Tribuna
Fabrica Sevis
Criză de sânge în toată țara. La Sibiu, orice donator este binevenit. Stoc mic de B cu RH negativ
Laura BUCIU
10021 vizualizari
Criză de sânge în toată țara. La Sibiu, orice donator este binevenit. Stoc mic de B cu RH negativ
© Răzvan NEGRU / Arhivă

La început de an, criza de sânge este foarte mare în toată țara, dat fiind faptul că numărul donatorilor scade. În Sibiu, sunt organizate sistematic campanii de donare, astfel că necesarul minim este asigurat. Cu toate acestea, medicii Centrului de Transfuzii Sanguine Sibiu fac apel la cei care vor și pot dona sânge, să o facă. Este un gest simplu, dar care poate face diferența dintre viață și moarte. În prezent, Centrul de la Sibiu are stoc mic de sânge grupa B cu RH negativ.

  • „Avem o campanie de donare organizată de studenții de la Științe Economice. Au venit ceva donatori săptămâna aceasta. Și în decembrie am avut campanie cu studenții de la Medicină”, a spus dr. Livia Mareș, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Sibiu.

 

Ianuarie, lună cu puțini donatori

 

Am putea spune că majoritatea celor care donează vin din campanii organizate și nu am greși foarte mult.

  • „Nu neapărat este vorba de campanii organizate de studenți, dar campanii de donare organizate de oricine sunt întotdeauna binevenite, pentru că mai sensibilizează lumea să vină să doneze. Acum este ianuarie, o lună mai slăbuță, mai ales începutul de an, că și studenții au fost în vacanță, copiii, la fel și sunt plecați părinții. Dar suntem, zilele acestea, în limitele normale. Asta nu înseamnă că nu este nevoie de sânge. Oricând sunt binveniți donatorii”, a mai spus medicul.

 

Stoc mic de sânge grupa B cu RH negativ

 

În prezent grupă de sânge cu stoc minim la Sibiu este B Cu RH negativ.

  • „Cele cu RH negativ sunt mai greu de găsit. Noi depindem de bolnavi, de ce bolnavi vin în spital, mai ales în Spitalul Clinic Județean de Urgență”, a explicat dr. Livia Mareș.

CU 450 de mililitri de sânge donați de o persoană, pot fi salvate două vieţi. Poate fi vorba de o persoană apropiată sau de un necunoscut.

Statisticile arată că în România doar 1,7 la sută din populaţie donează sânge, faţă de alte ţări europene unde procentul este mult mai mare .

Pentru a putea dona persoanele trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-65 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Cei care se hotărăsc să doneze trebuie să ştie că fără donatori, mulţi bolnavi nu ar mai fi astăzi în viaţă, pentru că nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, astfel că donarea este singura soluţie pentru a putea face faţă nevoilor de sânge şi de elemente ale sângelui.
La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, o cantitate care se reface, ca volum în doar câteva ore, iar celular se reface în două săptămâni.

Analize gratuite și „plată” pentru un gest suprem


Cei care vor să meargă să doneze sânge trebuie să ştie că, pe lângă faptul că au salvat viața cuiva, primesc şi rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, analize care se fac gratuit. Este vorba de RH; grupă sangvină; analize pentru depistarea hepatitei B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice), rezultatele fiind confidenţiale. La cerere, donatorii au posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
Donatorii beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, dar şi de decontarea cheltuielilor de transport dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.

Se face reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat. De asemenea, se acordă alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă.
Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%.

În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia