Tribuna
Crocodilul Tolo şi un antilop din Ministerul Bolii
Rareș BIŢU
2635 vizualizari
Crocodilul Tolo şi un antilop din Ministerul Bolii

   Na poftim! Nu mai poţi număra liniştit antilopele gnu care lui Zgonea îi ţin loc de idei, că, setat pe opţiunea „morţiş”, Tolontan s-a ambiţionat să dea el cu dezinfectant peste mizeria din spitale, râcâind-o cu şpaclul dezvăluirii, ignorând henţurile din careu în favoarea faulturilor care au cotonogit Sănătatea de s-au îngrozit şi brancardierii deprinşi cu snopelile. 

E vorba de mizeria patronată nu doar de Achimaş, ci de toată şleahta de impotenţi nimeriţi la frâiele Sănătăţii în ultimul sfert de secol. Ăsta, ultimul, pare, însă, de departe, un iscusit. Unul aproape sârguincios. Pier pacienţi răpuşi de infecţiile intraspitaliceşti, iar ăsta, când părăseşte vizuina în care aşteaptă în zori apusul, priveşte senin şi anunţă că „prioritatea lui e sănătatea pacienţilor”. E ca şi cum ai promite antilopelor gnu că tu nu ţii deloc cu crocodilii, siiigur că nu. Nici la pariuri nu ai prea mizat pe ei.

Ce ştim până acum? Că avem o anchetă în desfăşurare - parcă şi aud o comisie cum îndeasă cuvinte în vârtelniţa cu susur de betonieră! - că datele din anchetă sunt confidenţiale, ancheta fiind penală, că dezinfectanţii folosiţi în spitale sunt apă de ploaie, că sesizările lui Tolo cu privire la şmenurile marca Hexi au închis încă din 2012 pleoapele statului cu toată justiţia lui, că SRI ştia, că tăcerea e nu de aur, ci Intelligence şi că de murit se poate muri în continuare, binemersi, cu zile. A, era să uit: şi că din viaţă scapă cine poate! Noroc însă, mare noroc că avem un ministru care prioritatea lui e - se ştie! -  sănătatea la pacienţi! Cum ar veni, decât să ne fie rău, să fie bine pentru tuturor! 

# În spitalele occidentale, ălea civilizate în care se operează nababii care habar n-au ce-i ăla trăit din leafă, infecţiile intraspitaliceşti au rate şi de 10 - 15 procente, spre deosebire de spitalele de la noi unde nu că nu avem aşa ceva, dar nici nu s-a pus problema să ne treacă prin cap să înţelegem că n-ai cum să nu ai şi aşa ceva. Şi, la urma urmei, de ce să ne treacă, dacă de asta se ocupă de ani buni spitalele care n-au pomenit picior de Achimaş, darmite apucături made in Romania. 

# # Ce-a priceput Achimaş? Că cineva are ceva cu el, antilopul, după cum s-a plâns într-o televizuină de partid. În locul lui nu l-aş bănui nici măcar pe crocodilul Tolo. Însă pentru asta e nevoie măcar de un dram de minte, nu de un cap plin cu idei goale. Ţinta lui Tolo îmi pare mai degrabă sistemul, nu un biet vremelnic cu ifose în loc de minte.

# # # După tăcerea asta de o surzenie vecină cu mârlănia, o voce de la Hexi a tuşit cu glas de scuză: „Există un raport al ICECHIM care spune că a fost un bidon de dezinfectant care a fost diluat. Nu a fost nicio secundă în care am negat, motiv pentru care am închis şi producţia şi fabrica şi distribuţia până aflăm ce s-a întâmplat. Tocmai din responsabilitate am făcut lucrul asta. N-am respins din start orice fel de acuzaţie, am zis că verificăm. S-au luat probe din mai multe loturi din ce există acum pe stoc şi s-au trimis la un laborator din Germania pentru verificări. Rezultatele vin în două săptămâni”. Răgaz suficient pentru ca până şi lui Achimaş să-i încolţească o bănuială. Eventual alta.

# # # # Taman când Achimaş rătăcea grav în lanul cu nedumeriri, oferind moca mici mostre de prostie dârză, tăvălită prin paiete şi sclipici, preşedintele Iohannis a providenţiat: „Am discutat cu premierul Cioloş. Vom lua măsurile care se impun”. Bine, a mai zis preşedintele şi alte lucruri extrem de interesante, dar ăstea două m-au epuizat. M-au stors, ce să mai ... Ce n-am priceput e nu de ce lui Achimaş i-a luat atât ca să ne lase, ci de-i mai spune ministerului Ministerul Sănătăţii când cel mai corect ar fi să-i zică Ministerul Bolii, nu? Oare SRI-ul şi pe-asta o ştie? 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA