Tribuna
PNL
Cristian Dănileţ: "Există mediatori, dar nu există mediere"
Andra MARINESCU
2683 vizualizari
Cristian Dănileţ:
*Nouă în România, profesia de mediator a fost dezbătută vineri în cadrul conferinţei "Medierea, între necesitate judiciară şi oportunitate profesională", la Hotelul Ramada, în prezenţa a mai multor specialişti în domeniu, din toată ţara, a primarilor din judeţ şi a oficialităţilor Sibiului. De asemenea, a luat parte şi Cristian Dănileţ, judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a spus că, potrivit statisticilor, "există mediatori, dar nu există mediere".*
Evenimentul a început la sfârşitul săptămânii trecute, cu primirea invitaţilor, urmată de cuvântul de deschidere al organizatorilor. Constantin Şovăială, preşedintele Asociaţiei de Mediere "Confident" Sibiu, a dat start alocuţiunilor şi a subliniat necesitatea domeniului medierii, care reprezintă o cale de mijloc a soluţionării conflictelor, fiind, apoi, rândul oficialităţilor să ia cuvântul. După Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu, care a pus în evidenţă "importanţa profesiei care devine din ce în ce mai mare", a urmat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean, care a spus că medierea ajută atât justiţia, cât şi cetăţeanul. Acesta din urmă le-a dezvăluit celor prezenţi şi câteva amănunte din timpul aprobării legii medierii, care a avut loc când era deputat în Parlamentul României. De altfel, a mărturisit că un alt motiv al prezenţei sale la conferinţă este şi aprecierea pentru Şovăială, care şi-a dezvoltat, spune el, capacităţile de mediator şi în şedinţele de Consiliu Judeţean atunci când apăreau conflicte politice. Cea care a subliniat obiectivul conferinţei a fost Angelica Mocan, avocat, mediator, membru în Consiliul de Mediere din România şi preşedintele Asociaţiei "Mediere Apulum" Alba. "Principalul scop al acestui eveniment este acela de a asigura buna colaborare şi de a contribui la îmbunătăţirea raporturilor sociale", a spus aceasta.

27 medieri la Sibiu, în trei ani

Unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai conferinţei a fost Cristian Dănileţ, care a vorbit despre evoluţia medierii în plan legislativ naţional. "Statistica în judeţele Sibiu, Alba şi Hunedoara din punctul de vedere al  dosarelor care sunt înregistrate la instanţe arată că judecătorii chiar au de lucru:17.800 dosare la Sibiu, 8.000 la Alba şi 5.000 la Hunedoara, în condiţiile în care medieri, în ultimii trei ani, au fost: 27 la Sibiu, 30 la Alba şi 12 la Hunedoara. Concluzia mea? Există mediatori, dar nu există mediere", a spus judecătorul.
Agenda evenimentului a cuprins şi prelegerea Eugeniei Sortan, avocat, mediator şi preşedinte al Asociaţiei profesionale de mediere a conflictelor din Hunedoara, şi cea a lui Constantin Şovăială, care a punctat  "Acordul de mediere - titlu executoriu". Conferinţa s-a încheiat după câteva ore.
Pentru a veni în sprijinul tinerilor, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, prin Departamentul de Consultanţă, Perfecţionare şi Formare Continuă, organizează admitere la un nou program postuniversitar şi dezvoltare profesională continuă, intitulat "Mediere instituţională şi transnaţională", prezentat de Lucian Ionel Cioca, managerul proiectului. Informaţii suplimentare se pot obţine accesând www.concept.ulbsibiu.ro.
Conferinţa a fost organizată de Asociaţia de Mediere "Confident" Sibiu, Asociaţia "Mediere Apulum" Alba, Asociaţia Profesională de Mediere a Conflictelor Hunedoara, sub egida Şcolii de Formare "Mediere Apulum" Alba.
comentarii
4 comentarii

O asemenea intalnire n-ar fi trebuit ratata. Pacat ca organizatorii nu ne-au anuntat. Sunt unele deficiente care puteau fi aduse la cunostinta celor de la CSM. Mediator Nicolae Tarcea
Mediator Nicolae Tarcea
22.11.2013 08:37
nu te ai prins. a fost o
PTR NICOLAE TARCEA
22.11.2013 09:35
Societatea trebuie educata ptr. a merge la mediere in cazul unui conflict, trebuie sa se doreasca rezolvarea pasnica a acestuia.
Deocamdata nu se stie ce este Medierea, cum se desfasoara, cu ce rezultate...cu ce costuri...
Initiativa organizarii conferintei de mai sus a fost binevenita dar Mediatorii trebuie sa aiba initiative cu impact social direct.
In acest context si tinand cont de apropierea sarbatorilor crestine de iarna, Medatorii MOLG, vor face cate o mediere gratuita pe parcursul lunii decembrie.
Ii invitam si pe altii sa se alature initiativei.
Mediator C Pircalabu
22.11.2013 11:39
de parca am avea ce media in tara asta.... o tara fara justitie, sau o justitie compromisa asta este romania.
nimic nu merge de la presedinte, guvern, Curte Constitutionala, DNA, Parchete, judecatori...
priviti doar in jurul nostru cum ies adolescenti de 14-15 ani din canale precum zombii.... priviti la statistica care spune ca avem 700 de copii abandonati in maternitati... priviti la 2.000.000 de romani care lucreaza pe salariul minim (adica sunt muritori de foame...) asta este adevarata romanie..... si totusi toti pot sa doarma linistiti...
helmuth sibiu
22.11.2013 17:51
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica