Tribuna
Consumul excesiv de magie dăunează grav seriozităţii. Sau cum asociem vrăjitoria cu orice, ca să sune cool
Dumitru CHISELIŢĂ
694 vizualizari
Consumul excesiv de magie dăunează grav seriozităţii. Sau cum asociem vrăjitoria cu orice, ca să sune cool

Să mă contrazică cineva: magie înseamnă să invoci, prin diferite metode, diverse entităţi non-umane şi non materiale, malefice, pentru ca să faci ceea ce nu se poate face în mod normal, să schimbi şi să tulburi normalul lucrurilor, prin acele entităţi non materiale şi non-umane. Magie: vrăjitorie, formule, simboluri, ritualuri, chiar vânzarea sufletului pentru a primi puteri ne-naturuale, tot tacâmul. Bun, dicţionarele poate o spun altfel, dar în principiu este asta. Deci Magie egal Vrăjitorie. La figurat e tot aia, adică o atracţie nenaturală şi anormală a ceva/cineva faţă de o persoană, un obiect, un eveniment, o manifestare, în principiu tot datorită activităţii de vrăjitorie sau na, magie. 

De ceva vreme încoace, mai ales de când ne-am "civlizat" şi noi şi ne-am tras net, chestia cu magia a prins la români. Care în materie de exprimare, majoritatea, nu au nevoie de un vocabular prea vast. Aşa că şi "magia" a prins ca expresie pentru cam orice este cât de cât plăcut şi atractiv. Sărăbătorile creştine ca Paştile sau Crăciunul au devenit subit, vrăjitoreşti, adică "magice" sau în care se comit vrăjitorii sau au ceva vrăjitoresc în ele. Magia sărbătorilor, nu? Dacă te cununi sau îţi botezi copilul, ai momente magice în plină biserică. Magie e orice, de la gustul unei prăjituri la cuptor la prima partidă de sex. Copiii sunt reeducaţi într-ale vrăjitoriei încă de la grădiniţă, unde magia e în toi, la fel şi la şcoală unde "dascălii" folosesc expresia oriunde şi oricum, de la magia matematicii la petrecerile de Halloween. Avem magia jucăriilor, a minţii, a maternităţii, a realităţii, a călătoriei, a ordinii, a oricărui anotimp sau peisaj, a baloanelor, a muntelui, a puterii, a artelor, a binelui, a Voroneţului, a caserolelor de silicon, a Piscului Transfăgărăşan.  

Uite aflăm de exemplu că filmele româneşti vechi ar fi cu vrăjitorii. Asta din afişul Centrului Cultural "Ion Besoiu", unde scrie negru pe portocaliu: "Descoperă magia (sl. ns) filmelor clasice!". Filmele "clasice", inclusiv cele româneşti şi mai ales cele din perioada comunistă, nu aveau nimic "magic" în ele şi nu au avut succes (în ciuda cenzurii, a obligativităţii de a insera propagandă de partid sau chiar de a fi propagandă de partid) din cauza cine ştie cărei vrăjitorii-magii, ci prin jocul (adică munca) actorilor şi a restului echipei care a realizat filmul. Deci nu e vreo "magie" într-un film bun, chiar dacă expresia este deranjant de mult folosită. 
La fel (chiar coleg de afiş pe afişier) mai avem o magie, de data asta la biserică. Biserica Sf. Mihail in Cisnădioara, cea de pe deal. Unde "magia (sl. ns.) trecutului dă viaţă unei poveşti de neuitat", cu prilejul Zilelor Sfântului Mihail.  Probabil organizatorii nu prea sunt in temă cu faptul că sfinţii şi magia sunt două lucruri diametral opuse, deşi au existat foşti vrăjitori-magicieni, care au renunţat la obiceiul rău şi au devenit sfinţi. Şi că o biserică nu e un loc pentru magii-vrăjitorii, nici măcar ale treutului, care era mult mai creştin decât brambureala de acum.   

Dar pe departe cea mai amuzantă este magia ştiinţei. 

Magia ştiinţei sună mai prost decât o cură de slăbire cu slănină şi cârnaţi cu supliment de bere bavareză la discreţie. Adică, până acum, ŞTIINŢA a luptat împotriva magiei (şi a religiei) pentru că ea este cu chestiile exacte. Ce-i în mână nu-i minciună, ce se vede asta e, nimic nu e inexplicabul cu excepţia inexplicabilului, nu e nimic în afară de realitate, totul e fizică şi chimie, iar vrăjitoria, adică magia este doar o superstiţie. Iar magicienii sunt ori şarlatani, ori nişte sărmani bolnavi psihici care cred sau văd chestii inexistente. Asta până când, de o vreme, ştiinţa şi vrăjitoria şi-au dat mâna peste ţară şi au fătat un pui viu şi insistent: "Magia Ştiinţei". 
 
De ce spun asta? Pentru că "Noaptea Cercetătorilor", un eveniment mai mult decât benefic şi extrem de popular pentru orice categorie de oameni, de la cei mici la cei mai de-ai mei aşa, a îndemnat, pe plan naţional, să descoperi, ia ghici ce, "Magia Ştiinţei". Bun aşa!. Adică ştiinţa e ceva supernatural, făcut cu ajutorul spiritelor demonilor şi daemonilor (tot aia de fapt) sau alte entităţi ne-pământene şi deloc încadrabile în tipare ştiinţifice. Hai pe bune...
OK, ştim că aşa e în multe cazuri românul şi mai ales intelectualul român, de unde bate vântul, acolo pupă mai vârtos şi de acolo se inspiră. Că vorba aia, am fost bizantini, slavi, turci, greci, francezi, germani nazişti, sovietici şi ruşi, francophoni, acum suntem europeni şi mai ales americani, iar "magia şltiinţei" e de fapt o tarducere copy-paste fără greţuri şi remuşcări morale a lui "magic science" sau "science magic", expresie standard de popularizare a ştiinţei. Aştept cu drag să văd câtă magie este în gramatică sau în motorul cu piston, ori câtă vrăjitorie are în ea o placă de patefon sau placă video sau o dronă.

Dar sunt şi mai curios ce are credinţa creştină (şi ortodoxă) cu magia-vrăjitoria. Nu de alta dar weekendul trecut trona la intrarea Facultăţii de Teologie un afiş cu "Descoperă magia (sl. ns) ştiinţei!". Bun, să zicem că facultatea face parte integrantă din Universitatea "Lucian Blaga", afişul a fost acelaşi pentru toate sediile, dar parcă nu îşi are locul pe un institut care nu se ocupă nici cu magia nici cu ştiinţa ca să-i spunem aşa, concretă, cea care este celebrată şi slăvită de Noaptea Cercetătorilor. Asta cu celebratul am luat-o de la o revistă locală, că habar nu aveam că este şi o sărbătoare din aceasta ne-credincioasă, de genul 23 august sau 8 mai. Dar de ce nu se schimbă cu sinonimul "vrăjitorie"? Că e tot aia. 
Oricum, ar trebui ca, înainte de a o da cu "magia" în orice context şi cu orice ocazie, cineva să se mai şi gândesacă cât de fumată şi kitschoasă e expresia. Iar consumul excesiv de magie dăunează grav seriozităţii.
Da, ştiu, suntem noi prea chiţibuşari şi căutăm nod în papură. Lasă, alţii au găsit magie în ştiinţă.

 

.
.
.






comentarii
8 comentarii

Adevarat,avem expresii din limba engleza, e la moda vad asta chiar si la posturile de radio si tv.,asa incat de multe ori nici nu intelegi ce au de comunicat. Si mai ales e neplacut limbajul"de lemn" expresii "la modă "repetate in fiecare fraza aproape,cum ar fi:...gen...,decât (folosit eronat ca afirmatie),etc, avem cel mai sarac vocabular cu expresii si cuvinte in ultimul timp.
Mira
01.10.2024 11:37
Este adevarat ca cei care controleaza societatea de astazi se straduiesc sa schimbe sensul si intelesul cuvintelor. Asa cum "bestial" este folosit ca referinta la ceva extraordinar de bun, si cuvantul "magie" este schimbat prin eforturile satanice ale Disney sa capete intelesuri atractive. Dupa sufletele copiilor umbla acesti satanisti.

Pe de alta parte se stie ca Universitatea "Lucian Blaga" este condusa de masonerie, care lupta impotriva ortodoxiei si a credintei de sute de ani. Masoneria a fost data anatemei de biserica ortodoxa nu doar din Romania, ci si din Grecia si din Bulgaria. Masonii nu ar trebui primiti in biserica si impartasiti cat timp ei fac parte dintr-o societate oculta, satanica. Masonii nici nu ar trebui ingropati in cimitirele cresine, conform canoanelor. Insa cine mai tine seama de canoane?

Afisele care fac reclama magiei, vrajitoriei in realitate fac reclama satanismului, pentru ca asta reprezinta in realitate vrajitoria. Insa intr-o lume satanica, asa cum este aceasta, ce ne mai mira? Slava Domnului ca cei care isi cunosc credinta crestina se feresc de astfel de activitati satanice.
Eu, sibianul
01.10.2024 12:06
Cuvantul ,, magician ,, va spune ceva ?
Inainte de Revolutie , dimineata , la TVR era o emisiune pentru copii in care personajul principal era un cunoscut actor numit,
,,Magicianul,, - lucru , care nu deranja pe nimeni.
Acum ce sa vezi , ne deranjeaza si cuvintele preluate din flmele de la Hollywood.
Eate clar. Imbatranim si devenim tot mai ...dificili !
Stefan
02.10.2024 08:50
Multe lucruri nu mai sunt asa cum credea lumea dupa revolutie. De fapt multe lucruri nu mai sunt ca in copilarie, atunci cand omul se maturizeaza si pricepe cum stau lucrurile in realitate. Faptul ca realizam aceste diferente este o binecuvantare. Cum ar arata un om la varsta maturitatii care ar crede in Mos Craciun?

Referitor la magie si vrajitorie, acestea sunt intr-adevar satanisme. Bineinteles ca introducerea in "universul" magiei s-a facut treptat, in asa fel incat copilul isi va dori sa se identifice cu personajele vazute la televizor. S-a ajuns de la Alba ca zapada, unde vrajitoria face rau, este satanica, la Harry Potter unde vrajitoria este buna si frumoasa. Iar daca urmariti serialele pentru copii de pe Netflix, din zilele noastre, veti pricepe ca s-a trecut la nivelul urmator.

Intrebarea principala este: de ce promoveaza sistemul emisiuni pentru copii care prezinta vrajitoria intr-o lumina favorabila? Stiti ca in unele scoli din SUA a fost introdusa o materie despre satanism, la care copiii sunt invatati de pentagrame si alte simboluri satanice?

Lucrurile nu sunt atat de inocente si nevinovate pe cat si-ar dori unii sa credem. Importam orice mizerie halloween, pentru ca este "cool" fara sa pricepem cat de nociva este in plan spiritual pentru copii.

Pentru a realiza ce se intampla este nevoie de cunosterea credintei in Dumnezeu. Cunoasterea a ce este bine si ce este rau. Altfel ajungem sa citim horoscoape ca sa stim ce sa facem in fiecare zi, sa mergem la ghicitori in cafea, in stele sau in ghioc sa ne aflam "viitorul". Vom ajunge sa facem "spiritism" pentru a vorbi cu "mortii".

Trebuie sa observati ca sistemul satanic nu spune direct ce urmareste. La fel ca masoneria, se prezinta ca un lucru nevinovat, ba chiar benefic. Abia apoi isi arata adevarata fata demonica, pentru initiati. Albert Pike a aratat foarte clar acest lucru.

Oamenii crescuti de mici fara valori spirituale de baza, vor crede in orice le prezinta sistemul acesta satanic. Nu vor pricepe realele pericole la care se expun. Vai de ei si mai ales vai de parintii lor, care nu i-au invatat ce trebuie si i-au lasat pe saracii copii in mainile sistemului satanist, sa ii educe.

Crescuti asa, "educati" de sistem, normal ca oamenilor nu li se mai pare ceva rau nici vrajitoria, nici magia, nici horoscoapele sau halloweenul. Astfel, de la o generatie la alta, sistemul trece la alt nivel de indoctrinare satanica, iar lumea se intreaba de ce sunt atati oameni care vor sa faca rau? Pentru ca asta au fost invatati de mici. Asta le-a fost educatia.

Aveti mare grija de copii, pentru ca sistemul acesta satanic dupa sufletele lor umbla si s-a trecut deja de la nivelul de "magician" la un nivel mult mai diabolic.
@ Stefan
02.10.2024 11:18
Magia stiintei este o contradictie in termeni sau incompatibilitate semantica .
02.10.2024 18:24
@ 02.10.2024 18:24
Judeca mai adanc!
Magiile elaborate si savarsite de catre iluzionisti au la baza chiar legile si domeniile stiintei.
Logica, pshohologia , optica , medicina ,chimia, fizica etc.
02.10.2024 23:11
Daca nu definim termenii folositi, riscam sa discutam degeaba, fiecare intelegand ceva diferit prin stiinta, magie sau vrajitorie.
Magia, sau vrajitoria reprezinta apelarea la forte SUPRANATURALE pentru a ajunge la un rezultat dorit.
Iluzionismul nu este magie. Iluzionismul este o sarlatanie, o inselatorie, care doar da impresia ca apeleaza la forte supranaturale.
Cei interesati de subiect pot cauta sa citeasca despre viata Sfantului Ciprian, vrajitorul, pentru a intelege ce este cu adevarat vrajitoria.
Eu, sibianul
03.10.2024 14:53
Iar matale consulta mai amanuntit DEX-ul.
@23:11
04.10.2024 09:05
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Sibiu Opera Festival

Astra Film Festival

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica