Tribuna
Cum răspund reprezentanții Direcției pentru Cultură în fața protestului inedit de pe strada 9 Mai
Cum răspund reprezentanții Direcției pentru Cultură în fața protestului inedit de pe strada 9 Mai
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au transmis că protestul de pe strada 9 Mai, unde proprietarul unei clădiri acuză conducerea instituției că nu îl lasă să reabiliteze imobilul, este „de natură să afecteze imaginea unei instituţii şi a funcţionarilor publici” și că acesta știa despre statutul de protecție a zonei și de restricțiile de constuire încă din 2016, când a dobândit clădirea.

Redăm punctul de vedere al DJC Sibiu:

„Suntem impresionaţi de interesul proprietarului Iuga Silviu Ovidiu pentru consolidarea clădirii şi siguranţa trecătorilor, deşi se putea arăta responsabil de punerea în siguranţă a imobilului încă de la dobândirea lui, în anul 2016.  Cetăţeanul  Iuga Silviu Ovidiu avea cunoştinţă de statutul de protecţie al zonei, precum şi de restricţiile de construire, pe care singur le citează cu exactitate din Regulamentul Local de Urbanism al Municipiului Sibiu. Documentaţia depusă spre avizare la Direcţia Judeţeană pentru Cultură din Sibiu (conform informaţiilor de interes public, cuprinse în adresele emise) prezintă soluţii neadecvate, cum ar fi: dimensiunea şi forma golurilor la strada 9 Mai; diferenţa de nivel a accesului, direct pe domeniul public, care presupune intervenţii majore la structura clădirii; „termosistem pe faţadă cu vată bazaltică de 10 cm grosime” (Memoriu tehnic de arhitectură) şi relevee neconforme. Menţionăm că cetăţeanul Iuga Silviu Ovidiu nu a solicitat niciodată „punerea în siguranţă” a imobilului, ci „schimbarea de destinaţie din apartament în spaţiu comercial, modificare acces, consolidare” (conform C.U.), la sfârşitul lunii octombrie 2018.  Documentaţia fiind incompletă, i s-au cerut completări ale documentaţiei, care s-au înregistrat la DJC Sibiu abia în luna februarie 2019. Mai mult, răspunsul emis conţinea „recomandări pentru restudierea accesului prin curte”, nicidecum un refuz al actului administrativ (aviz). În cadrul unei audienţe la sediul DJC Sibiu, din data de 26.03.2019, ora 11, cetăţeanul  Iuga Silviu Ovidiu a proferat acuzaţii, injurii şi ameninţări grosolane la dresa funcţionarilor publici ai Direcţiei, în prezenţa avocatului său. Considerăm că forma de „protest” la care a recurs cetăţeanul Iuga Silviu Ovidiu nu se încadrează niciunui demers administrativ, ci este de natură să afecteze imaginea unei instituţii şi a funcţionarilor publici, al căror obiect de activitate este să păstreze zonele istorice protejate prin PUG Sibiu de intervenţii care le distrug valoarea istorică şi arhitecturală. DJC Sibiu va urma calea legală în procesul de avizare şi în faţa instanţelor de judecată”, se arată în răspunsul primit d ela Direcția Județeană de Cultură Sibiu.

Citiți AICI cum a protestat proprietarul imobilului de pe strada 9 Mai față de deciziile DJC Sibiu.

comentarii
4 comentarii

Mai puturosilor, incompetentilor la munca cu voi, nu la STAT.
Guvernatorul Transilvaniei
16.04.2019 06:57
Trebuie amendat acest mare investitor Iuga, pentru halul în care arată imobilul. Este in zona istorica, trebuie sa respecte normele.
Sibian
16.04.2019 17:34
toti cretinii vor numai drepturi nu sa respecte legea
16.04.2019 21:18
Suntem i mileniul 3, lasati omul (proprietar) sa-si faca casa ca im mileniul 3 nu ca in mileniul 1.
Sorin
16.04.2019 23:14
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia