Tribuna
Sevis
CRIZĂ DE SÂNGE la Sibiu: „Am chemat donatori de acasă şi am adus sânge de la Alba Iulia!”
Laura BUCIU
14887 vizualizari
CRIZĂ DE SÂNGE la Sibiu: „Am chemat donatori de acasă şi am adus sânge de la Alba Iulia!”
Criza de sânge loveşte şi Sibiul. Nevoia de transfuzii este din ce în ce mai mare, dat fiind faptul că sunt tot mai mulţi pacienţi internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă care au nevoie de sânge. Pentru a face faţă, medicii şi biologii de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sibiu au apelat la donatorii vechi, pe care i-au chemat de acasă. În alte cazuri, au apelat la aparţinătorii celor bolnavi. Atunci când nu au mai găsit soluţii, au apelat la centre de acelaşi profil din judeţele limitrofe.

„Suntem deficitari în acest moment! Avem nevoie de sânge A pozitiv şi O pozitiv. Avem nevoie de sânge în general, nu mai vorbim de grupe! Dar în ceea ce priveşte grupele A pozitiv şi O pozitiv, suntem în criză. Am chemat donatori de acasă. Sunt foarte multe cazuri în spital care au nevoie de sânge. Am adus sânge de la Alba Iulia ca să facem faţă”, a declarat biologul Livia Mareş, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine din Sibiu.

Fără donatori, nu ar exista viaţă pentru multe persoane

Oricine poate fi donator şi prin gestul său să salveze vieţi. Pentru a putea dona persoanele trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Cei care se hotărăsc să doneze trebuie să ştie că fără donatori, mulţi bolnavi nu ar mai fi astăzi în viaţă, pentru că nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, astfel că donarea este singura soluţie pentru a putea face faţă nevoilor de sânge şi de elemente ale sângelui.
La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, o cantitate care se reface, ca volum în doar câteva ore, iar celular se reface în două săptămâni.

Picătura de sânge nu e gratis

Cei care vor să meargă să doneze sânge trebuie să ştie faptul că nu o fac gratis. Pe lângă bucuria de a şti că a contribuit la salvarea vieţii cuiva, primesc şi rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, analize care se fac gratuit. Este vorba de RH; grupă sangvină; analize pentru depistarea hepatitei B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale. La cerere, donatorii au posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
Donatorii beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, dar şi de decontarea cheltuielilor de transport dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge. Se face reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat. De asemenea, se acordă alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă.
Unde mai pui beneficii pentru organism? Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.


comentarii
1 comentarii

Totul este testat ?i func?ioneaza!
Oferim tuturor cel mai nou sistem de colaborare part-time la domiciliu! Castiguri garantate prin contract de comision! Activitatea este usoara si relaxanta! Oamenii au inceput deja sa castige bani! Cereti chiar acum mai multe detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com
costica
07.07.2016 22:15
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia