Tribuna
Sevis
Credincioșii din Cristian, binecuvântați de ÎPS Laurențiu Streza
Credincioșii din Cristian, binecuvântați de ÎPS Laurențiu Streza

Credincioşii din Cristian au primit binecuvântarea arhierească în Duminica a 4-a din Postul Mare. Înaltpreasfințitul Laurenţiu Streza a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur”. În cadrul acesteia, a fost decorat primarul localității, Ioan Seuchea, iar teologul Claudiu Ştefan Raicu a fost hirotonit diacon, spun reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Laurenţiu Streza a prezentat credincioşilor învăţăturile Duminicii a 4-a din Postul Mare, închinată Sfântului Ioan Scărarul. Ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării fiului lunatic.

„Din dragoste părintească față de fiul său chinuit de demon, tatăl îi adresează Mântuitorului rugămintea de a-l vindeca pe acesta, însă, fără prea multă încredere, după încercarea nereușită a ucenicilor, zicând: ‘Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut… Dar de poţi ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi’. Îndoirea sa în credință, exprimată prin cuvintele „de poți ceva”, va fi corectată de răspunsul Mântuitorului, Care i-a zis: ‘De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede’. ‘De poţi crede’ – i-a răspuns Iisus celui neîncrezător, adică dacă poți să-ți exprimi credinţa ta faţă de Dumnezeu în deplinătatea ei, cu toată fiinţa ta, fără chip de îndoială, atunci totul va fi cu putinţă celui credincios. Aceste cuvinte care respectă libertatea persoanei: ‘De poţi crede’, sunt ca o sentință, care, prin puterea Celui care a rostit-o, a produs prima minune, convertirea deplină a tatălui, prin întărirea credinței lui îndoielnice. ‘Şi îndată strigând, tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!’. Schimbarea lui profundă s-a văzut mai întâi prin adresarea în sine, numindu-L acum pe Iisus nu ‘Învățătorule’, ci ‘Doamne’, deci, recunoscând divinitatea Lui. Apoi, mărturisirea credinței sale neîndoielnice dobândite: ‘Cred, Doamne!’, a fost exprimată prin strigăt, iar smerita sa cerere: ‘Ajută necredinţei mele!’, a fost însoțită de lacrimi. Sfânta Evanghelie de astăzi ne prezintă, deci, trei minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos: prima minune a fost convertirea tatălui, prin dobândirea credinței adevărate și statornice, care a însoțit cererea lui, a doua minune a fost tămăduirea fiului său prin izgonirea duhului necurat, iar a treia minune a fost vindecarea ucenicilor de îndoiala credinței lor, arătându-le cele două căi de întărire a credinței și de biruire a celui rău, rugăciunea și postul”, a explicat Mitropolitul Ardealului.

Tot duminică, în semn de apreciere şi de recunoştinţă pentru sprijinul acordat Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Cristian, ierarhul i-a oferit primarului Ioan Seuchea distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”. La rândul său, părintele Liviu Mujat, în calitate de gazdă, i-a mulţumit Mitropolitului pentru vizita arhierească şi i-a oferit în dar o bederniţă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia