Tribuna
Femeia din Gura Râului care nu a mâncat timp de nouă ani a împlinit un secol de viață
Andra MARINESCU
10138 vizualizari
Femeia din Gura Râului care nu a mâncat timp de nouă ani a împlinit un secol de viață
Apa, rugăciunea, postul, bunătatea și omenia sunt secretele longevității, după cum a mărturisit Ioana Răchită, primul gurean care a atins un secol de existență. Femeia a fost sărbătorită de întreaga comunitate din Gura Râului, sâmbătă, atât la Biserica Adventistă din localitate, cât și la sediul Primăriei, unde a primit un tort, flori și o diplomă aniversară, prin care i s-a mulțumit pentru exemplul de omenie pe care îl dă tuturor celor cu care stă de vorbă.

 

Sărbătoare mare a fost, sâmbătă, în Gura Râului, unde comunitatea a celebrat 100 de ani de existență ai Ioanei Răchită, cunoscută în sat ca lelea Ioana. Emoționată, a ajuns în jurul prânzului, alături de familie și prieteni, la sediul Primăriei din Gura Râului. Au întâmpinat-o la intrarea în instituție reprezentanții Primăriei, care i-au adus un tort pe care au scris "100 de ani".
Nici nu coborâse bine din mașină, că femeii i-au dat lacrimile și, emoționată, a  mulțumit și a întrebat: "Cât trebuie să vă plătesc?". Râzând, primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin, a precizat că "Este un cadou pentru dumneavoastră! Nu trebuie să ne dați nimic! O facem cu drag!".
În sala de ședințe a Primăriei, cei prezenți i-au cântat femeii "La mulți ani!", iar primarul Gheorghe Călin i-a înmânat o diplomă aniversară.

"E o vârstă frumoasă. Vă mulțumesc din suflet că putem da dovadă că suntem apropiați de un om deosebit din localitatea noastră, cum este lelea Ioana. De 67 de ani este în credința Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, adică o viață de om. E o femeie care I-a mulțumit lui Dumnezeu și o face în continuare și poate datorită acestui fapt Dumnezeu și-a plecat privirile spre dânsa și a ajutat-o să ajungă la această frumoasă vârstă. Din anul în care s-a botezat, 1953, nicio sâmbătă nu a mâncat. În total, rezultă peste nouă ani de zile.  Bătrânețea este o cunună a frumuseții vieții, însă unii oameni se tem că vor fi ignorați și părăsiți când vor îmbrătrâni. De regulă, cei care au slujit toată viața lui Dumnezeu continuă să dea mult rod și la bătrânețe. Așa este lelea Ioana, un suflet cald, care azi nu doar împlinește o vârstă frumoasă, ci ne învață pe noi toți despre calitatea vieții, despre bucuria lucrurilor mărunte, fericire și mulțumire. La această frumoasă vârstă, vă dorim să ne fiți alături mulți ani de acum încolo. Să ne învățați și să sfătuiți din experiența dumneavoastră de viață! Despre dragostea față de semeni am învățat în toți acești ani de la lelea Ioana, căreia îi mulțumim pentru tot ceea ce este pentru comunitatea din Gura Râului", a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.


Gureanca de 100 de ani, un model pentru comunitate
 

Când vorbesc despre lelea Ioana, sărbătorita zilei de sâmbătă, gurenii pun accent pe bunătatea ei. 
"Când o vizitam și îi duceam de exemplu două-trei lucruri, ea le dădea mai departe bolnavilor", a mai spus primarul comunei.
Nepotul femeii, Dumitru Bischin, a povestit, pe scurt, despre viața ei, o "viață de slujire, simplă, nu a avut bogății, nici copii, dar noi toți am fost copiii ei. Cât a putut, a mers și a vizitat toți bolnavii din sat. E un exemplu de dăruire.  Când primea ceva, dădea mai departe. Era bucuria ei.  Acum 13 ani, a suferit o boală cruntă, diagnosticul a fost crunt. A fost o minune, potrivit medicului care a operat-o, că a supraviețuit".
Despre Ioana Răchită cuvinte de laudă a avut și pastorul Bisericii Adventiste din Gura Râului.
"Noi îi spunem sora Ioana. Eu o cunosc de patru ani și jumătate de când sunt în zona aceasta, Gura Râului. A fost una dintre primele persoane pe care am cunoscut-o ca pastor al Bisericii Adventiste. Frații s-au lăudat cu vârsta dânsei, atunci. Eu am avut o rugăciune și încă o am: cât timp sunt pastor aici să nu particip la înmormântarea dânsei, ci să mă bucur de viața ei, de dragostea ei, de bunătatea ei", a declarat pastorul Bisericii.
Potrivit lui Dumitru Cîmpean, directorul Școlii Gimnaziale "Aurel Decei" din Gura Râului și profesor de istorie, "vă pot spune că nu avem undeva scris că vreo persoană din comunitatea Gura Râului a trecut de această vârstă". 
"Exemplul ei de bunătate, de înțelepciune trebuie să fie multiplicat în satul nostru", a adăugat Cîmpean. 


"Nu am cuvinte..."


Emoționată și cu multe povești în glas, Ioana Răchită a deslușit, apoi, secretele longevității: rugăciunea, postul, apa, bunătatea și omenia față de semeni.


"Nu am cuvinte să Îi mulțumesc Domnului și dumneavoastră, că ați venit să îmi fiți alături, să vă consumați timpul, să vă cheltuiți. Mă rog ca El să vă răsplătească pe toți. Să trăim o viață de unire, de ascultare de cuvântul Domnului. Mulțumesc Bisericii, Primăriei și Școlii. Nu m-am gândit să mă prețuiască astfel. Acum, atâția oameni pentru mine...", a mărturisit sărbătorita.


Ioana Răchită s-a născut în Gura Râului, nu are copii, iar de vreo 20 și ceva de ani a rămas fără soț. În tinerețe, a confecționat ii, iar la sărbătoarea de sâmbătă a purtat o ie făcută tot de ea. 
S-a căsătorit la nici 18 ani și au fost, la părinți, opt frați. Dintre toți, numai ea mai trăiește. 
O zi din viața Ioanei Răchită începe în jurul orei 8. Se trezește, merge la baie să își spele fața, după care în bucătărie să ia micul dejun. De obicei, bea un ceai sau o cafea cu lapte și mănâncă o felie de pâine cu unt. 
"Între mese mai mănâncă dulciuri, fructe. Se mai plimbă toamna, merge la vecini. Acum e frig, stă mai mult în casă. La biserică merge des, dar de vreo două săptămâni e un pic răcită și nu prea s-a mai dus", povestește nepoata ei, Maria.
Sărbătoarea de la Primărie s-a încheiat cu o felie de tort pentru fiecare participant și cu urarea "Să ne vedem și la anul, în aceeași formulă!", adresată de primarul Gheorghe Călin.

 

FOTO: Liuba STARII

 

 

 

 


comentarii
2 comentarii

iar, tu, Andra MARINESCU, ai mancat un cuvant numit sambata :(
matei
24.02.2020 09:00
Ne plac, in continuare, intr-un stil masochist, titlurile "aiurea". Cand citesti "noua ani" este ceva spectaculos, ca in final sa fie o banalitate!
corny
24.02.2020 10:45
Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia