Tribuna
PNL
MEDICI - COLEGI CARE NU MAI SUNT PRINTRE NOI
Corneliu Smarandache, un chirurg pe înţelesul copiilor
Alexandra CHEŞCU
2795 vizualizari
Corneliu Smarandache, un chirurg pe înţelesul copiilor
Să fii medic nu este o meserie. Este o vocaţie. Pentru că, în ciuda greutăţilor, a sistemului medical românesc aflat undeva într-o zonă înceţoşată, la limita prăpastiei, suferinţele oamenilor primesc o rază de speranţă datorită lor. A oamenilor care renunţă la timpul şi familia lor, de multe ori, doar pentru a le aduce mângâiere şi vindecare semenilor. Să fii medic este o binecuvântare şi chiar dacă ei, doctorii, nu simt întotdeauna acest lucru, pacienţii care şi-au regăsit sănătatea, îi ţin minte pe binefăcătorii lor întreaga viaţă. Acesta este şi motivul pentru care am pornit acest demers, alături de Asociaţia Medicilor Pensionari din Sibiu, pentru a-i readuce în lumină, printr-o serie de articole, pe cei care, de-a lungul carierei lor, au salvat vieţi, au vindecat trupuri, suflete şi au readus bucuria pe chipurile foştilor suferinzi.

Pe medicul Corneliu Smarandache îl cunosc cel mai bine copiii şi părinţii lor, bineînţeles, întrucât de-a lungul carierei sale a efectuat mai mult de 10.000 de intervenţii chirurgicale diverse, abordând întreaga patologie chirurgicală viscerală şi ortopedică a copilului, inclusiv patologia esofagului, colonului şi malformativă uro-genitală. Cam cât numărăm pe degetele a o mie de mâini. Mai mititele, mijlocii sau mărişoare, după cum au fost şi pacienţii medicului Corneliu Smarandache.
Domnul doctor ar fi împlinit, în mai, 70 de ani. S-a născut în ultimul an al celui de-al doilea război mondial, în comuna Goineşti, judeţul Dolj şi a urmat şcoala elementară în localitatea natală, după care şi-a continuat studiile la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Craiova. A ştiut de la început că vrea să vindece copiii, pentru că între anii 1962-1968 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Timişoara, secţia Pediatrie, unde a fost şef de promoţie. Printre specializările sale se numără cea de medic secundar în specialitatea chirurgie şi ortopedie pediatrică, secundariat în Clinica Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică la Spitalul Clinic Central de Copii Bucureşti, luându-şi gradul de medic specialist în chirurgie şi ortopedie pediatrică în 1979. Între anii 1979 - 1984 a fost medic specialist în cadrul Secţiei Chirurgie a Spitalului Judeţean Alba, din 1984 mutându-se la Sibiu, unde a ocupat poziţia de medic specialist chirurg Secţia Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică Sibiu. După doar şase ani, în 1990, devenea Şeful Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică Sibiu, iar în februarie 2000 a fost numit Şef de Lucrări disciplina Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Facultatea "V. Papilian" Sibiu.

Inspiraţie pentru studenţi

Pe medicul Corneliu Smarandache nu-l cunosc însă, doar micii săi pacienţi, ci şi studenţii de la Facultatea de Medicină "Victor Papilian" din Sibiu, cărora a încercat să le împărtăşească din experienţa sa şi dragostea de meserie, între anii 1994-2000. Tot în 2000, mai precis la 14 martie a fost numit Şef de lucrări, în urma concursului la disciplina Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, fiind, totodată, conducător ştiinţific a nouă lucrări de licenţă în specialitatea Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică şi îndrumător ştiinţific a patru comunicări în cadrul cercurilor ştiinţifice studenţeşti.
Activitatea sa universitară nu s-a oglindit doar prin intermediul studenţilor care i-au călcat pe urme ci şi a 17 lucrări, comunicate la manifestări ştiinţifice din ţară (congrese, conferinţe, simpozioane) şi patru în străinătate (Lisabona şi Chişinău); 26 de lucrări publicate în reviste medicale ("Sibiul Medical", "Acta Medica Transilvanica", "Parazitologia"), în anul 2001 obţinând de altfel titlul de doctor în ştiinţe medicale cu tema "Boala hidratică la copil - diagnostic şi tratament, Universitatea de Medicină şi Farmacie "V. Babeş" Timişoara. Printre lucrările sale de specialitate se mai numără "Patologie Chirurghicală Pediatrică", editată în 1999 la Sibiu, Corneliu Smarandache fiind membru al colegiului de redacţie al revistei "Chirurgie Pediatrică" şi membru în colegiul director al Societăţii Naţionale de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Foto: Medicul Corneliu Smarandache, al[turi de dou[ foste colege

comentarii
11 comentarii

Alexandra Chescu tu il cunosti pe doctorul Smarandache? Se pare ca nu pentru ca este plecat dintre noi...de ceva timp.
me
31.03.2014 09:57
ar fi implinit poate 70 ani dar a plecat dintre noi acum vreo 12 ani.
me
31.03.2014 10:03
DA INTRADEVAR DOMNULE ALEXANDRU CIND AI SCRIS ACEST ARTICOL TE-AI INFORMAT??!!DR.SMARANDACHE NU MAI E PRINTRE NOI DE APROAPE 10 ANI DR.CINDEA IARASI DE VREO 5 DAR IN SCHIMB DR KULCEAR, CARE E IN POZA, TRAIESTE BINE MERSI!!!!CRED CA AR TREBUI CIND SCRII UN ARTICOL INFORMEAZATE CA ASA DE MULTE ORI DEZINFORMATI !!!
BERBESCU ADRIANA
31.03.2014 10:10
Am si eu o intrebare domnul doctor chirug pediatric Moatar mai traieste? ma operat de apendicita in anul 1988
Va multumesc
radoiu_mihai@yahoo.com
31.03.2014 13:32
,,Domnul doctor ar fi
Maria
31.03.2014 14:58
,,Domnul doctor ar fi
Maria - corectat:
31.03.2014 14:59
Maria, daca te-ai fi trezit de dimineata probabil observai ca textul era altfel conceput. In urma reactiilor el a fost corectat dupa 10:30 asa ca .... noapte buna dormi mai departe si nu scrie doar ca sa te afli in treaba.
me
31.03.2014 16:11
Boala hidratică la copil??? boala HIDATICA la copil este corect. trebuie sa mai corectezi cate ceva alexandra chescu.
hmmmm
31.03.2014 21:10
ma bucur ca a mai observat cineva ca articolul a fost modificat. aveam remuscari si credeam ca nu am citit eu bine .
adriana berbescu
31.03.2014 21:38
Doamna, articolul trebuia verificat inainte de publicare si nu corectat pe parcurs.
me
01.04.2014 10:47
Conteaza numai corectura ulterioara ?Ce apare scris este ca "Acum , domnul doctor se bucura de pensie si in curand, pe 12 mai, va implini 70 de ani" Rusine ! Exemplu tipic de jurnalism romanesc modern
Mita
01.04.2014 16:28
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia