Tribuna
Copil de cinci ani, din Brașov, primul pacient infectat COVID, operat la Spitalul de Pediatrie
Copil de cinci ani, din Brașov, primul pacient infectat COVID, operat la Spitalul de Pediatrie

Un copil în vârstă de 5 ani, din Brașov, a fost operat la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, singurul cu patologie COVID din țară. Medicii spun că intervenția a fost dificilă ținând cont de faptul că micuțul era confirmat cu noul coronavirus.

Medicul Cristian Neamțiu, șeful Secției de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, a declarat că băiatul operat a avut o fractură de antebraț, iar când a ajuns la Spitalul din Brașov i s-a făcut testul pentru coronavirus, care a ieșit pozitiv atât în cazul copilului, cât și în cazul tatălui. Pentru că intervenția nu era una urgentă, s-a luat decizia transferului de la Brașov la Sibiu, unde este singurul spital de pediatrie COVID din țară.

„Ne-am făcut meseria doar. Întâmplător, pacientul nostru era COVID pozitiv. E un copil de 5 ani, transferat de la Spitalul de Copii din Brașov cu fractură de antebraț, care a necesitat intervenție chirurgicală. Intervenția este una de rutină, pe care o facem în mod obișnuit în spitalul nostru, dar partea ieșită din rutină este cea cu echipatul și dezechipatul, ca să ne ferim de coronavirus. A trebuit să luăm combinezoane și ne să luăm toate măsurile de protecție împotriva coronavirusului. A durat mai mult intervenția, cu tot cu echipat și dezechipat, cam trei ore. Copilul este bine, a rămas în supraveghere port-operatorie în zona de COVID a spitalului și va pleca la Brașov de îndată ce testele pentru COVID se vor negativa. Din punct de vedere ortopedic este bine, doar că nu va putea pleca decât când se negativează testele”, a spus dr. Neamțiu.

Întrebat dacă i-a fost teamă de o astfel de intervenție, medicul a declarat că s-a oferit voluntar.

„Nu, nu mi-a fost teamă, nici mie, nici colegilor mei. Eu m-am oferit voluntar să fac parte din echipă, în așa fel încât medicii mai în vârstă să fie protejați”, a mai spus dr. Cristian Neamțiu.

Daniel Constantin, medic specialist ortoped, a spus, la rândul său, că intervenția a fost una riscantă, dat fiind faptul că era vorba de copil confirmat COVID, dar patologia a fost una pe care o cataloghează drept obișnuită.

„Este normal să ai un anumit stres. Nu teamă, dar stres a fost. Condițiile de COVID cresc atât riscurile chirurgicale, cât și riscurile de contaminare a personalului. Folosirea echipamentelor, a circuitelor, înseamnă un efort suplimentar. Ne bucurăm că acum copilul este bine din punct de vedere chirurgical”, a spus medicul ortoped.

Acesta este primul caz cu caz COVID pozitiv pentru care a fost nevoie de intervenție chirurgicală, la Sibiu.

Copilului s-a făcut radiografia de control, care a arătat că totul este în regulă, iar acum este internat pentru a fi tratat pentru COVID.

La rândul său, coordonatoarea blocului operator, Ștefania Manea, a spus că partea cea mai „greoaie” a fost cea impusă de echiparea și dezechiparea combinezoanelor speciale pentru COVID.

„Am avut emoții. A fost al doilea caz din țară COVID pozitiv. Eu doar am auditat intervenția. Partea cea mai greoaie a fost cea care însemnat echiparea, dezechiparea, decontaminarea, toată procedura în sine. Copilul a fost operat în blocul operator de la Spitalul Județean Sibiu, așa cum este protocolul în astfel de situații. Copilul rămâne internat la Infecțioase, pentru tratamentul pentru COVID”, a spus Ștefania Manea.

Băiatul a fost transferat de la Brașov în cursul zilei de marți, iar miercuri s-a făcut intervenția chirurgicală. Micuțul și-a rupt mâna, iar când s-a dus la spital a fost testat pozitiv pentru COVID. Nici el, nici tatăl, care, de asemenea este infectat, nu au avut simptome.

Nu este prima reușită a Spitalului de Pediatrie, singurul pentru copii cu COVID din țară. În timpul epidemiei, la Sibiu a fost vindecat și cel mai mic pacient COVID, un bebeluș de 17 zile, din județul Alba.






comentarii
1 comentarii

DOAMNE DUMNEZEULE, Te rugăm să-i binecuvantezi pe medicii aceștia, întregul personal medical si pe toți medicii si personalul medical din țară care își fac datoria.
prof. Ludmila V.
23.05.2020 21:56
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA