Tribuna
PNL
Cum e izolarea într-un sat cu 64 de copii
Cum e izolarea într-un sat cu 64 de copii
Ce se întâmplă atunci când un sat întreg este izolat din cauza coronavirusului? Locuitorii săi se organizează cum pot, încercând să îmbine activitățile de învățare cu cele recreative și gospodărești. Dar nu vorbim despre un sat oarecare, ci unul al copiilor: SOS Satul Copiilor Cisnădie. Aici locuiesc 64 de copii instituționalizați, cu vârste începând de la șase ani. În fiecare zi, tinerii fac lecții, se joacă, au grijă de curățenia caselor lor și se răsfață cu prăjituri și clătite.

„În Satul nostru avem 66 de copii, respectiv 64 fizic în sat și doi în extern, un băiat student și unul la Școala Specială, toți peste 18 ani. În perioada aceasta, copiii stau în principiu în case. E foarte greu. Mai avem și zile frumoase, cu soare, și au tendința de a pleca, dar rămân, totuși, în sat. Noi încercăm să îi ținem aici și să ne supunem ordonanțelor. Toată echipa psiho-pedagogică este implicată în tot felul de activități, de dimineață până seara”, spune Florin Hariga, directorul SOS Satul Copiilor Cisnădie.

Potrivit acestuia, casele SOS sunt dotate cu produse de bază, care să le asigure hrana tuturor copiilor pe o perioadă destul de îndelungată de timp.

„Aprovizionarea se face sistematic, exact ca în zilele normale, dar cu respectarea condițiilor impuse de ordonanțele de urgență. Mamele au grijă ca tinerilor să nu le lipsească nimic. Există o bună colaborare între mame și echipa psiho-pedagogică, care face eforturi deosebite în a gestiona situația actuală în care trăim. Eu, locuind aici, întotdeauna seara verific să văd dacă toată lumea este bine, dacă toți sunt în case. Nu am avut probleme până acum și sper să nu avem nici de acum încolo. Sperăm să se termine cât mai repede această situație!”, a adăugat Florin Hariga.

Puzzle-uri, clătite și filme, printre activitățile copiilor

În ciuda situației actuale, copiii și-au păstrat zâmbetul pe buze și optimismul. Doriana are 13 ani și spune că toată ziua este ocupată cu câte o activitate. Se trezește în jurul orei 10, mănâncă, după care începe să își facă temele. După-amiază, se joacă cu prietenii ei, face activități de lucru manual, jocuri de cărți și, în zilele frumoase, are activități în aer liber. “Ne-am uitat și la filme, pentru că am avut un program de cinema, și am pregătit și clătite într-o zi”, a adăugat Doriana.

Eliza, elevă în clasa a noua, spune că viața în izolare e, într-un fel, plictisitoare, “dar ne ocupăm timpul făcând curățenie, avem foarte multă grijă, dezinfectăm casa în fiecare dimineață, ne uităm le televizor, ne jucăm, facem teme”.

Și pentru Nicu, elev în clasa a XI-a, principala activitate este curățenia. „Noi am conștientizat că situația e destul de gravă la nivelul țării și ne-am gândit ca la noi în casă să luăm o serie de măsuri care să ne protejeze oarecum. Ne izolăm, ieșim cât mai puțin în exteriorul casei, avem și teme. Dar înțelegem că în situația actuală e mai importantă sănătatea, momentan, decât școala. A trebuit să punem mai mult accent pe curățenie. Ne-am strâns covoarele, le-am bătut, le-am periat și dăm în fiecare zi cu clor pe podea.  Ne-am făcut un cont de Netflix, ca să ne uităm la filme. Eu am trei seriale la care mă uit în paralel”, spune Nicu, care are, în casă, încă șase “frați”.

Alexandra se relaxează în această perioadă făcând puzzle-uri. “Mă trezesc pe la 10, mănânc, după care fac împreună cu ceilalți copii puzzle-uri, teme, ne jucăm, povestim și gătim multe prăjituri”, povestește Alexandra.

Suntem cu toții optimiști că o scoatem la capăt”

Mariana Rusu, coordonatorul Departamentului psiho-pedagogic, spune că echipa SOS Satul Copiilor Cisnădie își începe activitatea dimineața și termină seara.

“După suspendarea cursurilor, am încercat să fim cât mai activi, să fim cu acești copii și printre ei, astfel având garanția că nu vor ieși în exterior pentru diverse activități sau chiar să se plimbe. Îi monitorizăm și supraveghem foarte bine. Primim foarte multe teme, fișe de lucru, atât învățătorii cât și profesorii sunt conectați cu noi online, fie pe mail, fie pe WhatsApp. Cadrele didactice ne prezintă mai întâi nouă fișele educaționale și ce au copiii de lucru în această perioadă, după care noi, în funcție de clasa în care se află copiii, fiecare membru al echipei lucrează cu un grup de copii din diverse clase, între a doua și a opta. Aici sunt cele mai mari nevoi școlare. În fiecare zi se desfășoară sprijinul școlar, după care, în funcție de abilitățile fiecărui coleg și fiecărui copil, organizăm activități de timp liber, de recreere și de dezvoltare personală cu tinerii noștri. Avem mulți tineri cu vârsta peste 15 ani și aceia trebuie cumva canalizați în această perioadă în a sta cât mai mult în case, în preajma noastră, cu activități de deprindere de viață independentă. Trăim o perioadă grea, copiii erau învățați să meargă la cumpărături, să își procure singuri cele necesare, mă refer aici la produse de igienă personală, îmbrăcăminte, să își mai cumpere din banii de buzunar câte ceva. Am discutat în primul rând cu cei mari - acolo întâmpinăm cea mai mare dificultate. Ei trebuie să înțeleagă că este spre binele lor și că o potențială infectare ar duce la ceva foarte grav în satul nostru. Ei au înțeles, nu părăsesc deocamdată satul. Suntem în permanență cu ei. Cei mici sunt deschiși, volubili, vin cu plăcere la activități”, a explicat Mariana Rusu, coordonatorul Departamentului Psiho-pedagogic.

Potrivit acesteia, copiii au fost informați cu privire la măsurile de stare de urgență, de combatere și răspândirea coronavirusului.

“Le-am prezentat și planșe. Încercăm să fim cât mai activi în această perioadă. Este dificil, dar cu multă răbdare, perseverență și consecvență vom reuși să depășim această perioadă. Lucrăm de dimineața până seara, venim sâmbăta de acasă, mamele ne pun la curent cu tot și suntem cu toții optimiști că o scoatem la capăt”, a adăugat Mariana Rusu.

SOS Satul Copiilor Cisnădie are 11 case, 11 mame și 13 asistenți familiali.

 

 


comentarii
1 comentarii

Toate bune si frumoase, dar vad ca multi copii se trezesc pe la 10. Bai copii, cine se trezeste de dimineata, departe ajunge...
Doru
01.04.2020 13:11
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia