Tribuna
Copii înţepaţi cu un ac găsit pe stradă
Copii înţepaţi cu un ac găsit pe stradă
Caz fără precedent, ieri, la şcoala generală din satul Veştem. Un elev de clasa a VIII–a a găsit pe stradă un ac de la un glucotest, cu care s–a înţepat mai întâi pe el, apoi pe sora lui. Ieri, copilul a dus acul la şcoală, unde a mai înţepat şi alţi elevi, cel mai mic de clasa a III–a, majoritatea de clasa a VIII–a. Până acum, autorităţile au identificat 18 copii înţepaţi, însă ancheta este în plină desfăşurare. Copiilor li s–au recoltat analize, pentru a li se face testul HIV şi analizele pentru hepatita B şi C. Preventiv, medicii au început să le administreze tratament împotriva infecţiei cu HIV.
Un caz şocant a fost înregistrat, ieri, la şcoala generală din localitatea Veştem. Un elev de clasa a VIII-a s-a înţepat cu un ac găsit pe jos, apoi a făcut acelaşi lucru cu sora sa şi cu mai mulţi copii din şcoală. "Unul din elevii noştri a găsit pe stradă ieri (luni seara, n.r.) un obiect care i-a stârnit curiozitatea. S-a dovedit că este un glucometru. S-a jucat cu el, s-a înţepat cu el, aseară şi-a înţepat acasă sora, evident că dimineaţa a venit cu el la şcoală", a povestit Liana Kovesi, directoarea şcolii din Veştem.

18 până acum

Din spusele copiilor, elevul a înţepat câţiva copii în drum spre şcoală, alţi câţiva înainte de începutul orelor şi alţi elevi, în pauza de la ora 10. Tot atunci, un elev de clasa a IV-a i s-a plâns învăţătoarei sale că îl doare capul, şi a povestit că a fost înţepat cu o seringă. Alarmată, aceasta a alertat conducerea şcolii, apoi cadrele didactice au făcut anchetă printre copii, au anunţat dispensarul şi, ulterior, medicul de aici a sunat la Direcţia de Sănătate Publică. Până acum, sunt identificaţi 18 copii care au fost înţepaţi, însă ancheta epidemiologică este în desfăşurare. "A fost o joacă inconştientă, fără îndoială, şi care, Doamne fereşte, poate să aducă după sine necazuri din cele mai mari, de care copiii nu sunt conştienţi", adaugă Liana Kovesi.

Panică printre părinţi

Vestea despre cele întâmplate ieri la şcoală a stârnit panică în rândul părinţilor. "Un copil a avut un ac şi a făcut ravagii între ceilalţi. A înţepat o grămadă de copii, în mână, în spate, care pe unde a apucat. Am fetiţa înţepată, şi acum trebuie să mergem la analize", a povestit mama unei eleve. "M-a sunat şi mi-a spus că a fost înţepată în spate de un copil care avea o seringă, şi că îi aduce la spital pentru analize", a povestit o altă mămică. Printre cei care au venit ieri cu copiii la Sibiu, pentru analize, a fost şi mama elevului care a declanşat scandalul. "Am fost anunţaţi la serviciu de ce s-a întâmplat. S-a înţepat pe el, a înţepat şi pe alţii", a spus femeia.

Analize pentru HIV şi hepatită

Copiii au fost duşi, ieri, la Spitalul de Pediatrie, unde li s-au prelevat probe pentru teste rapide de HIV şi analize pentru depistarea hepatitei de tip B şi C. "În Compartimentul de Primiri Urgenţe au fost primiţi 14 copii în momentul de faţă, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, toţi proveniţi din şcoala generală din Veştem, care au fost înţepaţi de către un coleg de-al lor cu un ac de la un glucotest, găsit pe stradă. Au fost înţepaţi în diverse locuri - pe mâini, pe antebraţe, pe picioare, pe regiunile fesiere, unde s-a nimerit, din joacă. În momentul de faţă se recoltează probe serologice pentru investigarea unor potenţiale infecţii cu transmitere pe cale sanguină", a declarat, în cursul serii de ieri, Nora Silaghy, medic şef al Compartimentului Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie.

Tratament profilactic pentru infecţia HIV

Tot ieri, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică au înştiinţat Ministerul Sănătăţii în legătură cu situaţia de la Veştem. De la Bucureşti, au plecat spre Sibiu medicamente antiretrovirale, transportul fiind însoţit, pe raza fiecărui judeţ, de câte un echipaj de poliţie. "În cazul copiilor se va administra tratament profilactic pentru infecţia HIV, medicamentele urmând să ajungă la Sibiu în această seară ", a declarat, în cursul după-amiezii de ieri, medicul Adela Morar, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

comentarii
13 comentarii

daca as un parinte al carui copil a fost intepat as da in judecata pe copii care mi-au intepat copilul
28.04.2010 07:13
eu l-as intepa de 18 ori pe derbedeul care a facut chestia asta
eu
28.04.2010 09:26
ala micu merita intepat cu ace infestate cu toate bolile transmisibile pe cale sangvina sa se invete minte
tui mor.tii ma.sii de cretin!
FLO
28.04.2010 10:15
Elevul respectiv ar trebui exmatriculat din scoala respectiva.Inspect.Jud.Scolar Sibiu ce are de comentat sau asteapta sa-i intepe si pe ei, cred ca ar merita.
cabuta
28.04.2010 10:17
esti nazist (scuze)....dar intr-un stat de drept nu se aplica legea talionului. cum poti fii asa de crud sa doresti asa ceva unui copil, intr-adevar inconstient, dar nu este numai vina lui. incearca sa vezi situatia in ansamblu si sa vii cu solutii de bun simt si civilizate, nu cu condamnari la moarte! pt cadrele didactice: voi sunteti inconstiente......un elev in clasa a 8-a sa nu stie despre riscurile unui asemenea act este criminal. dar deh, noi trebe sa ne terminam materia si nu avem timp sa facem munca de lamurire...chiar daca e vb de o scoala de la tara. oare ce se mai preda acolo la dirigentie si la orele de biologie? cine era de serviciu in scoala si perimetrul acesteia in ziua respectiva? durerea de cap a copilului care a alarmat adultii nu era de la o intepatura.....suntem ca in jungla aici!!!
Pt. FLO......
28.04.2010 10:26
Pai cum sa cunoasca elevii biologie (sau alte materii) cand marea majoritate a profesorilor nu stiu nimic , pentru ca si-au luat diploma cu bani.Cunosc caz care a intrat la politehnica si nu stia tabla inmultirii.Se pune problema cum a terminat acesta sc. generala ,apoi liceul.Cunostiintele nu mai conteaza in zilele noastre doar sa aiba parintii bani cu care odraslele sa-si cumpere examenele.Sa mai dau un exemplu:profesor de chimie cu licenta luata de cativa ani sa nu stie care este diferenta intre varul nestins (CaO-oxidul de Ca)si varul stins [Ca(Oh)2 hidroxidul de calciu]si nu stia cum decurgea reactia chimica.Si atunci ne mai miram ca , copiii nostri intra vaci si ies boi.
George
28.04.2010 11:00
@10:26
nu poti zice ca e inconstient:
1.daca era inconstient nu ar fi luat acul de jos si sa intepe pe altii(a fost mai degraba premeditat).
2.daca era inconstient de ce nu sa intepat pe el?
pe masa? pe tacsu? pe neamul lui nu pe copii altora?

asa ca nu mai lua apararea la asemenea lichele.
ok?
FLO
28.04.2010 14:21
la cel care a aruncat glucotestul nu se gandeste nimen
D
28.04.2010 15:17
te referi la cel care a aruncat acul.. dar sa fi venit cu ceva luni in urma la vestem sa vedeti cum se transportau resturile menajere din gospodarii! in remorca descoperita trasa de un tractor! acel ac putea fi luat si din sibiu nu doar de la "tara"! referitor la sanctiunile acordate elevului... din cate am vazut nici un reprezentant al isjs nu au venit la fata locului! dam cu noroi in profesori ca nu educa odraslele! altul mai sus spunea ca "nu este profesor de serviciu".. mi/e lehamite sa mai scriu....
ac
28.04.2010 15:38
nu trebuie dat cu noroi in profesori. Sunt si asa manjiti destul
@ac
28.04.2010 17:17
Mda 2 retardati
Si eu am fost intepat cand mergeam la sk
Asteapta unu dintre ei in fata scoli cu dispozitivu la spate
Si intro clipa de neatentie ma intepat in degen.......
Akm analize vacinuri tratemente ......
Ar trebui sa fie pedepsiti cu inchisoare
Victima
28.04.2010 17:34
daca toti dascali ar trebui pusi la zid, ma intreb pe voi cine v-a invatat carte?
e usor sa arunci cu noroi in oameni. Nu comentez cazurile unor profesori care sunt purtatori de cataloage, dar putina decenta-sunt dascali care au rspect pentru munca. Cei care nu doresc sa recunoasc[ faptul ca avem copii tot mai"buni" sa fac bine sa-i duca la scoli particulare,. Poate acolo sunt dascali mai buni.
Si apropo'am doua facultati facute inainte de a se da bani,deci nu le-am facut de pomana. Cu stima pentru cei care vor intelege fenomenul care framanta scoala romaneasca actuala.
constantios
25.05.2010 19:35
scuze pt micile erori scrise in graba unei alergari pe net. cu stima
constantios
25.05.2010 19:36
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA