Continental
Tribuna
Crește, iar, ROBOR-ul! Specialiștii financiari: "Nu sunt diferențe semnificative, dar, în condițiile în care creșterile sunt constante, se poate ajunge la modificarea simțitoare a ratelor!”
Crește, iar, ROBOR-ul! Specialiștii financiari:
© Răzvan NEGRU
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut, miercuri, potrivit Mediafax, la 1,99%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Joi, însă, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 2,03%

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,37%, de la 2,33%, valoarea înregistrată miercuri.

ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp, majorarea dobânzii cheie de miercuri şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi, marginal, a declarat, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

"Cred că ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi şi în consecinţă creditele în lei se vor scumpi, să spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare şi dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei în urmă cu câţiva ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar ştim de unde am plecat, mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am luat-o, practic, urmăreşte să juguleze, ca să folosesc un cuvânt cam tare, dar cam acesta este scopul nostru", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a afirmat că inflaţia acum este determinată în mare măsură de unele preţuri administrate şi de preţul ţiţeiului, iar majorarea dobânzii urmăreşte ca această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, populaţie şi firme, pentru că într-o asemenea eventualitate dobânzile la credite ar creşte mult mai mult. "Chiar dacă pare paradoxal, noi urmărim în esenţă să temperăm inflaţia şi odată cu ea să temperăm şi majorările de dobânzi", a precizat Isărescu.

De asemenea, acesta a menţionat că mişcările de lichiditate din ultimul trimestru al anului trecut şi de la începutul acestui an sunt determinate, în special, de operaţiunile Ministerului de Finanţe.

"Eu aş putea să încep să judec acum în faţa dumneavoastră cu <<dacă>>. Poate atunci când am avut inflaţie negativă era bine să avem majorări de preţuri administrate pentru că ele nu se vedeau în indice. Dar sunt om serios şi nu judec istoria cu <<dacă>>. Asta este! Trăim într-o realitate. Realitatea este că cifrele în lunile următoare nu arată bine", a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

De asemenea, instituţia a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

Banca Naţională a României a anunţat că a decis măriea ratelor dobânzilor de politică monetară şi pentru facilitarea de depozit conform hotărârilor luate în şedinţa din 7 februarie 2018 a Consiliul de Administraţie.

BNR a mai decis, în aceeaşi şedinţă, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Cum se calculează indicele ROBOR

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Creșterea ROBOR-ului de acum înseamnă doar câțiva lei în plus, dar depinde de rata fiecăruia. Nu sunt diferențe semnificative, dar, în condițiile în care creșterile sunt constante, se poate ajunge la modificarea simțitoare a ratelor. Acum nu a fost o creștere bruscă, ca atunci când a sărit de la 0,65 la 0,8. Aici nu e o influență foarte mare, e vorba de 0,02% pe an, aplicat la sold”, a spus, miercuri, Silvia Morariu, consultant financiar din Sibiu. (A. M., D. C.)

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia