Tribuna
Cu mâinile goale în fața ursului. Care este situația tranchilizantelor la Sibiu
Laura BUCIU
1542 vizualizari
Cu mâinile goale în fața ursului. Care este situația tranchilizantelor la Sibiu
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Modul în care a asistat o țară întreagă la agonia ursului din Harghita a deschis din nou, o rană sensibilă pentru Sibiu: intervenția în cazul în care un astfel de animal ajunge din nou în oraș, printre oameni. Se va întâmpla din nou, ca în 2016? Deși s-a spus, după acel moment, că nu se va mai repeta și vor exista protocoale, ele nu există. S-a spus că jandarmii vor putea acționa. Legal, pot acționa. Dar cu mâinile goale. Pentru că au armă. Dar nu au seringă și nu au ser pentru tranchilizare.

L-am întrebat pe colonelul Costel Dogaru care este situația în Sibiu, la trei ani de la cazul care a făcut înconjurul țării.

„Nu există la nivelul județului Sibiu (protocol – n.r.). Ar trebui să fie o procedură de sistem. Nu există. Am venit cu mai multe propuneri, mai multe variante. Hunedoara, din punctul nostru de vedere, nu se poate aplica la Sibiu”, a spus Dogaru, despre varianta expusă de ministrul de Interne Marcel Vela în privința singurului județ în care există protocol pentru intervenția în cazul în care vine ursul din pădure.

Șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu, Costel Dogaru, spune că are armă, dar de calibru insuficient, dacă, de exemplu, este nevoie să fie tranchilizat un urs de 250 de kilograme.

„Am o armă cu calibru insuficient pentru un animal așa de mare. E o armă cu aer comprimat. Azi (marți – n.r.) am discutat cu medicul, ar trebui ca pentru un urs de 250 de kilograme să bag vreo 10 – 12 doze. Adică să trag seringă după seringă să îl adorm. Seringă nu am și nu am nici soluție. Acestea se achiziționează la nivel central”, a spus Dogaru.

 

Și dacă vine ursul...

 

În cazul în care ursul ar ajunge din nou în oraș, printre oameni, ca în 2016, când a străbătut tot centrul Sibiului, colonelul Dogaru spune că sunt mai multe instituții care pot interveni, alături de Jandarmerie.

„Dacă vine ursul, sunt mai multe instituții. Aplicăm metoda domnului prefect de la Mureș, care a acționat foarte bine. A convocat Comitetul Județean, așa cum trebuie să fie. E nevoie de o procedură de sistem la nivel local. La nivel național nu se poate, pentru că doar 40 la sută au populație de urs. Să facă și cei care nu au urși? Medicul veterinar este integrat la Centrul Medical Județean. E un doctor care prepară acel tranchilizant. Jandarmul trage, dar în spatele fiecărui jandarm trebuie să fie și un vânător care să apere și viața jandarmului”, a mai spus Dogaru.

În 2016, modul în care autorităţile din Sibiu au fugărit timp de trei ore un urs de talie mică prin tot centrul oraşului a făcut înconjurul ţării. Atunci, autorităţile au fost incapabile să găsească soluţii, astfel că, într-o curte de pe strada Lungă, au împuşcat animalul.

comentarii
1 comentarii

Un titlu stupid. Întotdeauna este un vânător cu glonț pe teava ca ultimă ( sau prima?) instanța.
Șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu ar trebui sa sesizeze la centru ca nu are instrumente pt ursi mari, și am văzut cu toții ce exemplar frumos și imens a fost răpus de imbecilitatea și impotență autorităților din Harghita. Sunt sigur ca cei din SB nu sunt mai bravi.
Ursul brun
19.11.2019 23:19
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia