Continental
Tribuna
Scribul de marţi
Cu oiştea în zidul morţii
Andrei ILENI
617 vizualizari
Cu oiştea în zidul morţii

Se întâmplă, când înţelepciunea se învârte în jurul neputinţei. Înţelepciunea s-a aciuit în gândirea, dincolo de gardul zidit, unde dorm leoparzii în blana altora. Se întâmplă să mai scape un leopard din curtea de dincolo. Curtea nu este Constituţională, nici de Conturi: e terenul de joacă unde se "gândesc" întâmplări.
Mulţi nu au întâmplări post-natale-politice. Din perspectivele lor (dezumanizate ciclic o dată la patru ani) alegerile locale şi parlamentare sunt aiureli fără destinatar electoral. Fiecare vorbeşte pe limba celui care îşi modelează cerul gurii pe tăcerea dictată după doar trei luni de guvernare, sau convulsii politice interacceptate, în urma cărora s-a întâmplat o perspectivă a PSD. Exilaţi, s-au configurat  prin moţiune.
Spun că toţi au fost indiferenţi şi au mizat pe o cacealma de când s-a configurat democraţia grecilor cu "daruri" de import. În loc de alţii, ne "sacrificăm" în locul lor.
1. Uitarea a ajuns înaintea faptelor (întâmplărilor) gândite. Exilul guvernului a fost o demonstraţie dincolo de gardul de la Cotroceni, unde stă leopardul în pândă politică. Nu e declarativ, nici convingător prin monolog. Preşedintele este convingător doar când îşi asumă, pentru sine şi "serviciile" care îl susţin, un cincinal pas cu pas. PSD s-a încordat şi i-a spus guvernului "pas".
2. Unii uită când privesc că şi ei se uitau dincolo, peste gardul unde zbenguie animale de pradă, constituţionale sau nu, dar împăiate cu ideologie de silicon rumegat. Toţi sunt înţelepţi prin uitarea parcursului, indiferent şi votat de urgenţă, când se aflau la puterea moralizatoare a interesului faţă de capra vecinului.
3. Capra din curtea cealaltă a mâncat leopardul din visul vecinului. E vorba de compromisul premierului interimar: îl poţi propune de trei ori, dar nu-l mai alegi, prin şansa unui compromis. Dacă nu se poate, "ordonezi" alt compromis: alegeri anticipate. Rapide şi să ne buimăcească respiraţia cursului, firesc, al neîncrederii în nimic.
4.Guvernul (oricare ar fi el) este o administraţie cu foste sau virtuale perspective. Funcţionarii trebuie să fie înţelepţi. Şefii lor sunt variante ale definiţiei prin care nimănui nu-i stă la îndemână înţelepciunea de pe urmă. Nu toţi, dar cine mai face diferenţa între întâmplarea prin care o definiţie se impune prin iluziile altora?
5. Nu înseamnă că PSD a rupt zidul morţii. Până nu-şi consumă parastasul în tăcere, nu-şi revine din spaima viitorului. Înţelept ar fi să se pună în blana leopardului. Şi să se uite peste gard.
Când înţelepciunea se roteşte în contra timpului poţi arunca peste gard lesturile gândurilor. Doar că ele nu sunt animale de companie, atât cât pot să-şi ocrotească stăpânul. Sunt doar oameni, dincolo de iluzia zidului morţii...

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia