Tribuna
Cui să-i MAI ardă de siguranţa mea şi-a ta? Sunt secrete de păstrat şi confidenţialităţi, ce naiba!
Cui să-i MAI ardă de siguranţa mea şi-a ta? Sunt secrete de păstrat şi confidenţialităţi, ce naiba!

Ştiaţi că în jude ... pardon: la doi ani de la Colectiv, autorităţile încă obişnuiesc să moară de grija prostimii! - reiau: ştiaţi că "în judeţul Sibiu sunt zece săli aglomerate, ai căror beneficiari nu au solicitat sau nu au obținut autorizația de securitate la incendiu"? Oops, acuma ştiţi, mai ales că ISU s-a deranjat să pritocească şi un comunicat de presă. 

Dar că două dintre acestea sunt cluburi? Oops, cluburi, precum Colectiv, remember? Deja te văd atent şi bulbucat: nu prea-ţi vine nici toamna asta să arzi de viu, este? 
Ştii că tot fără avize ISU sunt şi o casă de cultură - ia să văd care-o ghiceşte! - dar şi trei săli de evenimente comerciale, culturale şi sportive. Oops, acum pe toate le ştii. Nu-ţi mai rămâne decât să-ţi păzeşti pielea. Mai ales că ISU ţi-a dat mură-n gură: inclusiv că sunt alte două săli de evenimente comerciale şi două cluburi. Tot fără avize. No, ce-ţi mai lipseşte?

 ... Cum adică adresele "neavizatelor"?? Băi, tu eşti chiar obraznic! Oi fi vreun nemuritor, te pomeneşti! Păi, ce vrei, mă, să afli de la ISU unde ai şanse să arzi de viu şi unde să nu? Adică să rămână x fără clienţi, doar fiindcă pe vreun vorbete de la ISU l-a lovit limbariţa? 
Aşa credeţi voi că se face protecţia şi anume civilă? Să bagi spaima-n muşterii, să-i mâni de la un loc nesigur spre unul sigur? Păi, ce facem noi aici, mă, transhumanţă? 

Uite, şi legea tot cu genul ăsta de comunicate ţine

I-auzi cum sună "explicaţia" oficială: „Având în vedere principiul confidențialității prevăzut la art. 4, lit. c din OMAI 89/2013, inspectorii de prevenire au obligația păstrării secretului privind informațiile obținute pe timpul activităților de prevenire a situațiilor de urgență”, anunţă ISU Sibiu. 
        ... numai puţin, scuze ... 
         ... nu pot reproduce aici ce mi-a ieşit din tastatură, dar e ... cum să vă spun ... a, da: e tot cu reproduceri, siiigur că da ...
Într-o ţară încă şocată de tragedia din Colectiv autorităţile vorbesc de "principiul confidenţialităţii"! Iar noi le plătim. Iar ele, autorităţile, sforăie lozinci şi expectorează panglici în loc să anunţe care clădiri sunt sigure şi care nu. Pe lefuri MAI mari. Cui foloseşte "informaţia" că în judeţul Sibiu sunt săli fără avize? Care-s sălile de spectacole sau cluburile pe care mai bine le evit? Pentru asta plătim impozite şi taxe? Ce-a făcut Casa de Cultură să-şi merite doar ea soarta? 
... Cum? Asta-i legea? Păi, dacă au croit-o nişte imbecili cu var în cap în loc de creier, de ce n-o schimbă nimeni? Pe ăştia care ne vor binele cu forţa, ce-i împiedică?

La final, comunicatul ISU scoate limba: 

 

  • "În prezent, la nivelul judeţului Sibiu există 64 de săli aglomerate, dintre care 30 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, zece nu sunt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, iar 24 nu necesită obţinerea acestui act administrativ".

Aha, deci când ies, evit întâi una dintr-ălea zece sau scad 30 din 64 şi mă mai gândesc dacă nu cumva una din ălea 24 ar fi, totuşi, de preferat? 

Ticăloşia o practică cu cel puţin tot atât succes şi OPC-ul. Adică adunătura aia de neghiobi care o dată pe sezon ne anunţă că "s-au făcut n-şpe controale în urma cărora ţâşpe unităţi au fost găsite cu mâncare stricată şi preţuri mai mari la casă decât la raft". Absolut invariabil, suntem anunţaţi că "s-au dispus măsuri" şi că amenzile date au ajuns la nu ştiu ce sume. Ca şi când asta vrea consumatorul înşelat să ştie: ce amendă a luat hypermarketul, nu cum se numeşte bişniţarul prins că vindea mâncare stricată sau expirată. Şi aici răsare acelaşi tembeloid principiu al confidenţialităţii. "Principiu" care calcă pe cap tocmai Siguranţa Cetăţeanului. Cetăţean căruia autorităţile, cum îl prind, cum i-o dau cu boltă, ca vestitul Manneken. Îl auziţi cum susură? 

FOTO: DRAGOŞ DUMITRU

În scurt timp, de la ISU Sibiu au sosit şi "răspunsurile":

Drept la replică

"Referitor la articolul apărut în cotidianul TRIBUNA din data de 09.11.2017, cu denumirea “Cui să-i MAI ardă de siguranţa mea şi-a ta? Sunt secrete de păstrat şi confidenţialităţi, ce naiba!”, în virtutea dreptului la replică, vă precizăm următoarele:
În conformitate cu H.G.R. nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste, OG 21 /2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, Legea 481/2004 privind protecía civilă, Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, actualizate, dar și OG. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu are în atenție permanentă crearea şi menţinerea unui program eficient de management al comunicării şi informării publice, care să ofere publicului informaţii oportune, exacte şi actualizate despre prevenirea, cauzele şi acţiunile de protecţie întreprinse pentru a asigura protecţia comunităţii, a proprietăţii şi mediului înconjurător, cu respectarea prevederilor actelor normative şi ale celorlalte reglementări privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă.   
Tocmai de aceea, ne adresăm și venim permanent în sprijinul cetățenilor județului Sibiu și nu numai, cu informații și reguli de conduită pentru cunoaşterea de către aceștia a tipurilor de risc specifice zonei de competenţă, măsurilor de prevenire, precum şi a comportamentului de urmat pe timpul situaţiilor de urgenţă.        
            Este regretabil faptul că, în detrimentul unei relaţii transparente şi corecte de informare a cetăţeanului, în loc să fi comunicat poziţia oficială a instituţiei noastre, un jurnalist din cadrul redacției dumneavoastră a tras concluzii proprii cu privire la informațiile transmise de către ISU Sibiu, ceea ce duce la denaturarea mesajului instituțional și crearea unei confuzii în rândul populației în ceea ce privește comunicarea în situații de urgență și pregătirea populației în acest sens. 
           Vă asigurăm, încă o dată, de totala noastră transparenţă în ceea ce priveşte obligaţia legală de informare a opiniei publice și de diseminare a informațiilor de interes public și vă rugăm respectuos ca, pentru acest efort comun depus în slujba comunităţii, să ne contactați pe canale oficiale ori de câte ori doriţi o informare corectă a cititorilor dumneavoastră".
                      
PURTĂTOR DE CUVÂNT
Slt. Ramona NISTOR
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia