Tribuna
Cu cine votează sibienii în turul doi al alegerilor prezidențiale: ”Ce semănăm acum, asta vom culege în următorii ani”
Cu cine votează sibienii în turul doi al alegerilor prezidențiale: ”Ce semănăm acum, asta vom culege în următorii ani”
Duminică au loc alegeri și se va da bătălia finală între candidatul PSD și candidatul PNL. Dincolo de sondajele prezentate la televiziuni și lupta declarațiilor politicienilor de la București, am dorit să aflăm care sunt opțiunile sibienilor obișnuiți - cu vârste și ocupații diferite - întâlniți pe străzile orașului. Întrebările noastre s-au referit la candidatul preferat de cei intervievați - cei mai mulți dorind să își păstreze anonimatul - și la mult discutata dezbatere dintre competitori. Cu cine votează sibienii și ce cred despre necesitatea unei dezbateri directe Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă aflați în răspunsurile de mai jos.

"Am fost decepționată când am văzut rezultatele turului unu. Mă așteptam să mai ajungă cineva în turul doi și cred că nu a ajuns pentru că tineretul nu pare a fi interesat de politică în măsura în care ar trebui. Eu cu siguranță o să votez și în turul doi. Știu că mai devreme Iohannis a refuzat să se angajeze într-o dezbatere cu Dăncilă și pe mine nu mă supără extrem de mult acest fapt, având în vedere că o eventuală dezbatere n-ar fi în stare să-mi influențeze decizia mie sau oricărui alt susținător al unuia dintre candidați. Sunt prea diferiți, scopurile lor sunt diferite. Dacă, totuși, o dezbatere ar fi avut loc, aș fi urmărit-o din curiozitate”, spune Monica, o studentă din Sibiu.

”Sunt OK cu candidatura Vioricăi Dăncilă. Am avut multe discuții cu prietenii și familia, dar nu mi-am schimbat opinia. PSD-ul mi-a mărit bursa, mi-a dat gratuitate la tren, ce să mai vreau? Niciodată nu o să fim mulțumiți de conducerea statului, trebuie să ne gândim și să calculăm ce au făcut unii și ce n-au făcut alții. Ce am obținut de la Iohannis? Sunt dezamăgit de vorbe goale. Mi-ar plăcea să mă uit la dezbateri, dar se pare că lui Iohannis îi e frică”, spune Cristian, un alt student.

Ilie este dezamăgit de clasa politică actuală: “Nu mai votez. Candidatul meu nu a intrat în turul doi. Nu mai am încredere în clasa politică. Sunt niște hoți și nu se țin de cuvânt. Nu mă interesează dezbaterea lor. Sunt mincinoși și proști”.

Gabriel este indispus și indiferent față de dezbateri și alegeri. Potrivit acestuia, opinia lui nu poate fi influențată pentru că nu are multe opțiuni: ”Nu prea am ce să zic. Nu am o părere foarte bună despre niciunul. Despre unul foarte proastă, despre celălalt... nu m-a încântat cu nimic. Votez cu Iohannis, pentru că nu am cum să votez cu Dăncilă. În ceea ce privește o dezbatere publică între cei doi candidați, mi-e indiferent, sunt decis pe cine pun ștampila”.

Duel între cei doi

Votul Mariei rămâne fidel președintelui actual: ”Pe 24 noiembrie, votul meu va merge către actualul președinte al României, Klaus Iohannis. Având în vedere opțiunile politice pe care le avem, consider acest vot ca fiind un gest normal și necesar. De aceea, îmi doresc ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot și să înțeleagă că e de datoria fiecăruia dintre noi să facem cea mai potrivită alegere pentru noi și pentru țara în care trăim.Vreau să înțelegem cu toții că ce semănăm acum, asta vom culege în următorii ani. Nu putem pretinde că vrem un sistem de învățământ mai bun, când suntem dispuși să-i acordăm votul unei candidate care ne-a demonstrat în nenumărate rânduri că nu știe să vorbească corect”.

Ceilalți respondenți nu ne-au oferit numele lor, dar ne-au explicat punctele lor de vedere și au adus mai multe argumente pro și contra candidaților actuali.

“Cred că va fi un tur cu o prezență mult mai mică decât cele din anii precedenți, iar cursa dintre cei doi candidați nu va fi foarte strânsă. Votul este confidențial, nu pot să vă spun. Iohannis ne reprezintă destul de bine pe plan extern, dar nu iese destul de mult în față. Dăncilă nu este potrivită pentru această funcție. Având în vedere problemele cu care se confruntă, nu cred că ne va reprezenta destul de bine în străinătate. Aș dori să văd o dezbatere între cei doi pentru a ști mai mult despre planurile lor”.

”Nu am o părere prea bună despre ei. Nu votez cu ei. Ar trebui să fie o dezbatere, dar dânsul refuză. Cred că nu poate să spună ce a realizat în cei cinci ani. Părerea mea”.

Oricum, ca președinte nu faci mare lucru”

“Sper că va ieși ceva din alegeri. Vreau să votez pe domnul Iohannis. Doamna Dăncilă nu are ce să caute. Oricum, ca președinte nu faci mare lucru, doar ne reprezinți și nu vreau să ne reprezinte o analfabetă. Nu am o empatie pentru Iohannis, dar trebuie să alegem răul cel mai mic. Cam el este. Sunt de acord cu refuzul lui de a ieși în dezbatere publică. Dăncilă vrea această dezbatere ca să impresioneze. Pe doamna Dăncilă o votează majoritatea țiganillor și a oamenilor în vârstă, cred că va primi voturile lor și în turul doi”.

”E clar că va câștiga Iohannis. Nu țin cu el. La momentul actual dezbaterea nu va aduce niciun plus. Nu vreau ca dânsa să fie președinte, nu ne reprezintă”.

”Aș prefera să iasă Iohannis. Toată lumea e de acord că Dăncilă nu a făcut cele mai bune alegeri. Iohannis nu a lucrat doar cu pensionarii, s-a gândit și la generația tânără”.

”Era normal să fie două tururi.Nu țin la vreun candidat. Dacă toată lumea merge cu Iohannis și noi mergem. Cred că dezbaterea n-ar trebui să fie refuzată. E între ei acolo, eu nu sunt un politician, nu prea mă interesează”.

“Eu cred că se va desfășura OK, dar nu prea sunt de acord cu cine a intrat în turul doi. Cineva nu merita să intre acolo. Pe de o parte sunt de acord cu dezbaterile, pe de alta nu. E normal să fie o dezbatere. Preferatul meu este domnul Iohannis”.

”Ce părere...sunt cei mai buni dintre cei mai buni, de altfel, nu ajungeau acolo. O prefer pe Viorica. Nu știu cât de importantă este dezbaterea. Părerile oamenilor sunt formate”.

”Aș dori să iasă Dăncilă. Nu mă interesează dezbaterea lor. Știu cu cine votez și nu mă influențează vorbele lor”.

”Nu prea am urmărit ce se întâmplă, dar aș fi de acord și mi-ar plăcea să văd mai mult duel între cei doi. Am mai multă încredere în Iohannis. Are în spate o experiență de cinci ani ca președinte. Sunt sibiancă, poate sunt subiectivă, dar așa simt, cel puțin acum”.

Andra MARINESCU

Liuba STARII

Bianca ALDEA


comentarii
6 comentarii

Daca ai numai samanta de pir ,ciulini , brusture ce sa culegi?
19.11.2019 09:38
Votam turistul anului sau presedintele Romaniei?
Daca votam turistul, atunci votez cu Iohanis dar daca votam presedintele Romaniei, voi vota cu Dancila. Nu e cine stie ce alegere dar e de 100 de ori mai bunna decat asta ce mereg in vizite in America si vine cu sapca inapoi de zici ca a fost la meci.
Am vazut 5 ani de zile cum a facut naveta Bucursti Sibiu si la 15:00 bloca Militariul sa iese el mai repede din Bucuresti iar pe Valea Oltului daca nu stateai sa treaca el era jale.
Cat trebuie sa-i mai platim astuia si fantomei lui iubite, cu rochite de papusa Barbie, plimbarile prin lume?
Ante portas
19.11.2019 10:28
pai vv dancila a facut in nici doi ani aproximativ la fel de multe deplasari ca presedintele in 5 ani !!!

iar la "realizari" poate bifa "performante" economice si nu numai greu de egalat:
- 18 luni la rand CEA MAI MARE CRESTERE A PRETURILOR din EUROPA !!! nu doar din EU, din EUROPA, inclusiv tari precum Albania, Kosova sau Ucraina !!!

- CEA MAI MARE RATA A SARACIEI LA COPII !!! 1 din 3 copii traieste in saracie si nu mananca nimic seara de seara !

- 1200 de scoli cu WC in curte si fara apa curenta !!! (asta fara cele unde le cade tavanul in cap elevilor).

- suntem CAMPIONI ABSOLUTI LA MORTALITATEA INFANTILA SI LA RATA MORTALITATII IN ACCIDENTE RUTIERE !!!

Toate acestea in timp ce refuzam fonduri europene NERAMBURSABILE pentru constructia de spitale, drumuri sau reabilitarea scolilor.

multumim dancila si partidului hotilor pentru toate acestea si pentru miile de infractori violatori si pedofili eliberati din inchisori care au recidivat in nici o luna de la eliberare !!!
fanul psd minte ca de obicei
20.11.2019 08:38
Ardelenii si sibieni adevarrati voteaza cu Klauss Wernner Johaniss. TIGANII ,moldovenii si oltenii ( nu toti) voteaza cu proasta, asa spera ei sa mai poata fura,sa nu faca parnaie etc.Asa ca...cine se aseamana se aduna!!!
Localnic Sb.
20.11.2019 14:22
Trebuie sa aleg intre ciuma rosie si ciuma galbena, intre un arogant si o agramata, si pot continua asa mult si bine, deci NU MERG LA VOT.
Guvernatorul Transilvaniei
21.11.2019 07:09
Nu va mai strofocati asa de mult.Viorica Dancila o sa piarda presedentia dar la anul PSD-ul o sa castige prezidentialele si Werner tot sub papucul lor va fi.Asa va fi si va fi bine.
gogu din rampa
21.11.2019 17:36
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia