Tribuna
European Best Destinations
Copacii din Sub Arini, distruşi de moda cu hamace. Pentru că e permis.
Dumitru CHISELIŢĂ
2979 vizualizari
Copacii din Sub Arini, distruşi de moda cu hamace. Pentru că e permis.
De mai multă vreme a luat amploare un fel de distracţie-relaxare a tinerilor (mai ales pre-adolescenţi) în Parcul nostru, Sub Arini. Îţi iei hamacul, îl atârni „în pădure” de doi copaci, mai iei una alta de băut (să zicem, după resturile abandonate, că non-alcool), mai bagi un utilaj generator de muzică şi gata! Ce distracţie, ce mişto.

Am remarcat şi noi asta, de câte ori treceam prin parc. Cuiburi de gălăgie umană sau doar „mecanică”, urlete, ceva cuvinte mai porcoase, că, de acum suntem şi noi mari, asta e, până trece moda taci şi înghiţi, că Sub Ariniul e oricum Ţara Nimănui sau scenă de rock sau poligon de dat cu chimicale. Lumea nu prea se mai sesizează cu privire la hamace, biciclete care dau peste tine, grafitti până şi pe scoarţa copacilor. Nici nu mai atenţionează tineretul frumos şi cu aere de liber, că poate şi-o şi ia.

Poveste scurtă, aproape cu bătaie

Odată, stăteam pe lângă ţâşnitoarea de apă de la arteziana de lângă Cupola Mâzgălită. La un moment dat, un grup de, cum să le spun, puberi pe biciclete, se opresc să bea apă. Are loc o conversaţie tare, plină de „p” şi „p”. O doamnă din vecinătate i-a atenţionat la modul „Alo, băi băieţi, mai încet şi atenţie la ce spuneţi”. Era să fiu martor la o bătaie. Unul din puberi mai-mai că sare la tanti aceea, urlându-i că „vorbesc cum am eu chef, e clar?”, probabil ca să arate găştii cât e el de cocoş. Cearta continuă cumva, nestingherită de vreo forţă de ordine.

USR Sibiu se sesizează cu hamacele. Ceea ce e, într-un fel, bine.

Oricât le arunc pastile eu la userişti iată că, zilele trecute, au remarcat şi ei povestea asta cu hamacele atârnate de-aiurea pe domeniul public. O postare pe facebook a USR Sibiu spune că „Această postare este un apel la responsabilitate. Avem posibilitatea de a ne bucura de Parcul Sub Arini, de copaci, de iarbă verde, de aer şi de a ne distra acolo în fiecare zi. Haideţi să îl şi protejăm şi să avem grijă de el. Am surprins în imaginile de mai jos ceva ce putem vedea şi la o simplă plimbare prin parc, că hamacele rănesc copacii. Vrem să ne bucurăm în continuare de hamace în Parcul Sub Arini, un reper al comunităţii sibiene, dar această distracţie să fie însoţită de responsabilitatea de a proteja copacii”. Urmează informaţia că Uniunea are de dat 5 buc. protecţii (hamace) pentru copaci şi îndeamnă lumea să le folosească “de fiecare dată când merg în parc cu hamacul”. OK.

Dar copacii sunt distruşi de hamacele acelea. Facem ceva?

Am văzut pozele din postarea useristă, şi am zis, „Dom'le, e exagerat. Nu e aşa ceva în Sub Arini”. Apoi m-am gândit să dau, de control, o tură pe acolo. Şi da, e urât: unii copaci din Sub Arini, specii protejate, chiar şi Sub Ariniul fiind arie protejată „din cauza” copacilor, sunt praf. Nu mai au coajă, sunt aşa, ca nişte beţe jupuite, şi asta spre distracţia unora cam scăpaţi de sub control. Alţi copaci sunt mâzgăliţi cu vopsea. Acum, sincer, forţe de ordine nu se văd prin parcul acela, de ne întrebăm dacă mai ţine cumva de municipiul Sibiu.
Dar, ca să nu ziceţi că vorbim din auzite, avem şi poze. Care sunt urâte, dar reale şi de la faţa locului. Cineva spunea că se să facă un workshop privind responsabilizarea „făptaşilor”, ceea ce mi se pare o glumă bună. Mai utilă ar fi opţiunea ca doritorii de a sta prin hamace în zone unde nu e de stat în ele să analizeze opţiunea unei cariere în marină, unde vor avea parte de hamace berechet. Sau amenajarea unui loc de hamace, cu copaci din ţevi şi tablă, ca să nu îi strice. Sau, de ce nu, renunţarea la acest obicei. Cât despre cei care distrug zona aceea superbă a Sub Arinilor, pot fi identificaţi uşor, că doar sunt berechet indicatoare care ne spun că e sub supraveghere video. Sau a fost doar de Summit? Hai, facem ceva?


comentarii
3 comentarii

de ce nu scrieti despre mizeria pe care o lasa in urma golanasii cu hamacele...despre cum beau si se drogheaza!!! si mai fac si altele...in caz ca nu credeti puteti verifica direct in fiecare zi / seara. Odata le-am spus celor de la politia locala care stau si sparg seminte in locatia de la stadion...mi-au spus ca nu-i treaba lor (probabil era treaba mea).
un sibian
12.07.2019 12:09
ULUITOR !! SI NU EXISTĂ LEGE pentru asa ceva?? Nu există nicio instituție care să aibă responsabilitatea acestui parc ? Lăsat de sasi dealtfel, fiindcă sibienii "originali", in afară de case cu ziduri înalte in spatele cărora sa se ascundă, nu au făcut altceva. Sau asociatii, ONG - uri etc Facultatea de Ecologie si Protecția Mediului nu are nicio atitudine publică si implicată in problemele de mediu ale comunității?? A, ei studiază...
SINDROMUL MARGINIMII, mult mult individualism. Enorm. Si câte lucruri frumoase s-ar putea face in orasul ăsta! Dar pentru asta trebuie implicare, viziune si bunavointa de a face ceva cu drag ... Nu viziune de tip "Habernam" (un spatiu care putea fi o perlă, nu un pustiu penibil). Dar bine că se face mall... varat intre un pod, linii de cale ferată si case !!! Incredibil.
Inainte dădeau vina pe Brasov (fost raion) că le lua banii, apoi pe secretarii de partid incompetenți, acum pe masinile de VL, OT etc Niciodată ei nu sunt de vină! Dar toate posturile din instituții sunt împărțite numai între ei si ai lor, ardeleni adevărați si originari, tot unul si unul. Multă, multă mândrie ... Si lucrurile se degradează.
Hm... ce trist
12.07.2019 14:00
Da... ii tine hamacul sa faca si altele? Ca balamalele inca ii tin ...
13.07.2019 12:22
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia