşină de poliţie, autobuz luminat şi gol, oameni mascaţi sau nu debarcând misterioşi din maşini. Plus unul pe bicicletă care merge nederanjat pe trotuar, apoi trece nederanjat pe trecere fără a se da jos, că acum nu ne mai pasă. Unul care vorbeşte tare şi cu forţă, în timp ce trage "live" şi din mers dintr-o doză de Timişoreana. Când               l-am văzut m-am cam tulburat, dar antidotul mi-a venit a doua zi când o tanti cu alură de homeless a luat o doză de Fanta de pe jos şi şi-a scurs-o în gură. Apoi, desigur, a aruncat cutia tot pe jos. Şocant? Nu. Normal-Sibiu.

Câştigători şi păgubiţi de pe urma coronavirusului

Mă umflă de fiecare dată râsul când văd câţi fericiţi din aceştia aplaudă faptul că nuştiucine ori a descoperit antidotul minune care ucide coronavirusul, ori, din atâta generozitate, a donat ceva: bani, mijloace de protecţie, etc.
Coronavirusul e o foarte mare atât afacere, cât şi mare pretext pentru diverse măsuri ciudate şi interesante. Citesc repetitiv că ori s-a descoperit în România noul vaccin-minune, dar că chinezii le-au furat patentul cercetătorilor. Şi ce, nu aveau alt patent. Li-l dau pe al meu. E la Sanitas sau la Dedeman patent. Stăm într-un patent acum?  Cât despre donaţii, hai să ne uităm întâi la preţurile care au bubuit pe piaţă. Şi la cine au bubuit. Iar dacă îl găsim pe listă pe unul care a cam rupt lanţul la adaosul comercial, să nu îl pupăm chiar aşa în fund şi să nu-i dăm cu bravo şi pupici. Ba chiar dimpotrivă.

Citeam repetitiv despre cum trebuie ca România să "stingă lumina" timp de două săptămâni sau o lună, nimeni să nu mai facă nimic, să stea acasă, să se uite alternativ pe pereţi sau pe fereastră, să posteze kkturi pe reţele, să, vorba unui om vesel de pe facebook, să spele săpunul şi să dezinfec­teze clorul şi să halească făină amestecată cu costiţă cu fasole şi mălai cu spaghete con sugo di pomodoro asezonat cu ulei şi apă plată cu muştar. Să fie totul închis, de la biserică la magazinul de pită, iar de comandat să comanzi doar pe online. Şi să urli la infinit că să se închidă tot, să se stea acasă până la noi ordine de postat, să nu mai fie nimic deschis nicăieri. Apoi, după două săptămâni, maram te trezeşti, te întinzi, faci "Ueeeeh", deschizi uşa, nu mai e virusu’ la uşă, cântă pasărea, răsare soarele, apare curcubeul şi o luăm de la capăt, ca înainte, exact de unde am pus punct.
Hai mă, chiar? Analizând puţin, idei din astea poate avea doar cineva care îşi permite financiar să o frecangească o lungă peri­oadă de timp, fără a se întreba apoi dacă mai are bani de o pâine. Şi cu inima-n chiloţi pe deasupra. Cineva care are unde să o frecangească în autoizolarea aia de ne-bolnav, aşa, cu stil, cu fiţă. Adică nu cu toată familia buluc într-o garsonieră sau apartament de două camere, cu o baie unde să nu ai loc de întors şi o bucătărie NU ca în reclamele la mobliă de bucătărie, ci cu ceva mai consistent ca infrastructură. O viloacă, un apartament-două din astea de fiţă, sau toate să faci naveta între ele, 2-3 maşini dintre care un gipan de fiţă, grădină pavată, loc de grătar, plasmă smart cât ecranul de la Pacea în sufragerie, o ladă frigorifică de volumul unui microbuz, un "job" şmecher şi online... Văd pe online, unul era la un moment dat rupt de revoltă că s-au redeschis magazinele de electronice. Pun pariu că el nu prea are nevoie de aşa ceva, că-şi permite să comande. Unii au. Poate îmi dă el un PC nou, sau să-mi schimb televizorul, că tot e din zona aia a civicilor... Eu sau alţii. E fain să îndemni la sărăcie când tu eşti bogat, nu?

Dar să revenim. Să crezi că totul a fost o pauză şi că se reia filmul după aia, trebuie să fii, direct şi fără ocolişuri, un mare prost, adică nu un mare prost, ci cel mai iubit copil al mamei proştilor. Deja treaba, pardon lipsa de treabă, întreruperea trebii, se resimte. Vei scăpa de coronavirus, dar vei putea muri liniştit de altceva şi nimănui să nu-i pese un milimetru de chestia asta, că toţi vor fi cu ochii pe coronavirus. Leacul pentru cancer sau alte boli mai pot aştepta, foametea e cool, de gripă normală nu se mai piere, dar astea sunt foarte OK, mai reduc din suprapopulaţia lumii.

Nu vom scăpa parexample, de sărăcie. Pentru că acest coronavirus a cam zguduit valorile de până acum ale lumii acesteia strălucitoare, ultraîmbuibate, plimbăreţe, pline de drepturi pentru oricine, risipitoare, chiar opulente. UE este cam în aer, Lumea e cam în aer, cu graniţe închise şi cifre record la îmbolnăviţi şi morţi. În ce an veţi putea merge din nou în weekend aşa, pe fugă, la Paris sau Veneţia? Aştept.
Multe categorii ale economiei sunt acum, practic, moarte: turismul, HORECA (adică hotelurile, restaurantele, cafenelele) industria şi comerţul auto, transportul de călători, sportul. Care făceau bani buni şi aduceau bani şi mai buni. Alte categorii iau avânt, pentru că cineva trebuie să şi profite din asta, de zici că virusul lucrează pentru ei. Industria farmaceutică şi intermediarii ei. Supermarkeurile de mâncare, care, de la atâta solidaritate, au scumpit cam tot. Platformele online de comerţ, care şi ele merg de duduie, ca şi curieratul. Băncile. Sper ca să iasă bine din povestea asta şi industria alimentară, şi alte industrii, şi producătorii autohtoni, de orice, că deja era toxic să ai tot importuri de proastă calitate. În mod clar, lumea de după Coronavirus nu va fi aceeaşi. Va fi poate mai curată, dar în niciun caz mai bună. Şi mă îndoiesc că la fel de liberă ca cea de dinainte.

Păi să ne panicăm, sau "va fi bine"?
 
De la momentul când a apărut primul caz de coronavirus şi până la ordonanţele statului acasă, era plin de panici care mai de care mai panicate. De la apeluri ale unor medici care erau aşa de obosiţi după o tură în spital de erau în stare să scrie un eseu-apel întreg după aia, care te înspăimântau de îţi vedea nu să stai acasă, ci să iei câmpii (pentru ca apoi să vezi că medicul avea antecedente hashtagiste şi nişte concedii worldwide), la valuri de ură pe adresa creştinilor care mergeau ordonaţi la biserică şi nu aveau spiritul acela european şi grija faţă de aproapele de a prădui în mall ca ăştia, mai evoluaţii şi mai raţionalii. Cum spuneam undeva la o postare din asta hatereasco-intelectual-progresistă: "Toţi au impresia că odată împărtăşiţi, ortodocşii sunt ca nişte zombie care bântuie pe străzi şi muşcă oameni, mai ales atei şi căldicei nevinovaţi. Sau îi pupă ca în Casablanca, le bagă degetele in nas şi în gură, îi ating, le smulg masca... Dar NIMENI nu pomeneste o centimă despre cei care au adus valul în Romînia: navetiştii "diaspora". Sau tot nimeni să facă apel la cumpărături raţionale, nu cu tona", la ce, mai tot arsenalul telenovelistic pentru ca totul să fie închis, să stea TOŢI ACASĂ, numai bine ca să paralizeze totul la nivel de ţară, din toate punctele de vedere.
Acum, de când dorinţa aproape că li s-a împlinit, i-a pocnit optimismul sau au văzut undeva asta, că îşi pun copiii să deseneze curcubeie şi să ne spună că "va fi bine". Nu cred. Nu va fi bine. Până reporneşte eco­nomia, până se reface ce a fost stricat, până revin preţurile la normal dacă mai revin, până vei putea vedea şi tu o vacanţă undeva, mai este. Ce rahat va fi bine? Nici măcar oamenii nu vor fi mai buni, că văd că generaţia lui plăcuţă suedeză o dă pe ură în continuare. Aşa că? Dacă tot vă oftică bătrânii şi creştinii, proiectaţi-le haine speciale, însemne speciale să vă puteţi feri la timp de ei. Aveţi şi sursă de inspiraţie, că şi ăla acţiona, zicea el, tot în numele civilizaţiei europene, acum vreo 80 de ani. Şi se dădea şi progresist. Vorba unui prieten: "Atâta propagandă împotriva Bisericii nu am mai văzut din timpul lui Ceaşcă". Va fi bine? Păi dacă tu vrei şi gândeşti rău, cum "va fi bine"? A, că va trece criza cu coronavirusul? Şi dacă va trece ea, restul "va fi bine"... Poate pentru aceiaşi cărora le-a fost bine...  
 
PS: Pozele sunt făcute pe bune, până pe data de 26 martie inclusiv. Că l-am auzit pe unul că pun poze vechi.   

La final, acelaşi sfat NU RĂSPÂNDIŢI ŞTIRI FALSE ŞI PANICATE!
Despre coronavirus şi ce se petrece în România, informaţia clară e de aici

https://stirioficiale.ro/informatii

PS: Pozele sunt făcute pe bune, până pe data de 26 martie inclusiv. Că l-am auzit pe unul că pun poze vechi. 


comentarii
4 comentarii

Cine mi-a sters comentariul?
30.03.2020 22:09
Il asiguram pe redactor ca a folosit corect plural dati si ii recomandam un roman de Dan Brown legat de viirusi si conspiratii< Inferno...
30.03.2020 22:10
Foarte bun articolul. La obiect și cu punctul pe ...răni. Poate dacă se mai accentua și pe nesimțirea celor care au ...'importat' covidul, fără să le-o cerem, crezând că dacă fug din locurile pe unde au "lucrat" la negru, nu se mai știe că sunt infecrați și, cu mare "larghețe sufletească", îmbolnăvesc pe aici, prin Românica cea hulită tot de ei, pe ăia care au tot contribuit la venitul statului...folosit acum pentru ei, cei care nu au contribuit... Și toate astea cu complicitatea conducătorilor de azi, pe care i-au adus în funcții cu voturile lor!
XY
30.03.2020 23:22
Dle redactor, ati rasfoit cartea pe care v-am recomandat-o? Poate nu este una de valoare literara, insa se potriveste foarte bine cu vremurile pe care le traim...
04.04.2020 21:45
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia