Tribuna
PNL
Cum faci rost de bani pentru școala de șoferi? Te angajezi la o terasă din centru sau vinzi înghețată
Liuba STARII
1881 vizualizari
Cum faci rost de bani pentru școala de șoferi? Te angajezi la o terasă din centru sau vinzi înghețată
Din momentul în care au intrat în vacanța de vară, tot mai mulți elevi și studenți încearcă să-și câștige propriii bani și se orientează către ofertele de muncă sezonieră. Dacă pentru unii jobul part-time este o posibilitate de a demonstra părinților maturitatea și independența financiară, pentru alții este o oportunitate de a-și câștiga existența, a-și plăti studiile ori pentru a-și îndeplini visurile.

Tatiana T. este studentă în anul III, la RISE. Dacă în timpul anului universitar, tânăra studiază științe politice și visează să devină ambasador, în perioada estivală, aceasta încearcă să învețe mai multe rețete de prepararea cafelei și a cocktailurilor, ceea ce îi va ușura munca la jobul sezonier: ”Lucrez la un pub din Sibiu. Mi-am găsit jobul într-un anunț pe Facebook. Am trecut interviul și am început să învăț de la zero meseria de barman. A fost ceva absolut nou pentru mine, credeam că e mult mai simplu și că mă voi plictisi, dar am descoperit lucruri noi, care mă vor ajuta în viitor. Am aflat modul de păstrare și preparare al anumitor tipuri de băuturi, cum să prepari cafeaua, astfel încât să nu piardă din calitățile sale. De asemenea, am învățat felul în care se servesc anumite tipuri de băuturi și tipurile de pahare utilizate”.

Tânăra povestește că a devenit mult mai critică la munca colegilor de breaslă și că în calitate de client observă mai multe greșeli, pe care le comit alți barmani. Tatiana încă nu este hotărâtă dacă vrea să lucreze și în timpul anului universitar, dar este convinsă că munca sezonieră este perfectă pentru cei care ”nu mai vor să ceară bani de la părinți și vor să-și ocupe timpul liber”:“Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să îndrăgesc atâta de mult meseria de barman și trebuie să recunosc că am învățat lucruri noi. Nu mi-am fixat o perioadă în care intenționez să lucrez, rămâne încă de văzut ce urmează să fac în continuare. Pe scurt, pot spune că îmi place jobul respectiv, cât despre bacșiș, aici nu pot să trag o concluzie generală despre cât sunt de darnici sibienii, unii sunt foarte generoși, alții mai puțin, în principiu, depinde de orele în care lucrez și dispoziția în care îi surprind. Bacșisul poate fi într-o zi zece lei, iar în alta o sută. Recomand munca sezonieră la Sibiu. Eu consider că este o oportunitate de a câștiga un ban în plus, de a deschide un cerc nou de prieteni și de a învăța multe chestii noi și interesante, care vor fi de mare ajutor pe viitor”.

Pe Andreea B, elevă în clasa XI-a, am întâlnit-o pe strada Bălcescu. Tânăra lucrează part-time, vinde înghețată și după cum spunea ea ”stare de bine” sibienilor și oaspeților orașului. Pentru patru ore de muncă tânara câștigă 700 de lei, pe care nu îi cheltuie, ci îi strânge pentru facultate și pentru înscrierea la școala de șoferi. Atitudinea șefului, programul de muncă și posibilitatea de a interacționa cu mai multe persoane au determinat-o să lucreze și în acest an în același loc.

”Am mai lucrat aici, mi-a plăcut cum se comportă șeful cu mine, programul este bun, nu mă obosește foarte mult. Îmi place să vorbesc cu mai mulți oameni, încerc să lucrez eficient, ca să nu am un rând de clienți nervoși. Simt o plăcere deosebită când văd fericirea în ochii copiilor. Cred că nu trebuie să stai degeaba acasă, dacă poți să muncești și să câștigi ceva în plus. Vreau să adun mai mulți bani pentru studii și să mă înscriu la școala de șoferi. Visul meu este să conduc o mașină, iar pentru aceasta am nevoie de permis”, povestește Andreea.

După ce am discutat cu mai mulți tineri de pe terasele din centrul Sibiului, am reușit să aflăm că salariul lor este de aproximativ 1500 de lei, iar venitul suplimentar depinde de generozitatea clienților. O tânără a mărturisit că într-o zi a câștigat și 500 de lei. Secretul? ”Am alergat mult și am fost amabilă la maxim”, explică tânără.

Cei care lucrează ca sezonieri la terasele sau tonetele din centrul Sibiului spun că bacșișul le poate dubla practic salariul. Dar pentru a obține acei bani trebuie să fie eficienți, amabili și să câștige astfel simpatia clienților.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia