Tribuna
Cum să devii din „Creştin” un „Închinător la Paşti”, că sună mai political correctness
Dumitru CHISELIŢĂ
1399 vizualizari

Poate, luaţi cu pregătirile pentru Paşti şi dorind să celebraţi Învierea Domnului cu cât mai multe de-ale gurii şi de-ale ficatului, sau poate prea loviţi de drama incendierii Catedralei Notre-Dame, v-a scăpat un mic detaliu: atentatele anticreştine din Sri Lanka, de Paştele Catolic. Aproximativ 300 de morţi şi 500 de răniţi, în atacuri cu bombă care au vizat trei biserici şi cinci hoteluri. "Opera" a fost revendicată, desigur, de islamişti şi i-a cam întors pe dos pe political correctness-i, care, obişnuiţi doar să-i condamne şi să-i ia la 11 metri pe creştini, acum, de ochii lumii, trebuie să se dea şi ei solidari cu victimele unor atentate care pot fi definite ca terorism religios.
A fi creştin, atât în zona "civilizată" şi multi-culti unde este vânată orice manifestare exterioară a credinţei cât şi în zona unde violenţa e la ea acasă, a devenit un risc pe care trebuie să ni-l asumăm.

Momentul penibil  Notre Dame
Ne-au amuzat teribil bocetele de like, share şi ştire de ultimă oră despre incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris. Biserica ridicată sub patronimul Maicii Domnului (Notre Dame - Doamna Noastră) era orice în declaraţiile oficiale: monument, istorie, Paris, loc unde ne făceam selfi, Humaniteu, patrimoniu mondial, simbol al Oraşului Luminilor, orice voiai, mai trebuia să fie gară, siloz, colhoz, hipermarket, numai ce era, nu: BISERICĂ CREŞTINĂ. Ca nu cumva să ne-o luăm, în cap, noi creştinii. Şi să ne prindem cum e cu imaginea aceea obsedantă cu căderea turnulului cu crucea în vârf, pe fond de flăcări.
Acum apar tot felul de scheme şi fiţe arhitectonico-progresiste care vor nu restaurarea la milimetru a catedralei pariziene, ci o struţocămilizare a ei, cu un acoperiş de mall şi un fel de ţeapă-turn, fără vreo simbolistică religioasă, exact ca Templul ăla al Raţiunii ce ajunsese Notre Dame în vremea comuniştilor de dinaintea comuniştilor de la Revoluţia Franceză.
A, şi nu am uitat comentariile unor ultraprogresişti sau simpli piţo-hashtagi care ori opinau că nu trebuie restaurate secole de "prostie" la Paris sau că vai ce bine ar fi fost să ardă Catedrala Mântuirii Neamului (aşa cum una din Sibiu a comentat la un articol despre ITO-Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu că nu ar fi regretat dacă ar fi căzut un meteorit în Piaţa Mare la momentul acela).

Momentul tragic şi comic Sri-Lanka

Deci, ca să facem praf Paştele Catolic (şi protestant) şi să li se strice "zen"-ul credincioşilor acestei religii, pe lângă distrugerea lui Notre Dame de Paris, s-a mai pus şi de un atentat. Departe, unde în general lumii i se rupe în 14 de ce se petrece acolo: în Sri Lanka, fostul Ceylon. Deci islamişti, bombe, explozii, morţi, răniţi, tristeţe.
Şi apar, desigur mesajele de solidaritate. Cel puţin două, ale ex-preşedintelui american Obama şi al soţiei Hillary a altui ex-preşedinte, Bill Clinton. Care din varii motive, au pus o picătură de amuzament în toată tragedia. Victimele care erau în bisericile-ţintă din Sri Lanka nu erau romano-catolici, nici măcar CREŞTINI, ci "Easter Worshippers". Adică "închinători la Paşti", "adoratori/adulatori ai Paştilor". Numiţi aşa probabil ca să nu îi ofenseze pe teroriştii islamişti, care au şi ei, ca domnul comisar Miclovan din filmele lui Sergiu Nicolaescu, sensibilităţile lor. Bun şi Obama şi doamna Clinton au spus că se roagă ("we pray") că momentul acela era "al eliberării" şi "reînnoirii" ("redemption"- "renewal"), ceea ce sună cumva creştin, dar s-a evitat COMPLET caracterizarea victimelor ca fiind CREŞTINI. "Christians" sună altfel decât "Easter Worshippers". Interesant este că cei doi, în mesajele de solidaritate de după atentatele din Noua Zeelandă, de la Christchurch (puteau să-o schimbe numele în "X-Temple", nu?) au făcut referire clară la "comunitatea musulmană" ("MUSLIM Comunity"). Deci cu unii se poate, cu alţii nu. Bine că nu i-a făcut pe creştini şi "infatuaţi", nu?

Oricum, acum la modă, în lumea civilizată şi chiar la noi, este, la fel ca în anii 50, să urăşti tot ce e religie, mai ales dacă e creştină. Uite, la un mesaj scris de Dan Barna, liderul USR, în care, chiar el, şef al unei grupări politice destul de radical-progresiste, face referire la "sute de creştini" care "au fost ucişi sau mutilaţi în timp ce sărbătoreau Paştele". Şi că "Radicalizarea poate fi oprită dacă discursul bazat pe ură, politicile segregaţioniste sau discriminările de orice fel sunt oprite şi condamnate la nivel oficial". OK, dar uite că acolo a plouat cu comentarii care cer, în numele libertăţii şi toleranţei, interzicerea religiei, mai ales cea ortodoxă, desigur, că de ortodocşi era vorba în Sri Lanka. Ba chiar un anume "Tot eu" nuştiucum opina că "În astfel de locuri ar trebui şase (să se, n.n.) arunce în aer în fiecare zi! Prin România pe când astfel de concerte?", sau altul: "Exact la fel făceau creştinii acu' câteva sute de ani în numele religiei au mutilat şi ucis mii de persoane acum plângem că mor câţiva creştini. Se întoarce roata".
Da, ştim, creştinii sunt "Easter Worshippers", "infatuaţi", pupători de moaşte, stătători în genunchi, cu mintea în Evul Mediu, anti-progres şi tehnică de calcul, votează cu Ponta că aşa le zice popa, şi vor catedrale nu spitale. Mai sunt şi infatuaţi şi intoleranţi, aşa că merită să mai fie şi ei atentaţi câteodată, nu? Sau măcar trântiţi de pereţi, reali sau virtuali.

comentarii
1 comentarii

Ma tem ca lucrurile o vor lua razna si mai rau -- motivul?? crestinii au luat-o pe aratura -- adica ,doar numele de ei --iar Dumnezeu nu se lasa batjocorit -- Nu te poti numii -crestin -- daca -- dupa ce-ti faci cruce pupi icoane sau oase -treci la crisma si injuri pe facatorul tau --si-l dai la toti belzebuti------ La fel protestantii si neoprotestantii au devenit doar cu numele --crestini--- Dumnezeu vrea ca acei ce sustin ca IL slujesc pe EL sa fie seriosi cu -contractul- facut de ei cu - MINTUITORUL--- Din aceasta cauza se aleg -senatori, si guvernanti caraghiosi --fiindca -- crestini - nu au discernamint -- GOD bless Romania !!! Apoi ce sa te astepti de la un presedinte si sotia lui care au facut -U.S.A. de risul curcilor iar obama -- un vagabomd ajuns bogat datorita ca a fost ales pres. de ?? sigur de pseudo-crestini
eu
25.04.2019 02:09
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia